Azi dimineată am răspuns invitației Știrilor ProTV pentru a explica care e evoluția acestor fenomene optice spectaculoase care se vad si în tara noastra. Aurora boreala a deschis seria imaginilor spectaculoase ale naturii chiar la începutul acestui an. Ne așteptăm, desigur, ca in acest an, un an de maxim maximorum al activității solare, deci cu mai multe explozii solare, sa vedem mai multe astfel de nopți. Culorile, desigur, reprezinta partea de dezexcitare a atomilor sau moleculelor din spațiul terestru, de la anumite înălțimi, după ce au fost ciocnite de electroni sau protoni, particule proveniti din vintul solar, a caror traiectorie a suferit modificari mai mult sau mai putin importante, in câmpul magnetic al Pământului.
Funcție de energia particulelor proiectil și de locul de pătrundere în atmosfera, culorile rezultate prin ciocniri sunt rezultatul dezexcitarilor atomilor de oxigen, rezultând o vuloare specifica spectrul vizibil (rosu, 630 nm, delta t= 110 sec), apoi, mai jos, spre Pământ, urmează paturile moleculare de oxigen, unde energiile de interacțiune sunt mai moderate, culorile specifice sunt verde (verde 557,7 nm, delta t = 0.7 sec) - cea mai vizibila, cu intensitatea foarte mare.
Apoi, la altitudine mai joasa, atmosfera mult mai bogata în molecule de azot, oferă un spectacol luminos (albastru/ violet).
Funcție de amestecul molecular, de fluxurile energetice ale particulelor care pătrundere în atmosfera și de altitudine, aceste culori se pot amesteca și efectul este unul specific (galben, spre exemplu, prin amestecul contributiilor O si O2, albastru + verde).
Acest spectacol natural, evident, este important și din aspectul unor cercetări de profunzime ale compoziției atmosferei terestre, ale dinamicii ionosferei, ale unor potentiale perturbatii la sol sau si in adincimea solului, ale unor modificări sau perturbații care au loc si in cimpul magnetic terestru, scutul de protecție al Pământului.
Asa cum am menționat, avem un an cu probabilitate mare sa mai avem asa nopți cu asa spectacol!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu