Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 24 decembrie 2020

Pe urmele celor Trei Crai de la Răsărit Magii, strămoşii Bisericii

 Catedrala din Köln, locul unde-şi dorm somnul de veci Melchior, Gaspar şi Baltazar

Construită din ordinul arhiepiscopului Konrad von Hochstaden, pe locul uneia din secolul al VIII-lea, Catedrala din Köln are o înălțime de 157 de metri, fiind, după Münsterul din Ulm, a doua biserică, din punct de vedere al înălțimii, din Germania. Aceasta este situată pe marginea de nord a graniței de odinioară a așezării romane, fiind în imediata apropiere a gării principale de cale ferată, ca și a podului Hohenzollernbrücke. Silueta impozantă a domului a fost clădită în stil gotic, asemănător catedralelor din Sevilla și Milano, iar fațada gigantică de vest, flancată de cele două turnuri, ocupă o suprafață de peste 7.100 de metri pătrați. Între anii 1880 şi 1884, domul a fost cea mai înaltă clădire din lume, urmând ca în anul 1996 să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Cele mai mari relicvarii existente din Evul Mediu

Racla celor Trei Magi reprezintă unul dintre cele mai mari relicvarii existente din Evul Mediu. De fapt, nu este doar o singură raclă, ci sunt trei, suprapuse, astfel încât forma aceasta să amintească de cea a unei bazilici. Pe partea din faţă există trei reprezentări ale epifaniilor: o dată la închinarea Magilor, o dată la Botezul Domnului, la Râul Iordan, şi apoi epifania de la sfârşitul veacurilor, când Hristos este înfăţişat ca Drept Judecător al lumii. Între aceste scene se află o placă în formă trapezoidală care se poate detaşa. Sarcofagul este decorat cu statuete de aur, argint, decorații în filigran și pietre semiprețioase.

taifasuri.ro

Altarul celor Trei Regi din Catedrala din Köln este cel mai mare relicvar din Evul Mediu

Altarul celor Trei Regi. Credit foto
Este plasat deasupra și în spatele altarului major al Catedralei din Köln. Credit foto

Potrivit legendei, „moaștele magilor” erau situate inițial la Constantinopol, dar aduse la Milano într-o căruță de boi de către Eustorgius I, căruia i-au fost încredințate de împăratul Constantin în 314.

Opt secole mai târziu, în 1164, împăratul Sfântului Roman Frederic Barbarossa a luat moaștele magilor și le-a dat arhiepiscopului de Köln, Rainald de Dassel.

Părți ale altarului au fost proiectate de faimosul aurar medieval Nicolae de Verdun. Credit foto

Moaștele au fost aduse la Köln de la Milano în 1164Credit foto

Altarul are forma unei bazilici, cu două sarcofage care stau unul lângă celălalt, cu cel de-al treilea sarcofag sprijinit pe crestele acoperișului lor.

Are aproximativ 43 inci lățime, 60 inci înălțime și 87 inci lungime. Decorul structurii este bogat în filigran și smalț și este acoperit cu peste 1000 de bijuterii și mărgele.

Structura de bază este realizată din lemn, cu acoperire de aur și argint.

Întregul exterior al altarului este acoperit cu o acoperire decorativă elaborată. Credit foto

Un miez de lemn al Altarului celor Trei Magi. Credit foto

Pe laturi, sunt reprezentări ale profeților, apostolilor și evangheliștilor.

La un capăt sunt imagini ale Adorației Magilor, Maria înscăunată cu pruncul Iisus și Botezul lui Hristos și, mai sus, Hristos înscăunat la Judecata de Apoi.

Celălalt capăt prezintă scene ale Patimii și are în centru un bust al lui Rainald din Dassel.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu