Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 2 septembrie 2020

Acum 80 de ani! Drama României! Rapt şi umilinţă! 20-23 august 1940. Stări de spirit!

Acum 80 de ani! Drama României! Rapt şi umilinţă!

20-23 august 1940. Stări de spirit!

Mitropolitul Nicolae Bălan: ,,Ţara Românească nu poate trăi fără Ardeal şi nu ne putem despărţi de el".
20 august 1940.

Buletinele informative menţionează că populaţia românească din Ardeal ,,este într-o continuă frământare, datorită faptului că ideea rezistenţei totale pentru menţinerea actualei frontiere de vest şi-a făcut drum tot mai mult în rândul populaţiei. Numărul celor ce socot că nu se poate ceda nimic creşte mereu. Se afirmă că în unele comune locuitorii ar fi depus jurământ în biserică pentru a apăra cu preţul vieţii lor pământul Ardealului; se afirmă că mulţi ofiţeri vor demisiona pentru a protesta astfel contra cedărilor de teren făcute fără concursul armatei”.

  Agitate erau spiritele şi în Dobrogea, unde ,,elementele iredentiste bulgare ameninţă populaţia macedo-română. Aurorităţile oprind expedierea bunurilor spre interior se produce enervare în populaţie. Evreii şi armenii simpatizează cu bulgarii. Singuri turcii sunt contra preteniulor bulgare”.

21 august 1940.

Buletinul contrainformativ nr. 57 constată că ,,numărul celor ce socot că nu se poate ceda nimic creşte mereu. Se afirmă că în unele comune locuitorii au depus jurământ pentru a apăra cu preţul vieţii lor pământul Ardealului”.

22 august 1940.

La Oradea are loc o mare adunare a fruntaşilor populaţiei române din zonă la care participanţii protestează împotriva pretenţiilor revizioniste ungare şi votează o moţiune prin care se preciza că ,,voinţa unanimă a populaţiei este de a apăra frontierele actuale cu Ungaria şi că românii din Transilvania sunt hotărâţi a nu ceda un petic de pământ românesc”.

În Cadrilater, starea de spirit a romnilor este ,,foarte deprimantă şi chiar revoltată din motivul că sunt forţaţi a nu se putea mişca şi nici nu se pot apăra de bulgarii izolaţi care îi terorizează cu focuri de armă”. Pentru a se apăra, românii, în special macedonenii, cer arme, iar cei săraci mijloace de transport”.

23 august 1940.

În Consiliul de Coroană mitropolitul Nicolae Bălan declară că ,,Ţara Românească nu poate trăi fără Ardeal şi nu ne putem despărţi de el". Cere ,,să ne ascuţim armele”, să organizăm armata şi să ridicăm moralul naţiei ,,în vederea răfuieleii”, declarând că ,,sufletul nu poate fi zdrobit cu armele niciodată”.

Cetăţenii din Valea lui Mihai trimit lui Iuliu Maniu o telegramă prin care cereau să se ţină seama de ,,testamentul lăsat cu limbă de moarte de părinţii noştri luptători şi făuritori ai Unirii. Să nu cedăm nicio palmă din patrimoniul nostru câştigat prin jertfă şi sânge”.

Românii din Oradea reamintesc şi ei un mare adevăr istoric: ,,Ardealul nu este o simplă provincie românească. El este însăşi inima neamului românesc”. Fac cunoscut că împreună cu bihorenii, sălăjenii, maramureşenii şi sătmărenii erau gata ,,să-şi verse sângele pentru păstrarea frontierelor actuale ale ţării”.

Sintetizând starea de spirit din vestul ţării, Biroul Statistic Militar Cluj consemnează: ,,Opinia publică românească din Ardeal şi Banat este profund indignată şi revoltată chiar, de multipelele atacuri pline de neadevăruri ale staţiunilor de emisie radio maghiare. Lumea se întreabă pentru care motiv mijloacele de propagandă româneşti nu răspund în aceeaşi măsură, pentru ce Ministerul Propagandei român nu explică lumii româneşti şi lumii întregi care este realitatea românească. Interpretarea declaraţiilor domnului prim-ministru în sensul că se intenţionează cedarea unor anumite părţi din Ardeal către Ungaria au mărit neliniştea şi îngrijorarea înmasele româneşti din această regiune”.

Pe aceeaşi linie de dezinformare şi de ascundere a adevărului, Cenzura încercase (9 august 1940) să tempereze dorinţa românilor de rezistenţă în cazul unei noi agresiuni asupra ţării, interzicând următorul pasaj care urma să apară în ziarul ,,Facla”: ,,Cred unii – nu sunt de pe la noi – că România are de dat ceva cuiva că s-ar putea rupe pământ românesc pentru a se da unor străini pentru simplul motiv că ţipă de 20 de ani că le trebuie ceva ce nu li se cuvine... Ei bine, să se ştie răspicat: nu dăm nimănui nimic! Şi nu dăm pentru că ceea ce avem este al nostru, după toate legile omeneşti divine, după sfânta dreptate pe care nu o vom lăsa să o frângă nimeni... Ardealul nu-l avem de dat pentru că el este românesc din vecii vecilor... N-avem Ardeal de dat sau de vândut pe niciun preţ. Dacă ni se cere pământul românesc să ne socotim ultragiaţi şi să procedăm corespunzător... O ţară nu se dă!”. 

A doua zi (10 august 1940), şeful Marelui Stat Major, generalul Florea Ţenescu, a cerut distrugerea şi interzicerea difuzării în armată a manifestului ,,Deşteaptă-te române” (trimis prin poştă unităţilor şi comandamentelor miliare), în care se făcea ,,aluzie la cedarea Basarabiei și altor teritorii”, documentul fiind considerat a fi ,,opera unei organizații subversive neidentificate până în prezent”.

P.S. Postarea se referă numai (şi numai) la contextul epocii! 

Cititul nu dăunează sănătăţii! Dimpotrivă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu