Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 29 octombrie 2021

Avocat Gheorghe Piperea - Mishteaux

 

Mishteaux

Nici nu e încă gata noua sa rețea de socializare, Truth Social, că Trump a și făcut 4 mld. dolari, în doar 5 zile de la listarea DWAC, compania care va deține rețeaua. Capitalizarea bursieră a DWAC, în care Trump deține 50%, a atins 8,2 mld dolari în doar 2 zile.
Nu știu dacă noua rețea de socializare va fi mai liberă și mai de … socializare, dar povestea asta, în comparație cu mareea de sărăcire (low tide) și tsunamiul de falimente ce dau pe răscoale în SUA, UE, China și în restul lumii, mă duce cu gândul la “efectul Matei”, de care vorbea Nassim Taleb, în Lebăda Neagră: cine are, i se va mai da, ca să îi prisosească, cine nu prea are, i se va lua și ceea ce are.
În altă ordine de idei, feisbuc își dă alt nume - Meta (dincolo de…).
Feisbuc este acum în centrul unui mega scandal, care poate duce la demantelarea grupului.
Principala acuzație politică - sprijinirea dezinformării, a violenței și a urii.
Principala acuzație economică - monopol, abuz de poziție dominantă, contracte legate și self-promotion (produsele și serviciile feisbuc sunt împinse în față, în detrimentul clienților sau al concurenților).
Principala acuzație sociologică și antropologică - separarea oamenilor pe bule și grupuri, alimentarea prin sistemul de news feed a alegerilor iraționale, în dauna alegerilor prudente, informate, raționale și libere, incitarea la ură, difuzarea de informații false. Feisbuc se încă se numește rețea de socializarea, dar a fost mereu un instrument de de-socializare, o unealtă de dezmembrare a lumii și de resetare, pentru a fi reconstruită o lume “mai bună”. Iată că această lume mai bună are acum forma unui sanatoriu al somnambulilor care nu mai pot fi treziți.
Culmea tupeului și a inadecvării - feisbuc/meta urmează să lanseze Metavers, un sistem care va utiliza realitatea augmentată și simulația, pentru a crea lumi proprii, de uz “individualizat”, după tiparul avatarului informatic creat pentru fiecare utilizator de feisbuc, insta, oațap și mess în parte.
Omul “meta” va fi/pluti/vegeta în două tipuri de lumi - cea fizică, palpabilă, plină de condiția umană “mizeră”, de oameni prezumați nesănătoși și de încălzire climatică, și cea virtuală, simulată, în care fiecare poate fi orice vrea să fie - rege, sportiv de performanță, cerșetor, gras hedonist, dar sănătos și luptător anticorupție, nobil, cocalar, bărbat/femeie/persoană nonbinară/copac/cerb. Ca în Matrix. Lumea reală nu doar că va fi imposibil de distins. Lumea reală va fi înlocuită cu cea “augmentată”. Evident, visarea va dura până când cineva sau ceva îl va scoate din priză pe omul “meta”. Și va fi eliminat, ca în Squid game.
Ei, dar cine sunt eu să critic progresul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu