Dezvoltătorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență, lăsând o grămadă de proiecte nefinalizate și sute de cumpărători ai unor imobile existente doar pe hârtie. Plus datorii la bănci, fisc, constructori, furnizori de utilități.
Credeam că lumea a învățat ceva din criza imobiliară din 2008 - 2014 și că nu mai cumpără case existente doar în proiect și, mai ales, nu le mai cumpără cu credit de la bancă. Iată că am crezut greșit.
Credeam, de asemenea, că bancherii nu mai finanțează fantezii din care patronii bancrutari de imobiliare fac ilegal sute de milioane de euro pe seama naivilor și a lăcomiei.
Mi-e clar însă că nu există nicio rațiune pentru ca omul simplu, banca sau comercianții să nu (re)acționeze irațional și să își piardă banii pe himere.
În procedurile de insolvență există niște mijloace juridice și instrumente de negociere ce pot fi folosite pentru a reduce din proporțiile dezastrului.
Voila:
(i) faceți cerere de înscriere în tabelul creanțelor; participați, direct sau indirect, prin mandatar/avocat, la adunările creditorilor; schimbați administratorul judiciar, dacă se comportă fraudulos ori dacă pactizează cu debitorul sau cu banca;
(ii) contestați măsurile greșite ale administratorului judiciar;
(iii) cereți administratorului judiciar și comitetului creditorilor :
-să atace la judecătorul sindic contractele Nordis din ultimii doi ani: toate sunt acum prezumate suspecte;
-să îi acționeze în justiție pe administratori pentru orice daună cauzată vouă prin fraudele lor;
(iv) nu votați un plan de reorganizare nerealist și care vă neutralizează drepturile; cereți garanții; cereți ca ante-contractele voastre să fie perfectate drept contracte și, astfel, să deveniți proprietari, chiar dacă apartamentele nu sunt gata (le puteți finaliza cu altcineva, pe costul debitorului);
(v) organizați-vă în colectiv (class action), ca să fiți mai puternici și să vă coste mai puțin;
(vi) cel mai important: apelați la Piperea și asociații, căci suntem cei mai buni (la suflet)… 😀
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu