Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 10 februarie 2023

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - La facultatea de cibernetică de la ASE s-a dat primul examen care folosește “inteligența” artificială pe post de examinator-robot.

La facultatea de cibernetică de la ASE s-a dat primul examen care folosește “inteligența” artificială pe post de examinator-robot.
Iată ce scrie un “examinator” uman pe feisbuc, cu entuziasmul falitului care și-a aruncat în aer prăvălia:
“O premiera in peisajul educational românesc . Primul examen open-book si open-ai. Studenții au venit cu laptop-uri proprii si au primit subiecte de gândire pe un material de referință. Răspunsurile lor urmând a fi interpretate cu ajutorul inteligentei artificiale. Au putut consulta orice fel de materiale si orice site-uri. Evident n-au fost grile si in sala nu existat nicio foaie de hârtie. #mastersimpre #cibernetica #ai”.
Tragic este că sunt zeci de comentarii (ap)laudative la postare.
Dar de un umor negru este orbirea fariseică a “examinatorului” unan, care nu pricepe că tocmai s-a aruncat singur pe fereastră, împreună cu întreaga facultate. La ce o să mai fie buni profesorii umani de cibernetică de vreme ce tocmai au mandat IA să îi înlocuiască? Ce student ar mai pierde vremea pentru a audia sau studia orice curs al profesorilor umani, când au roboți care să facă asta, în locul lor, iar nu pentru ei?
PS Tocmai ce aflai că open - ai e o sculă în care a investit Microsoft, pentru a le lua fața ruso-americanilor de la goagăl. E bine că tot ce e “bine” în ultima vreme vine de la talentatul domn bilgheiț.
PPS Nu mă luați cu comparația cu locomotiva cu abur, că nu ține. Analizați angoasa și suferința celor de atunci, și veți vedea că omul a fost profund deformat de revoluția industrială. Priviți tablourile impresioniștilor de atunci și veți înțelege, probabil, ce s-a întâmplat cu stră-stră-bunicii noștri. Chestii profunde care, după 6-7 generații, be afectează mai ales pe noi, prin moștenire epigenetică. Pdap, IA este infinit mai periculoasă decât locomotiva cu abur sau decât sistemul robotizat de asamblare a mașinilor Ford. IA este capabilă să ne facă “obsolete” pe mulți și chiar să neutralizeze omul ca specie. Este, de fapt, aptă să instaleze vremea din urmă, vremea ultimilor oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu