Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 30 decembrie 2023

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Un foarte interesant litigiu este discutat cu juma' de gură în presă, acum, la final de an.


Un foarte interesant litigiu este discutat cu juma' de gură în presă, acum, la final de an.

One United a dat în judecată ONG - ul Uniunea Salvați Bucureștiul pentru hărțuire judiciară. ONG -ul, care practică hărțuirea judiciară contra multor dezvoltători imobiliari și chiar contra unor promării de sector, avea (și încă are) procese de urbanism contra One United, procese în care se îngheață ori chiar se anulează proiecte de dezvoltări imobiliare derulate de One United, cu sau fără legitmitate. Uneori, procesele se opresc dacă pârâții achită “despăgubiri”. Este genul de procese care l-au făcut notoriu pe Nicușor Dan și care i-au atras acuzația de practicare a avocaturii fără drept.
În primă instanță, One United a obținut dizolvarea judiciară a Uniunii Salvați Bucureștiul.
Acum, se derulează un plângăcios proces de acumulare de donații pentru a acoperi costurile mari ale procesului, în special, onorariile avocaților One United. Plus o propaganda susținută din partea lui Nicușor Dan și a Clotildei Armand (ex-membri ai USB) contra One United. Aceasta, la răndul său, plătește masive sume de bani pentru progandă anti-Nicușor în presă, mai ales pe știripesurse.ro.
Pentru fixarea conjuncturii, trebuie arătat că:
-One United este o companie - dezvoltător imobiliar care s-a listat la bursă în condiții nu tocmai legale; fiind suficient de abilă ca să obțină în prealabil subscripții de la fondurile de pensii administrate privat și de la BERD, One United a reușit cumva să treacă prin furcile caudine ale procedurii de listare, iar acum este destinatarul unui flux masiv de finanțări, deci stă pe fluvii de bani;
-Uniunea Salvați Bucureștiul este structura pe baza căreia s-a creat USR și care a cauzat numirea ca primar general a lui Nicușor Dan și, respectiv, a Clotildei Armand, ca primar la sectorul I; spun „numire”, iar nu alegere, căci cei doi nu au fost rezultatul voinței alegătorilor, ci voința sistemului.
Ce scrie azi, în Libertatea, Niușor Dan?
Vă dau un citat:
”Într-o țară normală, un investitor listat la bursă ar fi putut scrie într-o acțiune judecătorească „vrem să desființăm ONG-ul ca să nu ne conteste în instanță proiectele” fără să se teamă că investitorii se vor delimita de el? În Franța, Auchan ar fi participat implicit la acțiunea judecătorească de desființare a unui ONG fără să se teamă de afectarea imaginii sale? Într-o țară normală, un profesor de drept de talia lui Valeriu Stoica ar lua un dosar în care se cer sute de mii de euro unor persoane fizice pentru păcatul de a fi fost membrii unui ONG care au atacat un proiect imobiliar? Sunt, evident, întrebări retorice. Lucrurile acestea nu se întâmplă într-o țară normală și se întâmplă în România, pentru că acolo, societatea civilă contează, iar în România nu contează. Societatea civilă contează când ajunge să producă informație și să o disemineze la suficient de multe persoane încât să se teamă și compania listată la bursă, și compania de retail, și profesorul cu veleități publice”.
În orice caz, e foarte interesant de văzut cum vor răspunde cei atacați azi de N D în acest articol din Libertatea.
Revin cu detalii după Revelion.

marți, 26 decembrie 2023

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Legat de fenomenul spectaculos observat in Iași, în seara aceasta. S-au umplut rețelele cu imagini spectaculoase, cu cerul (cu formațiuni noroase) viu colorate (galben, portocaliu, rosu). Atunci când lumina se propaga prin atmosferă, aceasta suferă câteva fenomene a căror intensitate depinde și de starea aerosolilor din atmosfera, de poluare, de înălțimea norilor, de consistenta lor cu cristale de gheata, etc.

 

Legat de fenomenul spectaculos observat in Iași, în seara aceasta. S-au umplut rețelele cu imagini spectaculoase, cu cerul (cu formațiuni noroase) viu colorate (galben, portocaliu, rosu). Atunci când lumina se propaga prin atmosferă, aceasta suferă câteva fenomene a căror intensitate depinde și de starea aerosolilor din atmosfera, de poluare, de înălțimea norilor, de consistenta lor cu cristale de gheata, etc.

Cu cit radiația parcurge o distanta mai mare (adică în cazul în care rad. solară parcurge cea mai mare distanță prin atmosfera spre observator, adică la apus sau la rasarit) din spectrul radiației solare, radiațiile cu lungimi de unda mici vor fi împrăștiate cel mai mult de moleculele de gaz din atmosfera sau de o serie de aerosoli fini). Așadar, din toate, dupa o propagare pe o distanta foarte mare, ramin radiațiile cu lungimi de unda mai mari (portocalii, roșii).
Dacă aceste radiații sunt suficient de intense, adică nu am avut o atenuare a lor prin atmosfera (atmosfera nu este poluata și nici concentrația de aerosoli nu e mare) atunci când întâlnesc formațiuni noroase, prin împrăștierea sau reflexia luminii pe asemenea formațiuni, spre sol, produc asa aspect. Funcție de consistenta norului (de mărimea cristalelor de gheata, de densitatea lor, etc), funcție de înălțimea norului, reflexia razelor solare da naștere la imagini specifice modelate de forma și caracteristicile norului.
Astăzi, practic am avut o atmosfera extrem de curata. Baza norilor a fost cam pe la 6000 m, pe la ora 17. Pentru că atmosfera a fost curata, reflexia razelor portocalii a fost mai spectaculoasa. Cele de culoare roșie sunt mai mult absorbite de atmosfera umeda și ar fi trebuit să fie mai puțin observate.
Cu atât mai mult, cu cit norul a avut graunti de cristale de gheata de dimensiuni mai mici, adică granulație de câțiva micrometri, factorul de reflexie a fost foarte mare și de aici și imaginile au fost bine evidențiate.
Așadar, un cumul de factori: atmosfera foarte curata, nori cu o anumită consistenta, la altitudibe ridicata, aerosoli.
Împrăștierea luminii pe particulele fine din atmosfera se manifesta diferit funcție de unghiul de observație, funcție de lungimea de unda (culoare). Iar intensitatea fenomenului este proporțională cu numărul de centre de difuzie (de microparticule).
PS. Sigur, după cum stau condițiile atmosferice, fenomenul ar fi trebuit să fie observat pe toată zona de est a tarii, chiar și în zona de sud-est

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La sfinţii doctori fără de arginţi: la Liturghie – 1 Co 12, 27-31; 13, 1-8; Mt 9, 36-38; 10, 1-8.

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La sfinţii doctori fără de arginţi: la Liturghie – 1 Co 12, 27-31; 13, 1-8; 

Noul Testament

Epistola Întâi către Corinteni

Cap. 12 Darurile duhovniceşti. Multe mădulare, un singur trup.

27 Iar voi sunteţi trupul lui Hristos, şi mădulare fiecare în parte.
In 15:5 Rm 12:5 1Co 6:15 1Co 10:17 Ef 1:22-23 Ef 5:30 Col 3:15

28 Şi pe unii i-a pus Dumnezeu în Biserică: întâi, apostoli; al doilea, profeţi; al treilea, învăţători... Apoi sunt minunile, apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurimea limbilor.
Rm 12:6 Ef 4:11-12

29 Oare toţi sunt apostoli? oare toţi sunt profeţi? oare toţi sunt învăţători? oare toţi fac minuni?

30 oare toţi au darurile vindecărilor? oare toţi vorbesc în limbi? oare toţi pot să tălmăcească?...

31 Râvniţi însă la darurile cele mai bune. Şi-am să v'arăt acum o cale şi mai înaltă:
1Co 14:1

Noul Testament

Epistola Întâi către Corinteni

Cap. 13 Iubirea.

1 De-aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, dar dacă n'am iubire a făcutu-m'am aramă sunătoare şi chimval zăngănitor b.
FA 2:4

2 Şi de-aş avea darul profeţiei şi de-aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa şi de-aş avea credinţa toată să pot muta şi munţii, dar dacă n'am iubire, nimic nu sunt.
Mt 17:20 Mt 21:21 Mc 11:23

3 Şi toate averile mele de le-aş împărţi şi trupul meu de mi l-aş da să-l ardă, dar dacă n'am iubire, nimic nu-mi foloseşte.
Mt 6:1-2

4 Iubirea rabdă'ndelung; iubirea se dăruie, ea nu invidiază; ea nu se trufeşte, nu se îngâmfă;
Pr 10:13

5 ea nu se poartă cu necuviinţă, nu-şi caută pe ale sale, nu se întărâtă, nu ţine'n seamă răul,
Za 8:17 Flp 2:4

6 nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr se bucură;
Rm 12:9 2Co 13:8

7 pe toate le suferă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduieşte, pe toate le rabdă;
Pr 10:12 Sir 6:5 Rm 15:1 1Co 9:12 1Ptr 4:8

8 iubirea niciodată nu se trece. Fie ele profeţiile: pieri-vor; fie ele limbile: înceta-vor; fie ea ştiinţa: pieri-va.
Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La sfinţii doctori fără de arginţi: la Liturghie – Mt 9, 36-38; 10, 1-8.

Noul Testament

Evanghelia după Matei

Cap. 9 Vindecarea paraliticului din Capernaum. Chemarea lui Matei. Întrebarea despre post. Învierea fiicei lui Iair şi vindecarea femeii cu scurgere de sânge. Vindecarea a doi orbi şi a unui mut. Secerişul mult, secerători puţini.

36 Şi văzând El mulţimile, I S'a făcut milă de ele, că erau necăjite şi rătăcite ca nişte oi care n'au păstor.
Nm 27:17 3Rg 22:17 2Par 18:16 Is 53:6 Iz 34:5 Za 10:2 Idt 11:19 Mt 14:14 Mt 15:32 Mc 6:34 1Ptr 2:25 :

37 Atunci le-a zis ucenicilor Săi: „Secerişul este mult, dar lucrătorii sunt puţini.
Lc 10:2 In 4:35

38 Rugaţi-L deci pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Său“.
Lc 10:2 In 4:35

Noul Testament

Evanghelia după Matei

Cap. 13 Şapte parabole despre împărăţia cerurilor. Iisus nu este primit în patria Sa.

1 În ziua aceea a ieşit Iisus din casă şi S`a aşezat pe ţărmul mării. a
Lc 5:1-3 Lc 8:4-10 Mc 4:1-11

2 Şi s`au adunat la El mulţimi numeroase, aşa încât El a intrat în luntre şi stătea în ea şi toată mulţimea şedea pe ţărm
Lc 5:1-3 Lc 8:4-10 Mc 4:1-11

3 Şi multe lucruri le-a grăit El în parabole b, zicând: „Iată, ieşit-a semănătorul să semene.
Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

4 Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat.
Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

5 Altele au căzut pe loc pietros, unde n'aveau pământ mult, şi au răsărit de'ndată, pentru că n'aveau pământ adânc;
Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

6 dar când s'a ridicat soarele s'au ofilit şi, neavând rădăcină, s'au uscat.
Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

7 Altele au căzut între spini şi spinii au crescut şi le-au înăbuşit.
Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

8 Altele au căzut pe pământul cel bun şi au dat roadă: una o sută, alta şaizeci, alta treizeci.
Fc 26:12 Lc 8:4-10 Mc 4:1-11 1Co 3:9

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La mărturisitori: la Liturghie – Ef 6, 10-17; Lc 12, 8-12.


Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La mărturisitori: la Liturghie – Ef 6, 10-17;

Noul Testament

Epistola către Efeseni

Cap. 6 Copii şi părinţi. Robi şi stăpâni. Lupta împotriva răului. Salutări de încheiere.

10 În sfârşit, fraţii mei, întăriţi-vă întru Domnul şi'ntru tăria puterii Lui.

2Tim 2:1

11 Îmbrăcaţi armura c lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului.

Rm 13:12 2Co 10:4 1Tes 5:8

12 Căci lupta noastră nu este'mpotriva cărnii şi a sângelui d, ci'mpotriva Începătoriilor, împotriva Stăpâniilor, împotriva Stăpânitorilor acestei lumi de'ntuneric, împotriva duhurilor răutăţii e care sunt în stihiile cereşti f.

In 12:31 In 14:30 Ef 2:2 1Ptr 5:8-9

13 Pentru aceea luaţi armura lui Dumnezeu: pentru ca'n ziua cea rea să fiţi în stare să ţineţi piept; şi după ce veţi isprăvi totul, să rămâneţi în picioare.

14 Aşadar, staţi în picioare, avându-vă mijlocul încins cu adevărul şi îmbrăcaţi fiind în platoşa dreptăţii

Is 11:5 Is 59:17 Sol 5:18 Lc 12:35 1Tes 5:8 1Ptr 1:13

15 şi cu picioarele încălţate'n starea de a fi gata pregătiţi pentru Evanghelia păcii g;

Is 52:7 Rm 10:15

16 mai presus de toate luând pavăza credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile înflăcărate h ale Celui-Rău.

Ps 7:13

17 Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu,

Is 11:4 Is 49:2 Is 59:17 1Tes 5:8 Evr 4:12

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La mărturisitori: la Liturghie –  Lc 12, 8-12.

Noul Testament

Evanghelia după Luca

Cap. 12 Mărturisirea deschisă şi fără frică a Evangheliei. Păcatul împotriva Duhului Sfânt. Parabola bogatului nesăbuit. Încrederea în bunătatea lui Dumnezeu. Semnele vremii. Slugile veghetoare. Iisus, pricină de dezbinare.

8 Dar vă spun: Pe tot cel ce Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor, şi Fiul Omului îl va mărturisi înaintea îngerilor lui Dumnezeu.
Mt 10:32-33 1In 2:23 Ap 3:5

9 Iar cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, lepădat va fi înaintea îngerilor lui Dumnezeu.
Mt 10:32-33 Mc 8:38 Lc 9:26 2Tim 2:12 1In 2:23

10 Oricine va spune un cuvânt împotriva Fiului Omului, va fi iertat; dar cel ce va blasfemia împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat.
Mt 12:31 Mc 3:28-29

11 Iar când vă vor duce în sinagogi şi la dregători şi la stăpâniri, nu vă îngrijiţi cum sau ce să răspundeţi sau ce să spuneţi,
Mt 10:19-20 Mc 13:11 Lc 21:12 Lc 21:14-15 In 16:13 FA 4:8

12 că Duhul Sfânt, în chiar ceasul acela, vă va învăţa ce trebuie să spuneţi“.
2Rg 23:2 Mt 10:19-20 Mc 13:11 Lc 21:12 Lc 21:14-15 FA 4:8

luni, 25 decembrie 2023

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La preacuvioase muceniţe: la Utrenie – Mt 10, 16-22, iar la Liturghie – Ga 3, 23-29; 4, 1-5; Mt 5, 14-19.

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La preacuvioase muceniţe: la Utrenie – Mt 10, 16-22.

Noul Testament

Evanghelia după Matei

Cap. 10 Numele celor doisprezece apostoli; trimiterea lor la propovăduire. A-L mărturisi pe Hristos în faţa oamenilor.

16 Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii.

Mt 7:15 Lc 10:3 Lc 11:49 In 10:12 FA 20:29 Rm 16:19 Flp 2:15

17 Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna soboarelor, şi'n sinagogile lor vă vor biciui.

Mt 24:14 Mt 24:17 Mc 6:11 Mc 13:9 Lc 21:12-13 In 16:2 FA 5:40 FA 25:23

18 Din pricina Mea veţi fi duşi înaintea conducătorilor şi a regilor, ca să le fiţi mărturie lor şi păgânilor.

Mt 24:14 Mt 24:17 Mc 6:11 Mc 13:9 Lc 21:12-13 FA 5:40 FA 25:23

19 Iar când vă vor da în mâna lor, nu vă îngrijoraţi de cum sau ce veţi vorbi, că în ceasul acela vi se va da vouă ce să vorbiţi;

Ies 4:12 Ir 1:7 Mc 13:11-13 Lc 12:11 Lc 21:14-17 Lc 21:22 In 16:13 FA 4:8

20 fiindcă nu voi sunteţi cei ce vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este Cel ce grăieşte întru voi.

2Rg 23:2 Is 4:12 Ir 1:7 Mc 13:11-13 Lc 12:12 Lc 12:11 Lc 21:14-17 Lc 21:22 In 16:13 FA 4:8

21 Şi va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu şi se vor scula copiii împotriva părinţilor şi-i vor ucide.

Mi 7:6 Mc 13:11-13 Mc 13:12 Lc 21:14-17 Lc 21:16-18 Lc 21:22 FA 4:8

22 Şi veţi fi urâţi de toţi din pricina numelui Meu; dar cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui.

Dn 12:12 Za 12:3 Sir 11:20 Mt 5:11 Mt 24:9 Mt 24:13 Mc 13:11-13 Lc 21:14-17 Lc 21:16-18 Lc 21:19 Lc 21:22 In 15:18 FA 4:8 :

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La preacuvioase muceniţe: Liturghie – Ga 3, 23-29; 4, 1-5;

Noul Testament

Epistola către Galateni

Cap. 3 Lege sau credinţă? Legea şi făgăduinţa. Robi şi fii.

23 Înainte însă de venirea credinţei noi eram păziţi sub lege, închişi fiind în vederea credinţei care avea să se descopere;
Ga 4:3

24 aşa că legea ne-a fost dată călăuză e spre Hristos, pentru ca noi să ne îndreptăţim prin credinţă;
Rm 3:31 Rm 10:4

25 iar dacă a venit credinţa, nu mai suntem sub călăuză.

26 Fiindcă toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus.
In 1:12

27 Căci câţi în Hristos v'aţi botezat, în Hristos v'aţi îmbrăcat.
Rm 6:3 Rm 13:14

28 Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască; pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.
Ies 12:49 Iz 47:22 In 17:11 In 17:21 Rm 3:22 Rm 10:12 1Co 12:13 Ef 2:14 Col 3:11

29 Iar dacă voi sunteţi ai lui Hristos, atunci sunteţi odrasla f lui Avraam, moştenitori după făgăduinţă.
Rm 4:13 Ga 4:7 Ga 28:31 Ef 3:6

Noul Testament

Epistola către Galateni

Cap. 4 Robi şi fii (continuare). O alegorie: Agar şi Sarra.

1 Dar o spun: câtă vreme moştenitorul este copil, el întru nimic nu se deosebeşte de rob, deşi e stăpân peste toate,

2 ci este sub epitropi şi iconomi până la vremea rânduită de tatăl său.

3 Tot aşa şi noi: când eram copii, robiţi eram sub stihiile lumii a;
Ga 3:23 Col 2:20

4 dar când a venit plinirea vremii b, Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub lege,
Is 7:14 Mc 1:15 Lc 1:31 In 1:14 Rm 1:3 Ef 1:10 Col 2:20 1Tim 2:6 Evr 1:2

5 ca pe cei de sub lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea.
Ioil 3:2 Lc 20:36 Rm 8:15 Ga 3:13 Col 2:20
Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La preacuvioase muceniţe: la Liturghie – Mt 5, 14-19.

Noul Testament

Evanghelia după Matei

Cap. 5 Predica de pe Munte; Fericirile. Apostolii sunt sarea pământului şi lumina lumii. Plinirea legii. Iubirea de vrăjmaşi.

14 Voi sunteţi lumina lumii; nu poate să se ascundă cetatea din vârful muntelui;
Pr 4:18 In 8:12 In 9:5 Flp 2:15

15 nici aprinde cineva făclie şi o pune sub obroc c, ci în sfeşnic, şi ea le luminează tuturor celor din casă.
Mc 4:21 Lc 8:16 Lc 11:33 Flp 2:15

16 Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre cele bune şi să-L slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.
Pr 4:18 In 15:8 Ef 5:8-9 Flp 1:11 Flp 2:15 1Ptr 2:12 1Ptr 4:11

17 Să nu socotiţi că am venit să stric legea sau profeţii; n'am venit să stric, ci să plinesc d.
Mt 3:15 Rm 3:31 Rm 10:4

18 Că adevăr vă grăiesc: Înainte de a trece cerul şi pământul, nici o iotă sau o cirtă e din lege nu va trece până ce toate se vor împlini.
Ps 118:89 Ps 118:52 Is 40:8 Mal 2:6 Mt 24:35 Mc 13:31 Lc 16:17 Lc 21:33

19 Aşadar, cel ce va strica una din aceste porunci foarte mici şi astfel îi va învăţa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; dimpotrivă, cel ce le va face şi astfel va învăţa, acela mare se va chema în împărăţia cerurilor.
1Co 15:9 Iac 2:10

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La o cuvioasă şi o preacuvioasă: la Utrenie – Mt 25, 1-13, iar la Liturghie – Ga 3, 23-29; Lc 7, 36-50.

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La o cuvioasă şi o preacuvioasă: la Utrenie – Mt 25, 1-13.

Noul Testament

Evanghelia după Matei

Cap. 25 A doua parte a cuvântării eshatologice: parabola celor zece fecioare; parabola talanţilor; Judecata de Apoi.

1 Atunci asemăna-se-va împărăţia cerurilor cu zece fecioare care, luându-şi candelele, au ieşit întru întâmpinarea mirelui.

Lc 12:35-36

2 Dar cinci dintre ele erau nebune a şi cinci înţelepte.

3 Cele nebune, luându-şi candelele, n'au luat cu ele şi untdelemn.

Is 24:17

4 Iar cele înţelepte, odată cu candelele şi-au luat şi untdelemn în vase.

5 Dar zăbovind mirele, au aţipit toate şi au adormit.

6 Iar la miezul nopţii s'a făcut strigare: Iată, vine mirele!, ieşiţi întru întâmpinarea lui!.

Za 9:9 Lc 12:36 Lc 12:35-36

7 Atunci s'au sculat toate fecioarele acelea şi şi-au împodobit candelele.

Lc 12:35 Lc 12:35-36

8 Iar cele nebune le-au zis celor înţelepte: Daţi-ne din untdelemnul vostru, că nouă ni se sting candelele.

9 Dar cele înţelepte le-au răspuns, zicând: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă şi nici vouă. Mai bine mergeţi la cei ce vând şi cumpăraţi-vă.

10 Deci, plecând ele să cumpere, a venit mirele, iar cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă şi uşa s'a închis.

Mt 7:21 Lc 13:25-27 Ap 19:7 Ap 19:9

11 Mai pe urmă au sosit şi celelalte fecioare, zicând: Doamne, Doamne, deschide-ne!

Mt 7:21 Lc 6:46 Lc 13:25-27

12 Iar el, răspunzând, le-a zis: Adevăr vă spun, pe voi nu vă ştiu!

Avc 1:13 Mt 7:21 Mt 7:23 Lc 13:25-27

13 Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua şi nici ceasul în care Fiul Omului va veni.

Mt 24:42 Mc 13:33-35 Lc 12:40 Lc 21:34 Lc 21:36 FA 20:31 1Co 16:13 Evr 13:17 1Ptr 4:7

Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La o cuvioasă şi o preacuvioasă: la Liturghie – Ga 3, 23-29; 

Noul Testament

Epistola către Galateni

Cap. 3 Lege sau credinţă? Legea şi făgăduinţa. Robi şi fii.

23 Înainte însă de venirea credinţei noi eram păziţi sub lege, închişi fiind în vederea credinţei care avea să se descopere;
Ga 4:3

24 aşa că legea ne-a fost dată călăuză e spre Hristos, pentru ca noi să ne îndreptăţim prin credinţă;
Rm 3:31 Rm 10:4

25 iar dacă a venit credinţa, nu mai suntem sub călăuză.

26 Fiindcă toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus.
In 1:12

27 Căci câţi în Hristos v'aţi botezat, în Hristos v'aţi îmbrăcat.
Rm 6:3 Rm 13:14

28 Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască; pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.
Ies 12:49 Iz 47:22 In 17:11 In 17:21 Rm 3:22 Rm 10:12 1Co 12:13 Ef 2:14 Col 3:11

28 Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască; pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.
Ies 12:49 Iz 47:22 In 17:11 In 17:21 Rm 3:22 Rm 10:12 1Co 12:13 Ef 2:14 Col 3:11
Apostolul şi Evanghelia de obşte la Sfinţi - La o cuvioasă şi o preacuvioasă: la Liturghie –  Lc 7, 36-50.

Noul Testament

Evanghelia după Luca

Cap. 7 Vindecarea slugii sutaşului. Învierea tânărului din Nain. Trimişii lui Ioan Botezătorul. Mărturia lui Iisus despre Ioan. Ungerea lui Iisus de către o femeie păcătoasă.

36 Iar unul din farisei L-a rugat să mănânce cu el. Şi, intrând în casa fariseului, a stat la masă.
Mt 26:7 Lc 11:37

37 Şi iată că era în cetate o femeie păcătoasă; şi aflând că El stă la masă în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir
Mt 26:7 Mc 14:3 In 11:2 In 12:3

38 şi stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând a'nceput să-I ude cu lacrimi picioarele, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi-I săruta picioarele şi le ungea cu mir.
Mt 26:7 Mc 14:3 In 11:2 In 12:3

39 Şi văzând fariseul care-L chemase, şi-a zis în sine: „Dacă acesta ar fi profet, ar şti cine este şi ce fel de femeie este aceasta care se atinge de el, că este păcătoasă...“.
Lc 15:2

40 Şi răspunzând Iisus, i-a zis: „Simone, am să-ţi spun ceva“. Iar el I-a zis: „Spune, învăţătorule!“

41 „Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci.

42 Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?“
Mt 18:27

43 Răspunzând Simon, a zis: „Cred că acela căruia i-a iertat mai mult“. Iar El i-a zis: „Drept ai judecat“.

44 Şi întorcându-Se către femeie, i-a zis lui Simon: „O vezi tu pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă cu lacrimi Mi-a udat picioarele şi cu părul capului ei le-a şters.
Fc 18:4 In 13:5

45 Tu sărutare nu mi-ai dat; ea însă, de când am intrat, n'a încetat să-Mi sărute picioarele.
Rm 16:16 1Co 16:20 2Co 13:12 1Tes 5:26 1Ptr 5:14

46 Tu cu untdelemn capul nu Mi l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele.
Ps 22:5

47 De aceea îţi spun: Iertate sunt păcatele ei cele multe, fiindcă mult a iubit. Iar cui i se iartă puţin, puţin iubeşte“.

48 Şi i-a zis ei: „Iertate îţi sunt păcatele!“
Mt 9:2-3 Mc 2:5 Mc 2:7 Lc 5:20-21

49 Şi cei ce şedeau împreună la masă au început să zică în sinea lor: „Cine este acesta, care şi iartă păcate?“
Mt 9:2-3 Mc 2:5 Mc 2:7 Lc 5:20-21

50 Şi i-a spus femeii: „Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace!“
Mt 9:22 Mc 5:34 Mc 10:52 Lc 8:48 Lc 17:9 Lc 18:42

Apostolul şi Evanghelia de obşte - La mai mulţi cuvioşi şi preacuvioşi mucenici: la Utrenie – Lc 6, 31-36, iar la Liturghie – Rm 8, 28-39; Mc 8, 34-38; 9, 1.

Apostolul şi Evanghelia de obşte - La mai mulţi cuvioşi şi preacuvioşi mucenici: la Utrenie – Lc 6, 31-36.

Noul Testament

Evanghelia după Luca

Cap. 6 Spicele culese sâmbăta. Vindecarea omului cu mâna uscată. Alegerea celor doisprezece apostoli. Predica de pe munte.

31 Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea faceţi-le şi voi lor.
Tob 4:15 Mt 7:12 Rm 13:8-10

32 Şi dacă-i iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii-i iubesc pe cei care-i iubesc pe ei.
Mt 5:46

33 Şi dacă le faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii tot aşa fac.
Is 58:3

34 Şi dacă daţi cu'mprumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii le dau cu'mprumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
Dt 15:7-8 Mt 5:42-45 Lc 6:30

35 Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu'mprumut nimic nădăjduind b şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui-Preaînalt; că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
Lv 25:35-36 Dt 15:7-8 Is 58:4 Mt 5:42-45 Mc 5:7

36 Fiţi milostivi, aşa cum şi Tatăl vostru este milostiv.
Ies 34:6 Ps 102:8 Mt 5:48
Apostolul şi Evanghelia de obşte - La mai mulţi cuvioşi şi preacuvioşi mucenici: la Liturghie – Rm 8, 28-39;

Noul Testament

Epistola către Romani

Cap. 8 Viaţă întru Duhul. Slava ce va să fie. Iubirea lui Dumnezeu.

28 Şi ştim că celor ce-L iubesc pe Dumnezeu toate li se lucrează spre bine, celor ce sunt chemaţi potrivit planului Său;
Ef 1:11 Ef 3:11

29 că pe cei pe care mai dinainte i-a cunoscut, mai dinainte i-a şi rânduit să fie asemenea chipului Fiului Său, ca să fie El Întâi-născut între mulţi fraţi k.
In 20:17 1Co 15:49 Ef 1:4 Col 1:18 Evr 1:6

30 Iar pe cei pe care mai dinainte i-a rânduit, pe aceştia i-a şi chemat; şi pe cei pe care i-a chemat, i-a şi îndreptăţit; iar pe cei pe care i-a îndreptăţit, i-a şi slăvit l.
Rm 9:24 2Ptr 1:3

31 Ce vom zice deci în urma acestora? Dacă Dumnezeu e pentru noi, cine-i împotriva noastră?
Ps 22:4 Ps 44:7 Ps 44:11 Ps 55:11 Ps 117:6-7

32 El, Care pe Însuşi Fiul Său nu L-a cruţat, ci L-a dat morţii pentru noi toţi, cum oare nu ni le va dărui pe toate împreună cu El?
In 3:16

33 Cine va aduce pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel ce aduce îndreptăţire;
Is 50:8 Ap 12:10

34 cine este cel ce osândeşte?: oare Hristos, El, Cel ce a murit, ba mai degrabă Cel care a înviat, Cel ce şi este de-a dreapta lui Dumnezeu, Cel ce şi mijloceşte pentru noi?!...
Ps 109:1 Col 3:1 1In 2:1

35 Cine ne va despărţi de iubirea lui Hristos?: Oare necazul? sau strâmtorarea? sau prigoana? sau foametea? sau golătatea? sau primejdia? sau sabia?!...
2Co 12:10

36 Precum este scris: De dragul Tău suntem omorâţi toată ziua, socotiţi suntem ca nişte oi de'njunghiere.
Ps 43:22 1Co 4:11

37 Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât biruitori prin Acela care ne-a iubit.
In 16:33 1Co 15:57 1In 5:5 Ap 12:11

38 Fiindcă sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici puterile,
Ef 6:12

39 nici înălţimea, nici adâncul m şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.
Apostolul şi Evanghelia de obşte - La mai mulţi cuvioşi şi preacuvioşi mucenici: la Liturghie –  Mc 8, 34-38; 9, 1.

Noul Testament

Evanghelia după Marcu

Cap. 8 Săturarea celor patru mii. Fariseii cer semn. Aluatul fariseilor şi al lui Irod. Vindecarea unui orb. Mărturisirea lui Petru. Întâia vestire a patimilor.

34 Şi chemând la Sine mulţimea, laolaltă cu ucenicii Săi, le-a zis: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.
Mt 10:38 Mt 16:21-27 Lc 9:23-26 Lc 14:27

35 Că tot cel ce va voi să-şi scape viaţa, O va pierde; iar cel ce-şi va pierde viaţa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela o va mântui e.
Mt 10:39 Mt 16:21-27 Lc 9:23-26 Lc 17:33 In 12:25

36 Că ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă şi să-şi păgubească sufletul?
Ecc 5:13 Mt 16:21-27 Lc 9:23-26

37 Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său?
Ps 48:7-8 Mt 16:21-27 Lc 9:23-26

38 Că tot cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, de acela şi Fiul Omului Se va ruşina când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri“.
Mt 10:33 Mt 16:21-27 Mt 25:31 Mc 13:26 Lc 9:23-26 Lc 12:9 Rm 1:16 2Tim 2:12 1In 2:23

Noul Testament

Evanghelia după Marcu

Cap. 9 Schimbarea la faţă. Vindecarea copilului surdo-mut. A doua vestire a Patimilor. Cine este cel mai mare? Folosirea numelui lui Iisus. Pietre de poticnire.

1 Şi le spunea: „Adevăr vă grăiesc că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere“.
Mt 16:28 Mc 13:30 Lc 9:27 In 8:52