Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 7 decembrie 2023

Avocat Elena Radu - Recuperatorii de creante si cererile cu valoare redusa.

Recuperatorii de creante si cererile cu valoare redusa. 

Tot vad cereri de chemare in judecata cu valoare redusa prin care niste societati cu sediul in tarile calde care invoca ca au preluat prin cesiune de creanta niste debite de la diversi furnizori de servicii de telefonie si ce or mai fi, creanta initiala invocata fiind de cateva sute de lei la 1.000 lei, dar adaugand diverse taxe de reziliere, penalitati, etc, ajung sa  ceara niste mii bune de lei 7.000, 8.000, 9.000 lei de la cetateanul pe care il dau in judecata. 

Numai ca facturile alea pretins neachitate de cateva sute de lei sunt prescrise  de prin 2017, 2018, 2019. 

Asa ca furnizorul ala care zice ca nu i s-a achitat factura/facturile de cateva sute de lei, avea la dispoziție 3 (trei) ani (art 2.500, 2.517, 2.521 al 1 Cod civil) pentru a da in judecata utilizatorul si sa obtina un titlu executoriu impotriva lui, iar cei trei ani au trecut demult (de prin 2020, 2021, 2022, după caz) si nu a facut-o. Asa ca a lui creanta  s-a prescris de mult, dar chiar si dupa data intervenirii prescriptiei isi cesioneaza creantele catre firmele de recuperare de creante din tarile calde. 

Cum cetatenii dati in judecata sunt cetateni care poate si-au si achitat facturile, insa cu chitanta emisa de pe la diverse dispozitive, nu mai au dovada achitarii sumelor dupa 4,5, 6 ani,  nici  nu au cunostinte juridice si nu stiu ca atunci cand primesc de la instanta ”Formularul de cerere cu valoare redusa” trebuie sa raspunda la el in termenul dat de instanta si sa invoce prescriptia dreptului material la actiune (ba mai mult, unii primesc cererea ”cheala” fara inscrisurile atasate de recuperatorul de creante) nici nu inteleg ce se vrea de la ei. 

Uite, asa nu raspund cetatenii simpli la cererea de chemare in judecata in termenul comunicat de instanta, nu isi fac apararile, nu invoca prescriptia (care nu poate fi invocata din oficiu de instanta) si ajung sa fie obligati la plata catre recuperatorii de creante a niste mii bune de lei de la cateva sute de lei (sau poate deloc) drept creanta care, in fapt, era prescrisa.

Recuperatorii de creante ajung sa obtina astfel titluri pe care le pun in executare si executa silit cetatenii la nivelul a cateva mii bune de lei (pentru unii reprezentand salariul pe 2-3 luni). 

Asa ca atunci cand primiti cereri de la instanta, nu mai stati si dormiti in papuci, contactati cat mai repede un avocat ca sa raspundeti la cerere in termenul indicat de instanta. Daca nu o faceti, o sa va treziti cu niste executari silite de niste mii bune de lei si o sa platiti pentru o factura neachitata la telefon (care poate nici nu vi s-a comunicat si nici nu aveati habar de ea) de or sa va sara capacele.

(Dupa ce se solutioneaza litigiul ala si obtine recuperatorul de creante o hotarare impotriva voastra, pentru ca nu ati invocat prescriptia in termen, nu mai are nimeni cu ce sa va ajute si ramaneti buni de plata).

DATORIILE NU SE PRESCRIU DE LA SINE, TREBUIE INVOCATA PRESCRIPTIA DE TINE (JUDECATORUL NU POATE SA O FACA IN LOCUL TAU) SI INVOCAREA EI POATE FI FACUTA NUMAI PRIN INTAMPINARE (RASPUNS LA CEREREA CU VALOARE REDUSA) PE CARE TREBUIE SA O DEPUI IN TERMENUL INDICAT DE INSTANTA.

Avocat Elena Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu