Comemorare cutremur 29 august 1471
În catalogul ROMPLUS este menționat cutremurul din 29 august 1471 produs în regiuneaa Vrancea, estimat la 7.5 Mw, la o adâncime de 110 km. Datele de la aceea vreme atestă că a fost cel mai violent seism din secolul al XV-lea, cu efecte atât în țară, cât și peste hotare, produs în vremea lui Ștefan cel Mare. Grigore Ureche notează în “Letopisețul Țării Moldovei”: "În același an (6979=1471), avgust 29, fu cutremur mare de pământ peste toată țara, în vremea ce au șezutu domnul la masa, la prânzu".
Acest cutremur a fost simțit în Moldova, Crimeea, Transilvania și în Țara Românească. În Transilvania, Brașovul a suferit pagube semnificative: "în Brașovul transilvănean...în ziua decapitării Sf. Ioan (29 august), la ora 11 înainte de prânz a fost un groaznic cutremur de s-au năruit aproape toate casele din oraș și au căzut coșurile și acoperișurile, și chiar o mare parte a zidurilor orașului au căzut, încât oamenii înspăimântați au crezut că sosește ziua judecății de apoi. Pe alocurea, în oraș și lângă s-a despicat pământul și a eșit din găurile negre ceva foarte urât mirositor".
Conform Cronicii Mânăstirii Melk (Austria), aproape toate casele din Brașov, toate coșurile și o bună parte a zidurilor cetății au fost distruse. Cu aceeași intensitate, au fost înregistrate mișcări la Turda, Bistrița, în întreaga Secuime și Salaj (Nussbächer, 1987). Conform lui Urkundenbuch (1958), cutremurul s-a simțit puternic și în Moldova, până la Cetatea Albă (Odessa) de la Nistru, la Caffa (în Crimeea), iar cetatea voievodului Radu cel Frumos din Țara Românească s-a prăbușit de tot.
De asemenea, diferite izvoare istorice menționează ca au fost simțite alte 5 cutremure (replici), până la data de 1 septembrie 1471, fără efecte notabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu