Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 3 martie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Indemn la echilibru si responsabilitate.

 

Fac un anunt de bine!

Maine este pregatit in Iasi, la ora 12, un exercitiu de simulare cutremur. Pe fondul razboiului din Ucraina, evenimentul (altfel, unul onorabil) se lipeste ca nuca de perete.
Eu nu comentez mai mult, insa, lumea fiind ingrijorata de ce e la est, indemn populatia, mai ales pe cei tineri si pe cei din strainatate sa va sunati parintii, mai ales daca sunt singuri acasa si sa-i avertizati ca este doar o simulare, un lucru de antrenament, valabil oricind, neavind nimic comun cu ce e in Ucraina.
Perioada asta este grea, vad frica in ochii oamenilor, parte sunt speriati. O simt. Aveti grija de dumneavoastra. Dar eu NU vad pericol. Chiar sunt linistit. Trimiteti mesajul de calm in familiile dumneavoastra si urmati pasii recomsndati de ISU pentru a fi in siguranta (respectind recomandarile pentru ca asa vom cistiga experienta sa invingem un asa potential hat hat, eveniment), in caz ca, cindva, vom avea o zdruncinare mai zdravana in Vrancea.
Acum, fata de '77 atit tehnica a mai evoluat iar noi suntem mai responsabili, avem senzori mai multi si mai voiosi, avem cercetare care a avansat zdravan si tragem speranta ca astfel de cataclisme vor fi trecute mai usor, prin organizare, prin disciplina.
Si eu si multi altii, depunem eforturi in acest sens. Multi multi cercetatori din intreaga lume. Foarte multi, specialisti in Fizica Pamintului, Fizica Atmosferei, Chimia Atmosferei, Comunicatii Satelitare, Retele de monitorizare, etc.
E bine sa stim, sa fim educati corespunzator, e bine sa prevenim, sa salvam, sa-i salvam pe cei care sunt neajutorati. E bine ca in scoala sa se urmeze mai mult notiuni de fizica pamintului, de securitate, etc. Notiuni elementare, de bun simt. Nu e de ajuns, o data pe an, un heirup de un minut sau doua! Dar, decit deloc, e bine si asa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu