Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 27 februarie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Intinde o mina si lumea se va schimba

 


Prof.univ.dr.SilviuGurluiTel/whatsapp.0740231971./Voluntariat/Ajutor-Cresc valurile de refugiati, dar solidaritatea umana e si mai mare!
Pentru organizare/informatii DONATII si Voluntariat numar de telefon 0759801429 Dan




UPDATE. 12.03.2022 Multumesc! Da, aici la Egros e un efort teribil. 2600 de refugiati ingrijiti, exemplar. Aici au aujuns foarte multe ajutoare de peste tot, deopotriva din tara si din strainatate. Luni, mai venim cu niste surprize pentru copiii refugiati, via Bucuresti! Efortul dumneavoastra trebuie intarit mai departe. Efortul dvs este sustinut media si de jurnalisti din Franta care vor ajunge foarte curind in Iasi. Ii voi conduce personal spre locurile grele.



Update.00:11-09.03.2022 Aici, e povestea pe care trebuie sa o mentionez. Un alt efort considerabil facut de companiile din Iasi si de prietenii mei, voluntari. Acum, pe seara, au fost descarcate la etajul 5, la Egros, hainute de calitate deosebita, noi, cu deosebire pentru cei multi, pentru copiii refugiati cazati la etajele 2 si 3!
Multumesc, companiei de transport, IoanaTrans!

Update.17:44-07.03.2022 In povestea refugiatilor, s-a mai nascut un fenomen. Dintre ei, sunt care au ajuns cu masina pina aici in Romania si, din varii motive, nu mai pot continua drumul ca soferi. Evident, majoritatea cazurilor sunt femei. Fie ca nu mai fac față, fizic, fie au ajuns aici insoțite de alt șofer, altă femeie care pleacă din România în altă parte. Vorbim de cazul in care, proprietarul masinii vrea sa continue drumul spre alte tari. Iar problema este urmatoarea. Cine se angajeaza voluntar sa conduca masina in securitate, mai departe? Problema nu e simpla si cere un grad sporit de securitate pentru proprietarul masinii. Pentru ca se pot activa multi pasionati de cistiguri si inselaciuni...
In caz ca vor exista intre dvs, voluntari pentru asa actiuni parapsiho, scrieti-mi in privat.
Postarea mea este, deopotriva indreptata spre noi si spre ei. Adica sa fim atenti, cu totii. Cei care cunoasteti ucraineana, dati vorba mea, mai departe. Ne informam si facem un pas, dupa ce avem o garantie.






Am lasat catelusii sa-si continue aventura prin Europa si am ajuns acum la Podul Ros. Aici, ma astepta acelasi om care a umplut cortul de la Vama Albita, atunci cind am fost, noaptea anterioara. Acel munte de hrana pentru copii, cu acele proiectoare, lanterne, etc...Sunt eforturi din Iasi, Bucuresti si din Anglia. Iar vocea lor, astazi, este acesta baiat. Si el are istoria lui, in aceasta campanie de ajutoare. L-am pozat ca sa-l vada colegii din Anglia si din Bucuresti, ca e inca zdravan 😊, plin de energie, cu tonusul ridicat si dornic sa ajute inzecit, mai departe. Asta noapte era inca prin magazine sa caute haine pentru doi copii! Le-a gasit.
Multumesc, Vali Ghiurca!






Update.14:30-06.03.2022 Va spun cu bucurie, situatia se normalizeaza la granite, mai ales la Stinca Costesti si Albita, dar si la Sculeni. Apropo, multumesc fetelor de la grania, de asta noapte. Pentru cele trei pahare de ceai care m-au dezghetat timp de 2 ore cit am asteptat convoiul de catelusi...care venea prin Albita...
Au aparut corturi, disciplina, sortare produse pe corturi, se stie precis unde este acul in carul cu fin. Exemplar s-au mobilizat voluntarii si ong urile, asociatiile, etc. La Albita, asta noapte, pe la 11, am vazut deja o alta lume. Fix alta lume. Mai multe corturi, ceva organizare mai buna. E clar, intram in occident ....Tirziu, schiopatind, cu frina trasa, dar am mai facut UN METRU spre disciplina si organizare. Bineinteles, in primul rindul sunt cetatenii, in plan secund, mai de dupa garduri, emotionat si uimit, pe la colturi, sosotind, apare si STATUL. Mititel, putintel, cu precautie. Dar il tragem si pe el din urma! Ce e si cu valurile astea!!
-Asta noapte, in Iasi, nu exista nicaieri, nici un loc de cazare.
-Traficul din Iasi pare ca s-a triplat.
-In Gara se vorbeste in toate limbile
-Magazinele duduie. Cozi mari, se cumpara foarte mult. Este marfa din belsug, nu sunt probleme
-banii cash de prin banci se cam imputineaza
-In Iasi, oamenii sunt voiosi pe strazi, indiferent de culoare si nationalitate
-Doar benzina e mai scumpa decit o stim si devine tot mai INsuportabila.
-Senzorii de radioaclctivitate sunt pe verde. -Suntem in normalitate.
-Viata merge mai departe
-O singura diferenta, oamenii sunt mai uniti. Au comunicat mai mult, si-au dat mina mai mult, s-au vazut si, fiecare a alergat. Socializarea a explodat.
-Covidul s-a dus la mama ciorilor.
-Noi putem recladi, mai mult, mai bine, ca tot invatam mereu, asa, din greseli.
Update.13:09-05.03.2022 Cu ce avem de la dvs, strins de 3 zile.
Sunt la Metro, incarc, merg spre Vami.
Am luat cit sa fie omenesc. Si pentru voluntari, depozitare medicamente, tacâmuri din lemn, prelungitoare sigure, sursa zdravana de caldura, scaune, masa, covor pentru asezat obiectele (sa nu fie direct pe pamint), bicuiti, cutii biodegradabile pt hrana, pahare pt ceai si apa, dezinfectant, hârtie igienica, prosoape, etc.
Update.00:00-05.03.2022 Cineva trebuie să o spună!
Am văzut la Vama Albița, splendoarea organizarii Statului român. Suntem în drum, pe câmp, sub cerul liber, făra prea multă lumină, fară adapost. Un cablu atârnat, de la o tonetă privată, alimentează gratuit pe ceilalți, se leagă triplă cu triplă, șerpuieste până la alt microbuz așezat ad-hoc. Daca vedeți filmul, o să întelegeți tot! Oamenii, simpli, care stau sub cerul liber, de 7 zile, ajută cum pot. Își trag cabluri, iși ridică propriile corturi, etc. Fiecare cum poate.
De cu seară, aici în Vama Albița e ca pe stadion. Sosesc autocare în valuri. Pline cu femei și copii (mulți, sugari). Fețele lor sunt albe. De oboseală, de frig, spaimă. Dintre ei, parte vorbesc o română impecabilă!!! Vin din Kiev sau Odessa. Călătoresc de 7 zile pe drum. Mulți sunt în pielea goală, nu au nimic. Nu am filmat suferința oamenilor din autocare. Dar am intrat în autocare, am facut traducerea pt niște familii, nu știau unde să se ducă. Nu știau cum să facă. Nu se ințelegeau cu șoferii. Parte au ales să plătească cei 30 euro și să meargă spre Timișoara. Cereau pamperși, hrană, etc. O mamă își alăpta pruncul de citeva luni. La granițele mai din est, mi s-a spus că e lume cită vezi cu ochii în așteptare. Care sunt blocați în vămi, mai ales pe partea Ucrainei, semn ca vor crește fluxul spre noi. La Albița, lumea forfotă de pese tot. Dar alții vin cu ajutoare tocmai de la Craiova, mașini pline. Erau morți de oboseală, fierți, îngrijorați și debusolați de situație. Bravo, Craiova!!!
Dumneavoastra, asta noapte cât și azi, mi-ați dat medicamente, produse de igienă, conserve, lapte praf, alimente, proiectoare, cartele, bocarne, borcănașe, etc, ba chiar și bannere uriașe, să fie plasate la vămi. Pentru educare, pentru informare. Un efort colosal. Sa vă mai spun că la aceste produse au bugetat zdravăn companii din Anglia, București și din Iași. Bravo!
Astă noapte, în parcare, o doamnă care a cumparat atâtea medicamente, exclusiv pentru bebeluși, abia mai mergea. Isi făcuse o luxație la picior, alergind după ce a trimis și căra în mâini, lucruri pe care nu le mai descriu dar pentru care, cred eu, va fi pomenită de cei mici, în felul lor!
În Iași, la Egros, am adus, acum la ora 21, din Vama Albița, cu niște prieteni extraordinari, o familie de 7 refugiați. I-am condus sus în Egros și am surprins cîteva imagini. Aici e un alt univers: curat, cald, liniște, zâmbete, copiii se joacă, cațelușii stau cuminți. Imaginile alăturate nu mai trebuie comentate.
Am condus și o domnișoară la tren. Vorbea engleza, era timidă, timorată, tristă. Ne-a spus că e plecată de 5 zile. Pleacă la București și apoi la Varșovia. Compania la care lucra, din Kiev, e din Polonia. Mi-a confirmat, ce a văzut la granițe, câți oameni și câte mașini care au părăsit țara. I-am spus că suntem alaturi de suferința lor. Mi-a raspuns, cu lacrimi in colțul ochilor: thank you, thank you all of you. Dar emoția transmisa, de fapt, e greu de surprins în cuvinte.
În final vă spun așa: la gara din Iași, pe unde intorci capul, se vorbește numai în ucraineană, rtusă sau engleză, rareori mai auzi limba română. Era plină, la ora 21:30!
Eu vreau să vă mulțumesc. Am văzut, am auzit și am respirat multe povești, astăzi. Am fost mișcat de multe lucruri. Dar cel mai mult, peste toate, mă mișcă solidaritatea românilor. Nu se poate descrie în cuvinte ce mi-a dat să vad pe propria-mi piele, în aceste zile!
Continuați să ajutați. Dacă e să anticipez, aparent ce vedem acum, e doar începutul. A intrat în țară, deocamdată, doar 1 milion de oameni!






Update.01:30-04.03.2022 Este ora 1:30 noaptea. Noutati.
Necesar pentru refugiatii adapostiti la Egros:
1. Medicamente:
Paracetamol sirop pentru copii
Termometre
Espumisan
Bepanthen
Crema de galbenele
2. Igiena:
Lame de ras pentru barbati (nu sunt deloc)
Spuma/gel de ras
deodorante (barbati si femei)
Pudra de talc
Hartie igienica
3. Diverse:
Baterii (diferite)
Papuci de casa (nu sunt absolut nici o pereche si oamenii cer disperati. Stau desculti pe etaj, in sosete si se uzeaza si murdaresc sosetele pana in punctul in care nu mai pot fi folosite)
4. Curatenie:
Galeti cu mop (sunt cumparate deja 2, dar mai e nevoie de vreo 4)
Rezerve cap de mop
Bureti de vase - 100 bucati
Lavete - 50 bucati
Degresant pentru bucatarie
Sprayuri curatare bai + universal (bucatariile si baile trebuie curatate constant)
Manusi pentru menaj
Saci menajeri - 35, 60 si 120 l
Cosuri de gunoi (din plastic, ieftine pentru ca se doreste sa fie puse la dispozitie in anumite zone pentru a facilita si incuraja curatenia).
Pentru toti cei care doriti sa donati, va rog sa duceti totul la Egros. Cum ajungeti in fata la Supeco, in stanga este o cladire turn (6 etaje). Intrarea este prin lateral.
Ar ajuta extraordinar de mult daca ati putea sorta/separa produsele dumneavoastra (sa le puneti pe niste categorii in pungi, de ex: intr-o punga dar medicamente, in alta haine si in alta altceva). Ar usura enorm munca voluntarilor si ar da timp sa se ocupe si de alte urgente.
NU MAI ADUCETI PAMPERSI. Sunt suficienti, aici, la Egros!!
Multumiri din partea intregului personal implicat in aceasta actiune, de la Egros
Update.00:23-04.03.2022 Doar pentru informare. La aceasta ora, vin dinspre vama Sculeni, 40 de refugiati din Ucraina. Au cazare la Egros.
Update.00:00- 04.03.2022 Maine dupa amiaza, ajung prin vami. Am primit astazi medicamente dedicate, hrana dedicata, produse pentru igiena si BANNERE dedicate (facute aici la Iasi, pt fiecare vama, de un grup INIMOS SI PRICEPUT) de informare a refugiatilor ucraineni, in mai multe limbi. Maine mai sosesc citeva sarje, (am sugerat sa fie cumparate in plus) proiectoare puternice pentru corturi sa aiba vizibilitate noaptea, lanterne, cartele de telefon, etc.




Update.17:46-03.03.2022 Gata, din aceasta seara sunt disponibile inca 80 de paturi la Egros, Iasi. Asta, dupa aranjarea saltelelor primite de Egros, dimineata, de la Bucuresti si cu kiturile de lenjerie donate de dumneavoastra!
Am primit recent, mesaje din Irlanda de Nord si Luxemburg: cei plecati acolo isi pun la dispozitie, casele lor, apartamentele pentru mai multe familii de refugiati care sa stea la ei.
Admirabil!
Update.16:07-03.03.2022 Atentie!
Acum, la Ungheni, e un tren cu aproximativ 100 de refugiati. Ajunge in Iasi. Acum se face o verificare acolo. Deci va fi un potential val in Iasi. Nu stiu cuti ramun. Nu stiu citi pleaca mai departe, dar e de asteptat sa avem aici nevoie de pregatire. Cine poate, presa, etc, mergeti la Gara. Ajutam cu totii.

Baietii au descarcat deja tirul cu saltele. Majoritatea cu dimensiuni 190×90. S-au cumparat deja mai multe kituri de lenjerie. Acuma cumparam si noi alte zeci de kituri. Sa acoperim cele 100 de paturi"create





Update.15:56-03.03.2022 Am cumparat si transportat la Egros 40 de kituri cu pilote, lenjerie de pat, etc in valoare de 5000 de lei. Sunt urcate la etaj, acum se pregatesc saltelele, peste citeva ore vor fi gata sa primeasca oaspeti.
Update.22:49-02.03.2022 Mâine dimineața (03.03.2022) ora 8:00 ajunge un transport de 100 de saltele la complex comercial eGros Iasi, ce trebuie descărcate și urcate, ulterior așezate in spațiul destinat refugiaților.
Avem nevoie de voluntari: băieți/ barbati pentru a ne ajuta!!!
Cine este dispus sa ajute, aștept mesaj in privat cu nr de telefon și confirmare !
Mulțumim pentru implicare !
Update.01:48-02.03.2022 Ghid pentru refugiatii din Ucraina!!!
Aici, la aceste doua link-uri pdf (rezolutie mare), aveti informatii pe care sa le afisati in vami, pentru refugiati. Multumesc Bogdan Tucmeanu si colegilor, voluntarilor care l-au intocmit.
Update.21:19-01.03.2022 De maine vor sosi in Iasi mai multe mame cu copii sub un an! La Egros au sosit multi astazi. Familiilor aduse, care au copii, trebuie sa le spuneti ca acolo au lapte praf dedicat copiilor iar de maine, pentru cei mai mici, vor avea borcanele mici, din acelea dedicate celor sub 1 an! Sa le spuneti asta, pentru ca, aparent sunt dezorientati, nu stiu. Probabil, mai e nevoie de traducatori, psihologi, oameni care sa vorbeasca cu ei. Ajutati!!!
La ora 21 intru la Digi 24 iar maine dau un interviu la RTL, spun tot ce e aici in Moldova, organizare, probleme, situatia actuala. ---,,
In noaptea asta mai sunt disponibile 20 locuri. Ma sunati
Update.18:22-01.03.2022 Au fost preluati acum, din vama, inca 20 de refugiati, inclusiv copii, spre Iasi; Sunt pe drum. Sunt preluati de un prieten. Sunt locuri asigurate la EGros, toate conditiile. Deci, in siguanta. Pregatiti-va pentru mai multe valuri. Rog Policlinica Regina Maria sa-mi lase un nr de telefon in privat.
Update.13:05-01.03.2022 Atentie, la Vama Stinca Costesti, la cortul albastru, e nevoie urgent de:
● apa potabila (preferabil la 5 litri, cantitati mai mari)
●pampersi marimea 5
●conserve
●fructe (banane, mere, etc)
Resursele s-au epuizat!!!
Asta noapte baietii au ajuns cu refugiatii la Iasi pe la 4 diminesta. Mare parte sunt cazati la Egros. Peste noapte,alti refugiati au fost opriti in Rep Moldova. Acolo, la fel, criza de lucruri de urgenta: banuiesc eu (paturi, surse de caldura...), hrana si ce tine de ingrijirea copiilor.
Ajutati, trimiteti mai departe, daca puteti.
Multumim.
Update.23:07-28.02.2022 Este un semn ca s-a puns in practica operatia pe care o ceream noi aseara: sa se implice autocare de transport pina la granita, pentru ca zona e permisa numai pentru masini, microbuze, autocare. Nu si pentru oameni care ar dori sa vina pe picioarele lor. Asta e un semna ca vor veni valuri mari. Pregatiti-va masinile, resursele acasa sau ce e nevoie pentru adapostul lor in Iasi, la Roman, Mircesti, Traian (Bacau), etc. Toti care mi-ati scris, sa fiti in garda!
Update.ora 22.02.22-28.02.2022Acolo, acum, la granita, este Giorgian Goroneanu 👉 0771496008👈Fac un apel disperat avem mare nevoie de masini la vama stanca costesti pt a prelua refugiati pt iasi 0771496008
Update. Nevoie de Ajutor! ora 21:35 28.02.2022
Un autocar cu 50 de persoane refugiate soseste la Stinca Costesti. Oamenii sunt lasati acolo. E nevoie macar de un microbuz sau nai multe masini sa fie preluati oamenii spre Iasi. Cine ne ajuta!??
Update. Raspuns! ora 16:40 28.02.2022
La Albița nu se trece pe jos. Deocamdată nu este nevoie de noi, acolo, in sensul unor eforturi foarte mari. Dar voi primi imediat raspuns de la functionarii de acolo, cind lucrurile se vor schimba si va fi nevoie de ajutorul nostru! Iar eu le multumesc pentru asa promptitudine!




UPDATE - Aici e momentul cind am ajuns cu camionul la cortul amenajat in Vama Stinca Costesti si l-am descarcat cu emotie. Eu nu am mai reusit sa ajut sa car pentru ca mi-a cedat schinarea. Dar ce vreau sa va spunem, aici, pentru ca stiu ca sunt zeci, sute de familii, institutii din Iasi, si din tara, Sindicatul USLIP, companii din Iasi, etc. TOTI MI-AU SCRIS AZI SAU M-AU SUNAT. Dumneavoastra ati cerut sa va scriem: ca doriti sa luati refugiati ca sa-i adapostiti.
Noi am fost acolo, la Radauti- Prut si la Stinca Costesti. Acolo sunt ciudatenii care scot in evidenta un haos, amestecat cu neputinta, cu lipsa de idei si creativitate. As atrage atentia institutiilor, Prefecturii, celor ce gestioneaza vama:
ATENTIE
vamile sunt blocate doar pentru masini. Nu pot intra pe la vami persoane care sa vina pe jos!!! In consecinta, fie majoritatea oamenilor necajiti asteapta in frig la zeci de km distanta, incercind sa prinda o masina, fie ramin acolo. Este suficient sa puneti la dispozitie citeva microbuze sa se faca transport intre cele doua parti, de la noi la Rep Moldova si invers. Astea pot merge, pot recupera oamenii care stau pe drumuri.
Cozile la partea romana sunt imense pentru ca cei din Ucraina trebuie sa plateasca Rovinieta! Ei nu au bani potriviti, schimb valutar?! etc. Asta in momentul care, in Rep Moldova, se permite, in aceasta perioada de conflict, CA TOTI SA NU MAI PLATEASCA VIGNETA! Poate fluidizam si noi vamile cu asa masuri de avarie!!! E timpul!!!
Pentru ca oamenii NU POT VENI PE JOS, putini sunt cei care, prin milogeala de alti soferi, sunt luati la ocazie (probabil) si reusesc sa ajunga la granita. Din acest motiv, la cele doua granite unde am fost noi, greu a fost sa preluam oameni spre Iasi. Am reusit o singura Mama cu doi copii mici. Sunt cazati la unul dintre noi. Asadar, pina nu se baga autobuze dedicate sa dea drumul la lume, va fi greu. Foarte greu. Ramine, exclusiv la Siret, acolo se merge pe jos. Din acest motiv, acolo e alta situatie.
Aici la Stinca Costesti e nevoie de multi oameni peste noapte. Cei care vin din Ucraina sunt morti de oboseala, flaminzi, sunt praf. In acel cort, o mina de oameni, pregatesc ceai fierbinte, cafea hrana pentru copii, etc. Multe sunt acum adunate de la dumneavoastra. Acolo e nevoie de oameni care sa suplineasca efectivul existent: sunt rupti, sunt majoritatea voluntari, sunt cu familii lasate acasa, sunt cu speranta ca mai vin forte NOI. Ca mai vin translatori!!!
Ucrainenii sunt pe drum de 4 zile!!!
Multi vin de la peste 800 km.
Vedem mai apoi ce date culegem. Vi le comunicam. Stiu, sunt zeci si zeci de familii care asteptau azi un raspuns, ca pot prelua refugiati. Nu am cum sa dau un raspuns la aceasta ora!

Ora 21:15. Vama Stinca Costesti. A ramas o mina de oameni. E nevoie aici de ajutor sustinut din partea autoritatilor statului. Ce vad aici e inima cu inima romana. Oameni adunati prin bunatate si voluntariat. Imi ingheata degetele si nu mai pot sa scriu. Alaturat parte din ce ati trimis dumneavoastra. Mare parte s-a dat deja. Cartelele, 21, au fost sorbite dintr-o rasuflare. E mult de spus. Multe de zis. Revin cind ma incalzesc un pic.

Silviu Gurlui

vineri, 25 februarie 2022

Ștefan Mandachi are nevoie de Ajutor Saltele Perne si Lenjerie pentru REFUGIATII!!

 

‼️ S-au ocupat toate saltelele din salonul de evenimente la hotel și mai avem nevoie de minim 50 SALTELE chiar în seara asta, la orice oră. 0746194201. Pot fi aduse direct la Hotel (preferabil cu perne/lenjerie) noi le-am epuizat pe toate, plus rezervele, e full, dar mai avem spațiu suficient pt. cazări!

Pentru cei care vor, pot sa ajute cu ceva pe oamenii care fug din calea razboiului!!!!!

 

Daca cineva doreste sa ajute cu ceva (alimente, haine etc) pe acesti oameni care fug din calea razboiului, sa l contacteze pe Petrica Aioanei care este un inger de om si care zilele acestea duce ajutoare la granita! ( ca sa l gasiti pe Facebook e din Preutesti, Suceava).

joi, 24 februarie 2022

O mama românca cere ajutor din Odesa!!!!

 

00380955495854-Pentru cine poate ajuta!

Buna seara! Sunt o mama blocată in Ucraina cu fiul meu de 11 luni din motive…. Nici nu am cuvinte cum sa le numesc. Am venit in urma cu aproximativ 10 zile cu partenerul meu care este cetățean polonez-nigerian. Nu am vrut sa vin. Locuim in Varșovia. Însă m-a amenințat ca atunci el va pleca cu copilul iar eu nu pot împiedica asta nicicum. Am venit împotriva voinței mele. L-am implorat încă de luni cu cerul și pământul sa schimbe biletele zborului de astăzi însă nu a făcut acest lucru ignorând toate avertismentele ambasadei polone și romane deopotrivă. Am sunat pana ce și la ambasada Nigeriei pentru ajutor. Mi au spus ca e o problema de familie și sa sun la poliție. Astăzi zborul mi a fost anulat. Tot ce doresc este sa îmi duc fiul in siguranța din aceasta țara. Consulatul roman din Odesa mi a spus sa găsesc o mașina și sa părăsesc țara prin cel mai apropiat punct de frontiera cu Moldova care e la 60km. Din păcate nu se mai accepta plata cu cardurile, bancomatele sunt goale. Nici un autobuz, tren, taxi, masina nu se mișca. Se pare ca au închis Odesa. Nu exista carburant. Va rog sa ma ajutați sa găsesc o soluție de a ajunge la una din granițe fie Poloneza, Romană sau Moldova. Am bani Cash și plătesc oricât! Tot ce doresc e transport spre granița!Sunt disperata!

Oana Alexandrescu

Ieromonah Eftimie Mitra - Rămâneți acasă la familiile voastre.

 

Rămâneți acasă la familiile voastre

Am aflat cu toții de conflictul ruso-american purtat pe teritoriul Ucrainei. Ca de obicei, marile puteri nu își duc luptele armate pe propriul teritoriu. Astfel a căzut pradă Ucraina precum și alte țări din Asia..., și riscăm și noi românii.
Părerea mea este că , Ucraina nefiind membră NATO, România nu avea nici o obligație să intervină în acest conflict. Mulți ne întreabă, ca preoți: "Părinte, ce să facem?" . Răspunsul este foarte simplu: nu este un război al românilor.
Dacă unii lideri politici din România au decis să se implice în războiul altora, fără sa consulte populația țării, îi îndemnam să meargă ei la război, și să lase poporul în pace. Deocamdata nu vă obligă nimeni, doar se discută de voluntari si angajați militari. Aveți familii, aveți soții și copii de întreținut, aveti obligație față de viitorul acestei țări, aveți obligația să trăiți pentru viitoarele generații, și nicidecum să muriți pentru multinaționale sau alte firme care vor să transforme anumite țări în piață de desfacere pentru produsele lor.
Nu ne bucurăm de ceea ce se întâmplă, îi purtăm în rugăciune pe toți: fie ruși, fie ucrainieni, fie alte țări implicate, dar nu intrăm în jocul lor. Repet: populația nu este obligată să se jertfească pentru deciziie unor politicieni inconștienți care pun lingușelile față de puternicii zilei mai presus decât suferința propriului popor.
Rămâneți la casele voastre alături de cei dragi.
Nu fiți victime ieftine pentru interesele altora.
Eroii mor pentru o cauză dreaptă, cei dragi vă vor acasă.