Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 8 noiembrie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Cum puteți lupta contra unui ROBOR manipulat și, în genere, contra practicilor comerciale înșelătoare ale corporațiilor






Asociația Parakletos a primit un număr destul de mare de solicitări de lămuriri și eventuale soluții la problema gravă a creșterii ratelor la creditele în lei cu dobânzi variabile calculate pe baza ROBOR. Nu numai consumatorii care ne-au contactat, ci și Consiliul Concurenței au ridicat suspiciuni întemeiate cu privire la maipularea ROBOR, considerate una dintre cauzele creșterii nejustificate a ratelor la aceste credite.

În general, răspunsul nostru a fost următorul:
„Puteți formula direct o petiție la bancă, pentru a cere reducerea poverii creditului. În același timp, puteți notifica banca, prin executor judecătoresc, EXCEPȚIA DE NEEXECUTARE a contractului – până la soluționarea anchetei asupra manipulării ROBOR, este evident că banca nu și-a executat obligația de a comunica transparent modalitatea de calcul a dobânzii variabile și, deci, nu sunteți obligată să achitați rate. Pe perioada excepției de executare, contractul ar trebuie să aibă efectele ÎNGHEȚATE.
Asociația v-ar putea sprijini prin formularea și trimiterea acestor acte, precum și la o mediere cu banca, însă deocamdată, din lipsă de fonduri și de personal, nu putem demara astfel de demersuri.
Ceea ce putem face este doar să adunăm intenții clare de proces colectiv.
Pentru moment, am depus ieri la ANPC o sesizare în vederea declanșării unui control și a sancționării manipulării de către bănci a ROBOR, care este o practică comercială incorectă”.
În pozele anexate (șase file) aveți sesizarea depusă ieri la ANPC de Asociația Parakletos în legătură cu potențiala manipulare a ROBOR – aceasta poate fi calificată drept practică comercială incorectă, sever sancționată de lege, dacă se dovedește a fi reală.
Puteți reproduce această sesizare, pentru a formula propria sesizare la ANPC – nu trebuie decât să completați formularul cu propriile date personale și să semnați.
Faptul că administrația se mișcă lent, că instanțele se urnesc foarte greu, pentru procese care se întind pe ani de zile, că practica judiciară în materie pare a fi net favorabilă băncilor etc. nu trebuie să vă descurajeze. Dovadă că insistența și unitatea pot face minuni judiciare este speța ANPC și Parakletos versus Raiffeisen, în care am înfrânt banca, după 5 ani de procese, cu consecința că acum banca trebuie să restituie consumatorilor suma de 19 milioane de euro, plus dobânzi (care s-ar putea să tripleze suma).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu