Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 8 ianuarie 2024

Preot Claudiu Buză - LUCRAREA HARULUI PRIN ICONOMIE, PENTRU O ANUMITĂ CATEGORIE A CREDINCIOȘILOR DIN BISERICĂ, PÂNĂ LA CONDAMNAREA SINODALĂ A EREZIEI PROPOVĂDUITĂ DE MINCIUNOEPISCOP

 

LUCRAREA HARULUI PRIN ICONOMIE, PENTRU O ANUMITĂ CATEGORIE A CREDINCIOȘILOR DIN BISERICĂ, PÂNĂ LA CONDAMNAREA SINODALĂ A EREZIEI PROPOVĂDUITĂ DE MINCIUNOEPISCOP

Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol impune ca ,,drept și datorie” întreruperea pomenirii minciunoepiscopului, chiar înainte de o cercetare sinodală. Îngrădirea de erezie nu înseamnă și îngrădirea de Biserică sau de episcop, ci de partea bolnavă (erezie) și de cel prin care se propagă boala (minciunoepiscop). Asta înseamnă că, în Biserică, Harul lucrează chiar prin cel numit minciunoepiscop până la o condamnare sinodală, într-o formă pe care noi nu o putem înțelege. Ceea ce știm, este că acolo unde se propovăduiește erezia, chiar numai prin pomenirea pseudoepiscopului, s-a produs o stare nefirească în Biserică, prin care cel conștient de prezența ereziei este afectat sau ,,întinat” (Sf Teodor Studitul) în urma participării la slujbele Bisericii, acolo unde este pomenit minciunoepiscopul. Iar această stare sau ,,întinare” nu este dată de lucrarea Harului, ci de răspunsul nostru la conlucrarea cu acest Har pentru sfințirea noastră.
Adică, ortodoxul, conștient de prezența ereziei ecumenismului în Biserică, în formă legalizată prin ,,sinod mare și sfânt”, nu poate fi nepăsător la această anomalie, și răspunde, asemenea sistemului imunitar, pentru a se apăra de boală. Dar acest lucru îl face nu pentru că nu ar mai fi Har în Biserică, ci pentru că Harul, în conlucrare cu cel părtăș la o erezie propovăduită public, nu îl sfințește pe cel care este greșit ancorat la realitatea spațiului eclezial. Harul lucrează, prin iconomie, până la o condamnare sinodală, pentru o anumită categorie de credincioși. Este exact același lucru ca la împărtășirea cu Sfintele Taine. Nu Sfintele Taine sunt întinate sau lipsite de Har, ci nevrednicia noastră face ca Sfintele să ne fie spre osândă.
Iar scoaterea în afara Bisericii a ierarhilor ecumeniști și condamnarea lor, se va putea face doar de un Sinod panortodox. De asemenea, problema validității sau invalidității Sfintelor Taine în Biserică, ține tot de competența unui Sinod panortodox.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu