Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 19 martie 2023

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Ce punem in loc?


Ce punem in loc?

Rovinari 3 și Turceni 7 de la Complexul Energetic Oltenia vor fi inchise. Peste 11000 de oameni isi pierd locul de munca. Alti bani vor fi cheltuiti, probabil, pentru gestionarea "cadavrului": adica centrale, instalatii, mine de carbune.

Pentru ca s-a semnat precum "primarul", avem, asadar contract semnat, limpede, prin PNRR, ca musai sa se inchida ca sa primim o transa prevazuta. Si basta.
Acuma, de ce s-a semnat? Ca sa reducem carbonul emis. Daca va uitati la alte tari, mari puteri economice, noi contribuim cit e un virf de ac. Eu cunosc foarte bine ce e cu aceasta amprenta de carbon si mai stiu ca problema reala de poluare, la noi si in Europa, a trecut prin PNRR ca TGV-ul prin gara.
Acuma, macar daca acest troc, "va dam citeva sute de milioane iar voi va inchideti industria asta" ar fi unul optimizat, ar fi inca bine. Dar cind vezi ce proiecte magistrale se dezvolta in digitalizare inverzita, cu programe superficiale, pompoase, cu piste de trotinete prin sate !? etc, imi dau seama ce risipa majora se va face la nivelul tarii.
Era ideal daca, aceasta suma am fi investit-o intrun proiect national de cercetatare de referinta europeana, sa resuscitam industria cu noi solutii energetice, cu randamente mai bune, complementare la vint si lumina. Daca tot sunt atitia bani, hai sa miscam Europa! Nu sa vinturam surcele.
Ma tem ca va fi o risipa uriasa. Dar vom fi mai bolnavi pentru ca poluarea va creste mult mai mult si nimeni nu investeste in cercetare si infrastructura reala. Si va fi mai multe turbulente in atmosfera, si mai multa apa, si mai multa seceta, etc. Si noi nu ne trezim. Poate era un tren.
Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu