Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 14 februarie 2023

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Amintire de la feisbuc, 28 august 2016: "Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. […] Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să fim inteligenţi“. (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii)


Amintire de la feisbuc, 28 august 2016:

"Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. […] Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să fim inteligenţi“.
Eu, unul, mă întreb de ce nu mai citește lumea cărțile, preferând rezumatele sau scurtăturile. Lectura scurtă e calea simplă către dresaj. Odată înscriși pe acest drum, nu mai rămâne decât să vină cineva cu lesa pregătită. Ne punem singuri grumazurile la dispoziția dresorului.
O tempora, o mori!
Azi, când discutăm, omul a devenit “hackable”, “emotional puppet”, supus docil al “științei” și al autorității, și nimeni nu se mai miră. Ba, mai mult, lumea se bucură că IA citește, interpretează, examinează, judecă și indică omului ce să iubească patologică sau să urască visceral.
Și nimeni nu se mai miră.
Nimeni nu mai are tresăriri morale.
Care morală? Într-o lume unde nu mai există bine și rău, ci doar clarobscur, nu mai există morală și nu mai există ideal și nu mai există sens. Există doar surplus comportamental care face din om un “produs predictiv”, adică o marfă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu