Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - (II) Comisia Europeană are în plan reunirea într-un coș unic a unui număr mare de fonduri europene cu dedicație specială: fondurile de coeziune, fondurile pentru politici agricole, fondurile pentru pescuit, fondul de solidaritate și chiar fondul de redresare și reziliență post-covid (mai cunoscut în România sub acronimul PNRR).
Continuând neabătut parcursul regresiv de la rolul de administrator la cel de soviet suprem atotputernic, parcurs care a început în 2001 și s-a consolidat nepermis de mult în pandemie și în perioada războiului din Ucraina, Comisia Europeană și, mai ales, Ursula von der Leyen au redus la nesemnificativ importanța principiului subsidiarității. Comisia și-a luat treptat competențe pe care nu le are, uzurpând rolul statelor membre în cadrul construcției europene care este UE. Mai nou, chiar și direcțiile generale și agențiile adiacente cu roluri (im)precise în aplicarea Tratatelor Uniunii sunt înlăturate de la decizie, în favoarea concentrării puterii în mâinile unor comisari sau ale unor birocrați de rang foarte înalt în UE.
Situația se repetă fără jenă la nivel de Consiliu – deciziile nu se iau în consens, de către cei 27 de șefi de state, ci se impun de Scholz, Macron, Sanchez și, uneori, de Tusk și Mitsotakis, iar ceilalți șefi de stat se supun. La nivel de Parlament European deciziile majore se iau în „conferința președinților”, unde nu au loc outsiderii sau dizidenții, ci numai 3-4 șefi de partide europene, plus conducerea restrânsă a UE.
Evident, așa ceva nu mai seamănă a democrație reprezentativă, dar bine măcar că știm, ca să încercăm să luăm măsuri de contracarare ...
Oricum, se pare că dictonul „nu lăsăm pe nimeni în urmă” a fost doar o minciună recitată în campanie de doamna Ursula vin der Leyen – toate țările și regiunile care nu au reușit încă să depășească condiția de codașe în competiția economică, fie din motive de proastă putere politică internă, fie din motive obiective, vor fi efectiv lăsate în urmă, după criteriul „Europei cu 2-3 viteze” de care vorbea un ex – președinte al Comisiei Europene, Jean – Claude Juncker.
Interesant este că această preocupare a noastră, a conservatorilor europeni, este reliefată de o recentă scrisoare adresată Ursulei von der Leyen de un grup de euro-deputați socialiști spanioli și portughezi. Scrisoarea ajunge la concluzia că birocrația din cadrul Comisiei Europene va controla în mod absolut discreționar noul Cadru Financiar Multianual. Se atrage atenția că prin acest nou instrument, Comisia Europeană se va putea implica direct în economia și chiar în politica internă a statelor membre.
Sub pretextul reducerii poverii administrative și al simplificării legislației, CE va putea decide ce investiții majore se vor face, în ce zone și în ce domenii, indiferent de cerințele statelor membre și ale comunităților locale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu