Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 3 aprilie 2024

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Praful saharian un fenomen natural dar tot mai intens

Praful saharian un fenomen natural dar tot mai intens

Vreau sa demontez o știre falsa, care s-a viralizat peste tot. În esență  clipul video, decupat dintr-o filmare mai extinsa (si din alte surse, similare, din Spania), originalul fiind, evident la o calitate superioara, prezintă câteva utilaje agricole care saltă mult praf aer. Clipul e decupat în așa fel incit îți dă senzația ca acele utilaje nu fac altceva decât sa arunce praf în atmosferă. De aici, ce le-a încolțit în minte, unora? Sa "arate" ca episodul recent de praf saharian, este indus, este fabricat. Culmea... filmul e din 2017, făcut în Brazilia și nu în Maroc...
Eu va las alăturat o poza din clipul ce face furori pe rețelele de socializare (dorind sa prezinte într-un mod denaturat, fals un fenomen natural) și filmul original pe care îl puteți găsi aici:
Este un videoclip care prezintă  toate etapele unui proces meticulos de recoltare a semințelor, care arată un set de mașini agricole care funcționează pe teritoriul brazilian . Sunt mașini care recoltează și treier și care, în consecință, proiectează ceea ce rezultă din proces treierarea unui produs agricol , cum ar fi fasolea sau boabele. În secventele filmului găsiți fix aceasta poza!!! și acest film (extras) care prezintă apocaliptic cum se produce praful saharian cu tractorul:
Anual se ridica în atmosferă 200 milioane tone de praf saharian care ajung spre America și Europa.
Am văzut ca lumea e oarecum uimita de acest praf saharian
- de ce e asa intens acum
- de ce magneții atrag pulberea, stratul de praf depus pe mașini?
- de ce acest praf saharian ar conține alergeni?
- de ce praful nu e toxic pentru unii și e topic pentru alții, adică de ce în Sahara, praful nu e nociv ci doar după ce ajunge prin alte tari?
La aceste întrebări v-am răspuns de multe ori. V-am făcut demonstrații. V-am explicat, am prezentat cercetări și publicații din toată lumea. Nocivitatea derivă din locul de unde sunt salvate particulele cu resturi și fragmente organice fin degradarea unor corpuri/materiale, de tipul de bacterii sau ciuperci acute de particule și care, asa, călătoresc gratis, calare pe microparticule, din punctul A în punctul B
Bacteriile, sporii de ciuperci și boabele de polen sunt prezente printre particulele de praf și în populațiile de animale și furtunile de praf au fost identificate ca posibile focare de virus febrei aftoase care au avut loc în Japonia și Coreea.
Apoi, pe mii de km, microparticulele se încarcă cu alți poluanți. La destinație ajung aerosoli cu o compoziție chimica mai complexa. Restul, dacă se redepun la sol, dacă modifica anumiți factori meteo, dacă schimba anumite proprietăți fizico chimice în atmosferă, sunt alte probleme.
Praful saharian conține și fier, și fosfor, etc. Este un ingrasamint natural pentru plante, pentru viata acvatica, etc.  Praful reglează sau temperează anumite fenomene climatice. Nu e nici de azi, nici de ieri. E un fenomen ce se produce de peste 2000 de ani: 
E adevărat, sunt schimbări în atmosferă, alte turbulente, alta poluare, alți germeni ai schimbărilor meteorologice. Din aceasta cauza, posibil să asistăm la evenimente de praf saharian intr-o schimbare, în răspândire, în intensitate, etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu