Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 7 ianuarie 2025

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Cutremur mare, cu magnitudinea de 7,1 lovind regiunea Xizang (Tibet)

 

Azi dimineata, la aproximativ 5500 km de noi, a avut un cutremur mare, cu magnitudinea de 7,1 lovind regiunea Xizang (Tibet). In Romania, senzorii l-au resimtit dupa aproximativ 9 minute. Pagubele sunt foarte mari, aproximativ 100 de oameni si-au pierdut viata, multi raniti, cladiri cazute, distruse. Zona este cunoscuta ca una cu activitate seismica mare.

Regiunea Tibetului este cunoscută pentru activitatea seismică intensă, datorită convergenței dintre plăcile tectonice indiană și eurasiatică. Acest proces generează tensiuni în crusta terestră, ducând la cutremure frecvente și de mare magnitudine.
Deocamdata nu sunt date despre perturbatiile atmosferice, despre semnatura cutremurului asupra ionosferei, etc. Ne reamintim, insa, de cutremurul din Nepal din 1934, de peste 8 care a produs 17000 de decese.
Apoi, tot in Nepal, in 2015, cel de magnitudine 7.8, urmat de o replica de 7.3. Acesta a produs pagube enorme. 8500 de decese, cel de 7.8 si peste 130 de decese, cel de 7.3.
Acel cutremur de 7.8 a indus perturbatii masurabile in atmosfera si in ionosfera la citeva mii de km distanta. Spre exemplu, deasupra Cehiei, la aproximativ 200 km inaltime, au fost inregistrate modificari ale paturii ionosferice. Cehia aflindu-se la aproximativ 6000 km distanta de Nepal!
Perturbatiile ionosferice cauzate de cutremurul din Nepal au fost determinate de undele acustice și gravitaționale generate de mișcările verticale ale solului din epicentru.
Pentru cel de 7.8 din 2015, au fost facute mai multe studii, sunt publicatii care demonstreaza ca, s-au inregistrat mai multe perturbatii care tin de propagarea undelor acustice, gravitationale (atmosferice), a unor radiatii cu lungimi de unda mari in atmosfera- detectate de sateliti (infrarosu) si modificari ale temperaturii din vecinatatea solului, cu pina la 9 zile inainte de a se produce cutremurul. Au fost inregistrate perurbatii ale particulelor din ionosfera (densitate, fluctuatii). Aceste perturbatii induse ne arata limpede un cuplaj dintre litosfera, atmosfera si ionosfera. Putem decela, deocamdata, aceste perturbatii, doar in cazl cutremurelor care elibereaza cantitati mari de energie, prin aceste semnaturi in atmosfera si in ionosfera. Marimea "socului" atmosferic sau in ionosfera, viteza de propagare, viteza de dispersie, depind de calmul atmosferic, de temperatura, de activitatea solara (pentru a decela cu acuratete fluctuatiile induse de cutremur de cele induse de alte fenomene, inclusiv rad. solara, furtuni magnetice, turbulente ale miscarii maselor de aer, etc).
Am putea vorbi de asa numitii precursori, in numar chiar mai mare decit cei enumerati mai sus, adaugind anumite tipuri de gaze in concentratii mai mari, atumite fenomene fizico-chimice la sol, perturbatii ale cimpurilor electrice, magnetice, etc.
Lucrurile pot avansa sa intelegem mai bine aceste mecanisme complexe din acest cuplaj prin cercetari la sol, in altitudine, sau satelitare, prin diversificarea tehnologiilor si senzorilor de masurare temperatura, radiatie, cimp, gaze, spectrometrie de masa, spectroscopie raman, etc. Deci e nevoie de investitii, cumulate, inca si mai importante, mai departe pentru intelegere, pentru securitatea noastra.
#Earthquake recorded on the #RaspberryShake #CitizenScience seismic network. See what's shaking near you with the @raspishake #ShakeNet mobile app

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu