De ce au început sa fie observate aurorele boreale și in Romania? Am primit aceasta întrebare de la ProTV și de la Antena 1. Sigur, la TV, știrile sunt extrem de condensate și nu e timp de a prelua foarte multe date, mai ales ca parte complementara, dintre ele, sunt îmbrăcate in termeni specifici, mai dificili. Aceasta postare vine sa completeze ce nu s-a mai putut prezenta la TV.
Particulelele proiectil din vintul solar (din exploziile solare) pătrund mult mai ușor în atmosfera, spre latitudini mai joase! Aceasta poate fi realizata fie dacă electronii sau protonii suferă o accelerare suplimentara in atmosfera (câștigă energie) fie câmpul magnetic din magnetosfera s-a slăbit, fie liniile de cimp magnetic suferă niște transformări, astfel ca electronii (in special) reușesc sa ajungă la altitudini joase la energii suficiente sa excite moleculele de azot (sa avem acele culori (rosiatice/violete) la aproximativ 100 km altitudine.
Teoretic, se poate face accelerarea in ionosfera, din cauza perturbațiilor potențiale ale densității de sarcini, deci apariția unor câmpuri electrice locale, cauzate de praf meteoric, cutremure puternice de pamint, încălzirea climei, erupții vulcanice, etc. Insa, contribuția lor, probabil este una încă redusa.
Cert este ca avem o slăbire a câmpului magnetic din magnetosfera și, in plus, o deplasare a polului magnetic nord, dinspre Canada spre Siberia (cu 50-60 km/an, după anul 2000). Aceste doua fenomene măsurabile, certe, au o contribuție majora la mutarea arealului de răspândire a acestor fenomene luminoase din atmosfera. Asa ne putem explica de ce, asa fenomene spectaculoase, in mod surprinzător, se pot vedea și de la noi.
Evident, un alt parametru cheie e legat de fluxul de particule, de spectrul energetic, de distribuția energetica a particulelor din vintul solar. Și, in acest an, avem maximum! Așadar, vom putea asista la spectacole, cel mai probabil, încă și mai importante.
Aceste fenomene din atmosfera reprezinta o mare oportunitate pentru oamenii de știință sa analizeze foarte mulți parametri, mai ales spectroscopici, în relație cu alte modificări, asa cum le-am prezentat mai sus.
Așadar, avem un an teribil de interesant!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu