Romania are nevoie de capacitati mari de productie a energiei electrice
Ma uit la productia energetica din resursa hidro. In perioada asta, capacitatea de productie a scazut cam de 2 ori fata de lunile aprilie, mai, iunie. Atunci, in loc sa ne protejam rezervele, noi exportam energie. Sa vedem unde ajungem.
Daca seceta continua in asa fel, daca vint nu va fi, posibil sa fie necesar sa importam foarte mult. Asta inseamna costuri. Logic, costutile de import sunt mai mari decit costurile de productie interna.
Este incredibil. Noi, dupa anii 90, aveam o productie de aproximativ 17000 MW, fara foto, fara eoliene. Acum, cu foto, cu eoliene, abia acoperim din productie, circa 6000 de MW si mai importam si circa 1000 MW. Diferenta de la 7000 la 17000 este industria (lipsa ei). Industria grea (combinate, topitorii, etc) sunt istorie. Nu mai avem nimic. Tot minereul, toate deseurile metalice se duc in Turcia.
Noi, daca va trebui sa resuscitam o industrie mai serioasa, cu ce sa o intretinem? Noi n-avem curent in tara nici pentru consumul populatiei. Asadar, se impun noi capacitati de productie. De urgenta, macar 2 reactoare nucleare ~ 2000 MWh, refacerea/retehnologizarea/ cresterea capacitatii centralelor pe carbune + gaz.
Pe fond, trebuie sa stim ca daca nu investim in tehnologie, multa vreme nu vom rezista. Panourile, eolienele au eficienta cind sunt conditii de mediu. Cit nu, trebuie sa avem capacitati complementare, inovative.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu