Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 4 ianuarie 2025

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - O precizare fenomene distincte!

O precizare
În spațiul public, în acest început de an au apărut foarte multe poze spectaculoase care surprind culoarea cerului, în general, roșiatică sau alte nuanțe apropiate. Am menționat ca noaptea (NOAPTEA) în condițiile activității solare intense, a unor perturbații din atmosfera, ionosferă, de câmp magnetic , etc, particulele încărcate proiectil au încă suficienta energie sa producă efectele luminoase la altitudini joase și mai ales, cel mai important, și la latitudini joase, adică observabile și in Europa de Sud. Deci, imaginile văzute noaptea, asa se explica. Sunt aurore boreale.
Ulterior, dimineață sau pe seara, adică la răsărit și la asfințit, din nou au fost observate culori rosiatice/portocalii, etc pe cer, înspre acele direcții. Acestea sunt cauzate de împrăștierea luminii solare pe microparticulele și moleculele din atmosfera. Se mai numește difuzie. În acest caz, din întreaga lumina de la Soare, cele mai împrăștiate sunt radiațiile cu lungimi de unda mici. Adică, din spectrul vizibil, acestea care impresionează ochiul omenesc, culorile albastru/violet sunt cele mai împrăștiate, ele nu mai ajung la ochiul nostru. Cele care ajung spre noi sunt cele de lungime de unda mari : roșu, portocaliu, etc. Noi putem sa vedem asa spectacol în condiții specifice ale atmosferei, în funcție de încărcarea atmosferei cu poluanți, de înălțimea straturilor de microparticule/nori, etc.
Am vrut sa se înțeleagă limpede ca avem doua fenomene distincte. Ambele spectaculoase, ambele reflecta o interacțiune a radiațiilor sau particulelor care vin de la Soare și interacționează cu minunata noastră atmosfera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu