Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 8 noiembrie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - De câțiva ani sunt raportor pentru România în cadrul unui studiu anual efectuat de World Justice Project (WJP)


De câțiva ani sunt raportor pentru România în cadrul unui studiu anual efectuat de World Justice Project (WJP). Rapoartele parvenite din 140 de țări ale lumii măsoară indicele de domnie a legii (rule of law) și prezintă tendițele globale sau regionale în acest domeniu. Oricine poate consulta acest WJP Rule of Law Index 2021, pe pagina de internet a organizației - vezi linkul din primul comentariu.

În anul 2021, România a înregistrat un regres al domniei legii și un declin democratic, la nivel european fiind pe locul 25 din 27 (în urma noastră sunt Ungaria și Bulgaria). La nivel global încă ocupăm un loc decent (41 din 140, față de 37 din 140 în 2020, dar cu mult înaintea Ungariei, a Turciei și a Ucrainei).
Nu e de mirare ce s-a întâmplat: sub domnia comandantului acțiunii și a suporterilor săi de la președinție, din guvern, din corpul medical și din lumea academică, România a fost o țară a fărădelegii (reamintesc că starea de alertă a fost menținută doi ani în baza unui număr de 23 de hotărâri de guvern anulate în justiție) și a batjocoririi drepturilor omului și a libertăților sale fundamentale.
Practic, în România, în ultimii doi ani, nu a fost vorba de domnia legii (rule of law), ci de domnia prin lege (rule by law), care este atributul unei autocrații, suținută cu biciul legii și ciomagul sancțiunii.
De-a dreptul șocantă, însă, este constatarea din WJP Rule of Law Index 2021, din care rezultă că domnia legii a intrat în declin, în ultimii 5 ani, în 61% dintre țările analizate.
De asemenea, 4,4 miliarde de oameni trăiesc în țări unde domnia legii a slăbit în ultimul an.
În acest categorii intră țări care, cândva, erau modele de democrație și domnie a legii: Australia, Noua Zeelandă, Canada, Franța, Germania, Italia și, desigur, SUA (unde se fură alegeri...).
Iată, deci, efectul principal la plandemiei: tigrul din sufragerie pe care lumea „civilizată” refuză să îl observe.
Automat veți întreba unde se situează Rusia și China în acest clasament. Inutil, pentru că aceste țări dețin, cam dintotdeauna, lanterna roșie în clasament. Aceste țări sunt the devils you know, deci nu aveau cum să producă surpriza. Dar în aceeași situație, de lanternă roșie, se află și Ucraina. Iar SUA devin pe zi ce trece un antimodel de democrație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu