Guvernul Ciolacu își va procura legea austerității fiscale prin turbo-procedura asumării răspunderii în Parlament.
Proiectul de lege va fi depus la Parlament și, dacă nu va fi formulată nicio moțiune de cenzură, va deveni lege de promulgat de către președinte în exact forma pe care i-a dat-o guvernul.
Teoretic, s-ar putea depune o moțiune de cenzură, dar aceasta ar putea fi adoptată doar dacă s-ar aduna minim 234 de voturi de la parlamentari, ceea ce înseamnă că cel puțin 100 de parlamentari de la putere s-ar alinia cu cei din opoziție și ar vota contra guvernului. Greu de crezut.
De asemenea, s-ar putea formula o sesizare de neconstituționalitate (trebuie să semneze 25 de senatori sau 50 de deputați), dar e greu de crezut că CCR va pătrunde în politica fiscală a statului.
Așadar, după mai mult de o lună de zile de discuții pe „drafturi” neoficiale, scurse în presă pe surse, austeritatea fiscală va intra în vigoare fără dezbatere, fără transparență decizională, fără acceptul populației.
Trebuie reamintit că această austeritate țintește mai ales populația (prin creșteri de tva, accize și taxe pe proprietăți sau prin eliminarea unor facilități, cum ar fi cele pentru agricultori, constructori și IT-iști) și clasa de mijloc, constituită din antreprenori, profesii independente, microîntreprinderi și IMM-uri. Nu și corporațiile multinaționale, desigur. Chestia cu 1% pe cifra de afaceri e o peltea.
Toate deciziile iresponsabile pe baza cărora țara a fost îndatorată cu mai mult de 400 de miliarde de lei în decurs de trei ani, indolența organelor fiscale, toleranța inadmisibilă privitoare la datoriile bugetare scadente și ne-achitate ale corporațiilor și la „optimizarea fiscală” practicată de acestea pe scară largă, cu concursul birocraților și al demnitarilor însărcinați cu colectarea și executarea silită a datoriilor bugetare, toate, vor fi trecute pe spinarea noastră, a celor mulți și insignifianți, care își achită cu regularitate dările și care, în același timp, sunt executați silit și suspectați de toate delictele și infracțiunile imaginabile, doar pentru omisiunea de a trimite chitanța de plată a amenzii de circulație sau pentru că enorma greșeală de a rata o virgulă sau o pătrățică pe formularul bancar de actualizare a datelor cu caracter personal.
În acest timp, Constituția, acel basm cu drepturi și libertăți în care, la final, ea moare, stabilește că dreptatea este una dintre valorile fundamentale ale Statului român, iar în domeniul fiscal tronează principiul așezării JUSTE a sarcinilor fiscale ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu