Chișinău, ROMÂNIA (16 iulie 1941) Fostul Palat al Sfatului Ţării în care la 27 Martie 1918 reprezentanții Basarabiei au votat Unirea cu Patria-Mamă ROMÂNIA... aruncat în aer de hoardele de ocupație ale lui Stalin în retragere din calea Armatei Române eliberatoare a Basarabiei. A fost refăcut de regimul de ocupație sovietic după război, însă total schimbată, pentru a face generațiile viitoare să uite importanța lui istorică pentru români.
Iniţiativa construirii unui pension-azil pentru copiii de nobili basarabeni a fost lansată în anul 1899 la o întrunire a nobilimii din gubernie. Locul pentru viitoarea construcţie a fost repartizat pe strada Livezilor (azi strada A. Mateevici). A fost construit între anii 1902-1905. În jurul clădirii a fost plantat un parc. În anul 1912 la etajul său a fost sfinţită o biserică cu hramul ”Sf. Mucenic Arhidiacon Ştefan”, amenajată şi dotată din banii donaţi de moşierul Şt. Buzu din judeţul Orhei. Pensionul-azil era prevăzut pentru 70 de copii. În perioada anilor 1915-1917 aici a fost instalat un spital militar. Din decembrie 1917 până în decembrie 1918 în clădire se afla sediul Sfatului Ţării, după care ea a fost cedată din nou Liceului de Băieţi nr. 3 Alexandru Donici. După transferarea la Chişinău a Facultăţii de Agronomie aici a fost sediul acestei instituţii de învăţământ.
Din anul 1938 Liceul Alexandru Donici a fuzionat cu Liceul B. P. Haşdeu. Personalităţi remarcabile au activat la acest liceu: Nicolae Popovschi, Leon T. Boga, Vasile Hare ş.a.
După cel de-al doilea război mondial edificiul servea drept bloc central al Institutului Agricol din Chişinău, iar în ultimii ani în această clădire modificată prin bombardamente și arhitectural de către sovietici, se află Academia de Arte
Adăugați o legendă |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu