Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 25 martie 2023

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - nodul de distributie a energiei electrice centrala Zaporije

 








Am cautat sa vad ce linii de la Zaporije alimenteaza Ucraina sau teritoriul controlat acum de Rusia. Ce vedeti cu roz/maron, inca din prima figura, totul, reprezinta teritoriul controlat de Rusia. Acesta include si centeala de la Zaporojie. In zona centralei, intreg teritoriul controlat de Rusia este separat, de teritoriul ucrainean, de Nipru. Din zona centralei, avem un nod care alimenteaza prin doua linii, partea Ucraineana (le vedeti alaturat, prin zoom google earth) pe o distanta de 5 km iar alte doua sectoare de linii (albastru) merg mai spre sud, deci in zona controlata de rusi. 

La o asa suprafata mare, controlata de rusi, cred ca centrala a fost un element strategic de alimentare cu energie a acestei zone. Implicit, cred ca asta e raspunsul la numeroasele intrebari pe care le-am primit, inclusiv la Antena3 la Sinteza Zilei, cu Mihai Gidea. Teoretic, alimentarea se face si peste Nipru insa, in aceste conditii de razboi, cred ca rusii au taiat liniile alea, pastrind doar energie pentru zona roz de pe harta (un plan, zic eu, strategic). 

Centrala ar putea ramine o reduta strategica in acest razboi. Posibil, din acest motiv, sa fi fost lupte grele acolo si, probabil sa mai continue. Din pacate, nu este o centrala oarecare de energie, un parc eolian, o  termocentrala si chiar doar o hidrocentrala. Este, scenariul, cum nu se poate mai grav. O centrala nucleara foarte mare. Conflictele militare trebuie evitate, acolo. La toate aceste negocieri, intilniri, la nivel inalt, trebuia sa se cada de acord, sa se asigure un scut uman de forte internationale neutre/independente, in zona centralei, pentru a o proteja. Pentru a-i proteja pe toti. Vad ca se lasa totul in voia sortii. Si ne poate costa foarte mult. 

Norocul fie cu noi! 

Sursa harti:

  1. Ukrainian energy sector evaluation and damage assessment - II (as of September 24, 2022)
  2. www.saveecobot.com
  3. earth.google.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu