Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 27 decembrie 2020

Sfântul Apostol Nicanor, unul din cei 70 de Apostoli (+34)

Pomenirea Sfântului Apostol Nicanor, unul din cei 70 de Apostoli (+34)

Acesta a fost unul dintre cei 70 de Apostoli şi primii diaconi ai Bisericii, alături de Sfântul Întâi Mucenic Ştefan, Filip, Parmena, Timon şi Nicolae.

A primit cununa cea nestricăcioasă a muceniciei în aceeaşi zi cu Sfântul Întâi Mucenic Ştefan, pricină pentru care Biserica îl prăznuieşte în ziua de după pomenirea Sfântului Ştefan, adică pe 28 decembrie/10 ianuarie, dar şi la 28 iulie/10 august, dimpreună cu Sfinţii Prohor, Timon şi Parmena, precum şi la 4/17 ianuarie (soborul Sfinţilor 70 de Apostoli).

+ * + * +

În ziua în care s-a săvârşit Ştefan, întâiul mucenic, fiind junghiat ca o oaie, Nicanor, împreună cu cei două mii ce au nădăjduit întru Hristos, ai moştenit cinste dumnezeiască, fericite.

Nicanor, vestind viaţa cea fără de sfârşit, Crucea şi patimile Celui ce pentru milostivirea Sa a pătimit cu trupul, a fost omorât de mâinile iudeilor.

Dumnezeiasca şi purtătoarea de lumină şi plină de dar pomenirea voastră, apostolilor, sfinţeşte cugetele tuturor celor ce cu credinţă o săvârşesc pe dânsa, fericiţilor. (din Slujba Sfinţilor Apostoli şi diaconi Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, ce se citeşte în Biserică la 28 iulie/9 august)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu