Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 5 decembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Taxa pe Soare si schimbarile climatice

Taxa pe Soare si schimbarile climatice

Ca sa intelegem cum se ingrijesc autoritatile de varianta beta a schimbarilor climatice punind bir pe lumina de la Soare. Suntem in tara lui Pacala, nu? Asta ca sa intelegem ce se intimpla, de fapt, la nivel macro!

Asa numita taxa pe Soare este clar o masura tipica: 2 incarca 2 descarca. In esenta aflam ca platim taxa pe energia pe care o obtinem de la panourile solare. Poate Guvernul nu a inteles ca taxarea vine in flagranta contradictie cu "rasunatorul" pnrr cu digitalizarea verde, cu tot pachetul.
In primul rind, unde n-ar fi o mare parte din continentul european acoperit de panouri, inclusiv peste productiile agricole? Pai panoul absoarbe 25% din energia primita si impiedica, destul de mult, asadar, supraincalzirea atmosferei! Fie si 10%/m2 scadere, e ceva!!!
Daca tot vorbim de schimbari climatice, in loc sa implementam masuri ca cea mai mare parte din energia solara sa fie reflectata de sol (prin vegetatie sau cresterea albedoului solului) sau "consumata" pentru a nu supraincalzi solulul (care, altfel, va retrimite energia in atmosfera, gazelor cu efect de sera, care vor incalzi aerul, care va produce turbulente, precipitatii turbulente pe fondul unor episoade de poluare, etc) - noi facem exact fix pe dos!!!
Sigur, populatia cistiga aceasta energie, cumva gratuita daca nu luam in calcul investitia insa cistigul este si mai mare pentru natura! Dar asta nu s-a spus!!! Aici e cistig dublu: energia stocata este cea care nu mai incalzeste atmosfera!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu