Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 6 octombrie 2023

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Grupul indian Gupta a cumpărat recent combinatul siderurgic Dunaferr din Ungaria, într-un consorțiu cu o companie chineză, CISDI Engineering Co. Tranzacția din Ungaria s-a perfectat în 20 septembrie 2023.

 

Grupul indian Gupta a cumpărat recent combinatul siderurgic Dunaferr din Ungaria, într-un consorțiu cu o companie chineză, CISDI Engineering Co. Tranzacția din Ungaria s-a perfectat în 20 septembrie 2023.

Gupta deține și combinatul siderurgic de la Galați, Liberty Steel. De asemenea, Gupta deține și ale uzine în țări ca Cehia sau Belgia. Industriaș sadea, ce să mai …
Numai că:
(i) una dintre garanțiile depuse în procesul de privatizare de Grupul Gupta, în favoarea guvernului Ungariei, este o ipotecă pe laminorul de la Galați, care reprezintă o șeptime din întregul combinat; valoarea ipotecii este de cca 450 de milioane de euro; riscul major este acela că, în cazul în care Gupta nu își execută obligația, guvernul Ungariei poate să execute ipoteca și poate să devină proprietar asupra laminorului;
(ii) combinatul de la Galați, în ciuda pierderilor cumulate de peste 120 de milioane de euro, a dat un împrumut convertibil în acțiuni, de 52 de milioane de euro, celor două combinate ale Gupta din Belgia, pentru a le salva de la faliment;
(iii) Liberty Steel Galați se confruntă azi în România cu multiple cereri de insolvență aflate pe rolul Tribunalului Galați.
Cred că, pentru prezervarea șanselor de supraviețuire a combinatului din Galați, precum și pentru anularea acestor acte frauduloase comise de acționari în dauna combinatului, ar fi o idee bună ca tribunalul să deschidă procedura insolvenței și, astfel, să pună combinatul la adăpost de riscantul său actionar.
De altfel, Gupta este un fel de campion worldwide al falimentelor. Este chiar autorul moral al falimentului de 10 miliarde de euro al finanțatorului elvețian Greensill - acest faliment a avut loc înainte de plandemie, deci s-a uitat. În plus, Gupta este urmărit penal în Marea Britanie pentru deturnarea unui ajutor de stat de cca 1 miliard de lire sterline, acordat de statul britanic.
Gupta pozează acum în posesor al tehnologiei “oțelului verde”, produs în cuptoare cu arc electric, în loc de furnale pe cărbune.
Totul green, desigur…
Combinatul din Galați este la doi pași de Ucraina și de Dunăre și, deci, de mare. Ar putea avea un rol de pivot în reconstrucția post-război a Ucrainei. Dar, cam asta e situația: nu se vrea. Pare preferabil pentru Statul român că această reconstrucție să se facă prin tehnologii și bani indieni și chinezești, cu cap de pod în Ungaria.
PS OMV Petrom a avut profit de 10 mld lei, din care a distribuit doar 5 mld. Ceilalți 5 mld au fost puși garanție pentru o mega-afacere a OMV Austria aflată în derulare. Asta, cu acordul (implicit) al Guvernului român, care are un membru în boardul OMV Petrom, plătit cu 7500 de euro pe lună. Desigur…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu