Cine schimba axa de rotatie a Pamintului? De ce?
O stire recenta suna asa: "Oamenii au extras atita apa din pamint ca i-au schimbat axa de rotatie".
Sa lamuresc care e capul, care e coada!
Fara sa intru in detalii tehnice, cifre si modele sofisticate, va prezint un tablou cit mai sugestiv despre schimbarile din jurul nostru la care luam parte, adica la clima, la modificari de natura atmosferica, meteo, etc.
Noi, oamenii am poluat enorm atmosfera. Parte din funingine s-a dus spre Groenlanda. Apoi am taiat padurile, am defrisat enorm, am construit enorm, am facut o agricultura tot mai intensiva, etc. Ce a rezultat? S-a incalzit tot mai tare pamintul. Incalzirea pamintului a generat radiatie IR imprastiata spre atmosfera care a facut sa o incalzeasca tot mai mult (apa din atmosfera- in primul rind, apoi citeva gaze- numite cu efect de sera). Daca solul raminea cu vegetatie sau cladirile, sau toate constructiile erau protejate sa nu absoarba radiatia solara ci sa o reflecte mai mult, atmosfera poate nu se incalzea astfel. Asadar, incalzirea atmosferei a continuat. In paralel, gheata din Groenlanda acoperita cu cenusa, si-a schimbat coeficientul de reflexie si s-a incalzit, tot mai mult. Rezultatul, sigur, se stie, topire accentuata.
Incalzirea atmosferei a dus la o crestere de 7-10% a apei din atmosfera in ultima parte a timpului. Enorm. Apa multa in atmosfera inseamna fenomene mai violente, mai multa turbulenta, un ciclu al apei in natura mai intens.
O crestere a temperaturii atmosferei inseamna o crestere a ratei de evaporare a solului. 👉Adica desertificare👈.
Unde se duce apa din atmosfera? Aceasta, de fapt, joaca un rol fundamental pentru ca transporta o masa mare dintr-o parte in alta a Pamintului. Din zona cea mai saracita, secetoasa se transporta spre tropice si spre poli. Adica, zonele mai uscate vor deveni si mai uscate, zonele mai umede vor deveni si mai umede, oceanele cu apa mai dulce vor avea un plus de apa si mai dulce iar cele cu apa sarara, apa si mai sarata.
Ce e cu axa de rotatie care se schimba?
Sunt studii riguroase si simulari care arata evident ca in ultimii ani, seceta din zona paralelei 45 a influentat radicat miscarea axei Pamintului, crescind viteza de deplasare a axei de cel putin 7 ori in perioada 2003-2015 fata de perioada 1900-2000. In imaginile de mai jos, influenta maxima o are zona rosie hasurata cu pondere maxima in Eurasia (80 gr Est, pe directia Indiei, pt anii prezenti) in timp ce pentru anii 1900-2000, ponderea era mai la vest, undeva la 48 gr Est.
Groenlanda a fost un alt factor major care, prin reducerea masei, a tras de axa spre vest. Cresterea vitezei miscarii axei de rotatie, din aceasta cauza a fost de aproximativ 4 ori, de la perioada 1900- 2000, la 2003-2015.
Insa, in perioada glaciara, masa mare a Groenlandei a apasat mantaua Pamintului reasezind continuu dinamica placilor tectonice. Scaderea masei, acum, duce la o noua reasezare a placilor, prin impingerea scoartei spre suprafata, in zona presiunii mai reduse. Este efectul similar unei greutati pe o saltea. Masa mai mare, se scufunda mai mult iar daca masa se diminueaza, salteaua urca.
Un alt fenomen care redistribuie asezarea volumelor pe pamint este legat de curentii convectivi din mantaua care stau ca intr-o oala de presiune si cauta sa impinga in sus, zone diferite spre suprafata, mutind sau dislocind mase diferite.
La acest scenariu mai intervine Antarctica. Partea de vest se subtiaza foarte tare. Partea de est creste, stratul de gheata creste. Aparent, sumat, masa creste in Antarctica.
Cine are cel mai mare rol din tot ce am spus?
Rolil major este jucat de masele care sunt mai departate de poli, ideal la 45 grade!
Asadar, Antarctica contribuie cu mai putin.
Contribuie sever, apa evaporata din zona paralelei 45. Seceta. Apa fiind mutata in atmosfera, prin precipitatii, spre tropice si spre poli (in loc de ninsori, precipitatiile ramin lichide).
Acuma, se intelege mai clar de ce axa Pamintului se deplaseaza, in ultimii ani spre est, spre zona unde seceta pare a fi dominanta celorlalte fenomene. Iar viteza este una de 17 cm/an.
Inclinarea axei de rotatie este un fenomen natural insa, se constata ca seceta o poate influenta. Iar aceasta duce la o perturbare suplimentara legata de cantitatea de lumina care va cadea, evident, diferentiat pe Pamint.
Acuma, ca sa raspund direct afirmatiei iesite in presa, aceasta lasa sa se inteleaga ca daca scoti apa din sol (fintina,, cu pompe, etc) produci asa cataclisme. Nu, evident, vorbim de o evaporare fortata, la nivel macro, sunt cantitati de apa imense, mutate de curentii de aer, de la sol, spre alte regiuni. Masa pierduta de sol, in special din aceasta cauza, conform modelelor si atitor studii, produce o modificare de inaintare a axei de rotatie, atit ca orientare geografica cit si cu viteza diferita.
Dar, este evident, cu cit aduci prin pompare, apa la sol, cu atit mai mult, prin evaporare, apa se muta suplimentar in alte zone, sporind la deficitul de masa. Insa, efectul acesta de irigatie este unul pe care eu il consider foarte mic la scara globala.
Iaca povestea cu galeata de apa care muta axa!
Ce putem face? Greu sa mai schimbam ceva, radical, in urmatorii 50 de ani, chiar daca, intelegem sa refacem impaduririle, sa facem o altfel de agricultura, sa tratam toate constructiile sa reflecte cit mai multa lumina ca solul sa fie mai rece. Daca solulul va fi rece, e clar ca nu mai e cine sa stimuleze atmosfera, nu se mai incalzeste, inseamna ca tot mai putina apa va mai ramine in atmosfera, inseamna ca tot mai putina apa va fi transportata. Iar daca incendiem mai putin, poluam mai putin, isi va reveni si Groenlanda.
Daca poluam mai putin, fenomenele violente din atmosfera (grindina, turbulente majore- vijelii, tornade) vor fi mai putine.
Natura isi reface ciclurile cit n-o mai agresam.
De retinut, insa ce am mentionat: mutarea unor volume de apa din sol, in zone diferite ale globului si modificarea presiunii pe placile tectonice! Acestea, alaturi de alte fluxuri de particule solare ce cad in atmosfera Pamintului, ar putea initia/complementar si anumite cutremure de Pamint.
Mai jos va redau citeva surse bibliografice care au stat la acest rationament:
Scientists ID three causes of Earth's spin axis drift
What drives 20th century polar motion?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu