Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 18 martie 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Începând cu 2025, întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia, la cerere, de regimul transparenței fiscale**cu condiția, desigur, ca lumea să nu voteze cu „stabilitatea” vulpilor viclene care umblă cu covrigii de Buzău în coadă

Începând cu 2025, întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia, la cerere, de regimul transparenței fiscale*, care presupune ca, în locul unui sistem de impozite în două trepte care taxează pluvaloarea de două ori (o dată cu impozit pe profit de 15% și o dată cu impozit pe dividende de 8%), să se aplice un impozit unic de 10%, egal cu impozitul pe veniturile persoanei fizice.
Transparența fiscală are sensul de eliminare a efectelor personalității juridice, dar numai din perspectiva fiscală. Plusvaloarea realizată de întreprinderea mică sau mijlocie va fi considerată că fiind realizată de persoana fizică, adică de beneficiarul final.
Înlăturarea efectelor personalității juridice din motive de ordine publică este o obișnuință legislativă recentă în materie de prevenție și combatere a spălării banilor. Indiferent de straturile în care este organizat acționariatul trebuie identificat beneficiarul real, adică acționarul sau asociatul care este beneficiarul final. De altfel, regimul juridic al transparenței fiscale nu este o noutate pentru România. El este aplicat, încă din 2006, în cazul avocaților și al practicienilor în insolvență.
Avantajul major al acestui regim este gradul foarte mare de conformare voluntară. În domeniul profesiilor liberale cărora li se aplică acest regim fiscal, gradul de evaziune fiscală a fost întotdeauna mai mic de 1%. De aceea, nu există motive nici pentru optimizare fiscală.
În privința întreprinderilor mici și mijlocii, avantajul suplimentar ar fi că titularii lor ar avea mai mulți bani la dispoziție pentru a reinvesti profitul și, respectiv, pentru a consuma, cu consecința creării de locuri de muncă și a creșterii volumului de încasări din tva și accize la bugetul central. În plus, prin implantarea în mai multe unități administrativ – teritoriale a unor IMM – uri cărora li se aplică transparența fiscală, ar crește volumul de încasări la bugetele locale, știut fiind că 70% din impozitul pe veniturile persoanelor fizice rezidente se reorientează de la bugetul central la cel local.
*cu condiția, desigur, ca lumea să nu voteze cu „stabilitatea” vulpilor viclene care umblă cu covrigii de Buzău în coadă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu