Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 24 decembrie 2021

O naștere de Sus, pentru înnoirea ( transfigurarea celor de jos) + Episcop Gurie Georgiu, fragment dintr-o Pastorală la Nașterea Domnului, din anul 2014

O naștere de Sus, pentru înnoirea ( transfigurarea celor de jos)
Nașterea Mântuitorului, pe care astăzi o prăznuim, ne invită să refelctăm profund la viața de dincolo de materie: de unde a venit acest Prunc ? De ce venirea lui în materie este un eveniment unic, irepetabil, cu consecințe majore asupra întregii omenirii ? Cu ce scop a venit El pe pământ? Cât de importantă este lumea aceasta în raport cu cealaltă ? Cât de realiști și de credibili suntem, când mărturisim,în Crez ,, aștept viața ce va să fie ?
... La întrebarea ,, ce este materia” ? știința răspunde : ,,,o energie condensată” ! Energia condensată în această formă grosieră, devine materie-materialitate.Exemplul cel mai edificator este, atomul de uraniu, care distrus prin fisiune, declanșează eliberarea unei energii uriașe, distrugătoare.( ex. bomba nucleară ).
În concluzie adevărata existență, adevărata viață este dincolo de materie în lumea spiritelor, în universul imaterial, unde Dumnezeu este evident, incontestabil, copleșitor, făcându-și simțită prezența într-o manieră imposibil de contestat.
Este lumea unde domină iubirea infinită a lui Dumnezeu și unde este stăpână lumina lui cea sfințitoare. De acolo a venit Pruncul Iisus. Acolo S-a întors după înălțarea Sa la cu Trupul la cer. Acolo vom ajunge cu toții după ce vom trece prin porta morții. Strămoși noștri știau aceasta, după cum arată colindul:
,, Slavă să aibă nesfârșită,
Dumnezeirea-întreită ,
Unimea nedespărțită.
Tatăl Atotțiitorul și Fiul izbăvitorul
Și Duhul Mângâietorul
Unul fiind în trei Fețe,
S-a pogorât să n-eînvețe
Să ne arate cu blândețe.
Să pricepem, să-nțelegem,
Să cunoaștem, să alegem,
La iad în munci să nu mergem !”
Fiul cel născut în iesle, Logosul din veci al Tatălui, să reverse în noi inteligența cea adevărată, înțelepciunea cea îmbogățitoare, harul cel sfințitor.
Bucuria Crăciunului ( Nașterii Domnului ) să umple inimile turutor !
+ Episcop Gurie Georgiu, fragment dintr-o Pastorală la Nașterea Domnului, din anul 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu