Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 26 decembrie 2023

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Legat de fenomenul spectaculos observat in Iași, în seara aceasta. S-au umplut rețelele cu imagini spectaculoase, cu cerul (cu formațiuni noroase) viu colorate (galben, portocaliu, rosu). Atunci când lumina se propaga prin atmosferă, aceasta suferă câteva fenomene a căror intensitate depinde și de starea aerosolilor din atmosfera, de poluare, de înălțimea norilor, de consistenta lor cu cristale de gheata, etc.

 

Legat de fenomenul spectaculos observat in Iași, în seara aceasta. S-au umplut rețelele cu imagini spectaculoase, cu cerul (cu formațiuni noroase) viu colorate (galben, portocaliu, rosu). Atunci când lumina se propaga prin atmosferă, aceasta suferă câteva fenomene a căror intensitate depinde și de starea aerosolilor din atmosfera, de poluare, de înălțimea norilor, de consistenta lor cu cristale de gheata, etc.

Cu cit radiația parcurge o distanta mai mare (adică în cazul în care rad. solară parcurge cea mai mare distanță prin atmosfera spre observator, adică la apus sau la rasarit) din spectrul radiației solare, radiațiile cu lungimi de unda mici vor fi împrăștiate cel mai mult de moleculele de gaz din atmosfera sau de o serie de aerosoli fini). Așadar, din toate, dupa o propagare pe o distanta foarte mare, ramin radiațiile cu lungimi de unda mai mari (portocalii, roșii).
Dacă aceste radiații sunt suficient de intense, adică nu am avut o atenuare a lor prin atmosfera (atmosfera nu este poluata și nici concentrația de aerosoli nu e mare) atunci când întâlnesc formațiuni noroase, prin împrăștierea sau reflexia luminii pe asemenea formațiuni, spre sol, produc asa aspect. Funcție de consistenta norului (de mărimea cristalelor de gheata, de densitatea lor, etc), funcție de înălțimea norului, reflexia razelor solare da naștere la imagini specifice modelate de forma și caracteristicile norului.
Astăzi, practic am avut o atmosfera extrem de curata. Baza norilor a fost cam pe la 6000 m, pe la ora 17. Pentru că atmosfera a fost curata, reflexia razelor portocalii a fost mai spectaculoasa. Cele de culoare roșie sunt mai mult absorbite de atmosfera umeda și ar fi trebuit să fie mai puțin observate.
Cu atât mai mult, cu cit norul a avut graunti de cristale de gheata de dimensiuni mai mici, adică granulație de câțiva micrometri, factorul de reflexie a fost foarte mare și de aici și imaginile au fost bine evidențiate.
Așadar, un cumul de factori: atmosfera foarte curata, nori cu o anumită consistenta, la altitudibe ridicata, aerosoli.
Împrăștierea luminii pe particulele fine din atmosfera se manifesta diferit funcție de unghiul de observație, funcție de lungimea de unda (culoare). Iar intensitatea fenomenului este proporțională cu numărul de centre de difuzie (de microparticule).
PS. Sigur, după cum stau condițiile atmosferice, fenomenul ar fi trebuit să fie observat pe toată zona de est a tarii, chiar și în zona de sud-est

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu