Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 3 iunie 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Republica Moldova, Basarabia noastră, este o țară cu 2,5 milioane de locuitori, peste un sfert dintre moldoveni locuind în orașul Chișinău.

Republica Moldova, Basarabia noastră, este o țară cu 2,5 milioane de locuitori, peste un sfert dintre moldoveni locuind în orașul Chișinău. 

Republica Moldova nu este țară membră a NATO (este neutră din punct de vedere militar, cel puțin deocamdată ... ) și nu este stat - membru al UE. 

Cu toate acestea, peste 1 (un) milion de moldoveni de dincolo de Prut au cetățenie română. Este adevărat că un mare număr dintre ei nu trăiesc în România, ci în UE, unde au migrat pe motive economice. Republica Moldova este, din păcate, un pol al sărăciei, fiind la distanță mare de România, chit că România are proprii săi săraci (între 6 și 8 milioane de oameni).  

Spre deosebire de ce lasă să se înțeleagă conducerea vremelnică a Republicii Moldova, basarabenii sunt mult mai integrați economic, social și cultural cu România decât erau acum 20 de ani, pe vremea președinților de sorginte comunistă ai țării. Ba chiar și legislația se integrează cu cea a României - cel puțin în domeniul în care activez eu, adică, dreptul comercial, legislația moldovenilor a virat puternic către legislația României, cu toată moștenirea sovietică și rusă a legislației post - independență a Republicii Moldova. 

Am avut marea surpriză să observ că, în cărțile lor de drept comercial, profesorii de la Chișinău citează frecvent autori români (mă citează inclusiv pe mine, în calitate de „savant român” ...), jurisprudență românească, legislație românească - model pentru legislația din Moldova etc. 

Notă: la Conferința Dreptul afacerilor pentru 2024, din 16-17 mai 2023, de la Facultatea de Drept din București, am avut plăcerea să văd în sală și să discut cu reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, care au venit atunci din proprie inițiativă, iar anul acesta la invitația mea expresă.  

Calea cea mai simplă și lipsită de convulsii socio-politice către re-unire este intensificarea acestei integrări, până la momentul la care Republica Moldova va fi devenit, de facto, parte a României. 

Accesul direct în UE al Republicii Moldova - dezirabil și sustenabil mai ales de către mișcarea suveranistă din România și din celelalte state membre UE, foste țări comuniste - este un proces de durată și necesită extrem de multe examene ale stării statului de drept, capitol la care autoritățile moldovene nu stau deloc bine. Mai mult chiar, aderarea la UE a Republicii Moldova ar putea fi „legată” de aderarea Ucrainei, iar în cazul acesta procesul va dura dublu. Ucraina chiar este cea mai coruptă și cea mai riscantă țară din Europa. 

Voi susține categoric aderarea Republicii Moldova la UE, cât mai repede posibil, dar până atunci se pot face pași esențiali în direcția integrării în plan economic, judiciar, energetic și chiar bancar.  

Poate că cei 1 (un) milion de basarabeni cu cetățenie română vor găsi mai sus un motiv de a ieși la vot pe 9 iunie și de a opta pentru cei care îi pot lua în serios și care nu fac promisiuni mincinoase. Unii ca mine, de exemplu ...

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu