Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 8 noiembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Clima, incotro?

 
Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Clima, incotro?

De pe 6 noiembrie a inceput Summit-ul COP27 dedicat CLIMEI. Si tara noastra a avut o delegatie. Am prezentat la #AlephNews punctul meu de vedere. Nu coincide cu a multora care decid masurile ce se vor lua. Masuri care nu iau in considerare un cadru mai larg. Majoritatea se limiteaza la CO2 si eventual CH4. Eu consider ca trebuie o abordare diferita.

Apoi, aceasta abordare si mai ales masurile trebuie sustinute de cercetare fundamentala. Pentru ca, la aceasta ora, nu se intelege prea bine ce se intimpla. Cercetarea este neglijata drastic in zona de fundament. In schimb se ridica, foarte accelerat, la nivel inalt, digitalizarea care nu are nici o legatura cu cercetarea fundamentala pentru rezolvarea unor probleme vitale, de fundament, pt clima. La nivel european dar si la nivel national se fac erori mari.
Se finanteaza call-uri pentru mediu care nu vor rezolva nimic. Sub umbrela unor masuri salvatoare, pompoase, cu iz digital, vom merge pe o traiectorie eronata.
Noi trebuie, inainte de toate sa intelegem problemele si fenomenele complexe din atmosfera dar mai ales de la sol ca sa implementam solutii adecvate.
Acum, vad ca se vine cu varii solutii la ceva care nu s-a studiat cu destula profunzime. Si ne asteptam sa avem rezultate?
In plus, se neglijeaza tot mai mult poluarea tot mai severa din astfel de programe eco digitalizate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu