Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 26 martie 2020

"CUM A SLUJIT SFÂNTUL SPIRIDON SINGUR, FARÀ POPOR, CU SFINTII INGERI... "


"CUM A SLUJIT SFÂNTUL SPIRIDON SINGUR, FARÀ POPOR, CU SFINTII INGERI... "

A intrat odată acest bărbat duhovnicesc și arhiereu al lui Dumnezeu [Spiridon], după obicei, în biserica lui Dumnezeu din orașul lui, ca să înalțe imnodia vecerniei Dumnezeului a toate, dar s-a întâmplat ca poporul lui Dumnezeu să nu vină la cântările vecerniei. Iar cei ce erau împreună cu el ziceau că nu este nevoie să se aprindă multe candele, de vreme ce nu era nici popor în biserică, ci numai ei, și ziceau că este de ajuns numai o singură candelă pentru plecarea genunchilor. Iar acest părinte al nostru de Dumnezeu purtător și cu mintea luminată a poruncit să se aprindă mai degrabă și mai multe lumini decât de obicei la slujba slăvirii de seară a lui Dumnezeu.

Căci zicea: „Mai cu seamă acum se cuvine să se arate și mai luminoasă prin strălucirea luminilor biserica lui Dumnezeu decât înainte”.
Dar intrând după obicei în altar și stând înaintea Sfântului Jertfelnic, a rostit „Pace tuturor!”, și nefiind poporul care trebuia să răspundă dreptului „Și Duhului tău...”, s-a auzit adunare de mulțimi multe și nenumărate a zeci de mii de îngeri care îi răspundeau lui într-un glas și ziceau în auzul tuturor: „Și Duhului tău...”. Dar după ce diaconul a săvârșit ectenia cu multă frică, iarăși s-a auzit de către toți glasul mare al îngerilor și puterilor acelora nenumărate care ziceau: „Doamne, miluiește!”. Iar toți cei care au auzit, uimiți de străina minune a strigătului, toți laolaltă au venit iute tremurând la Sfânta Biserică a lui Dumnezeu, spăimântându-se, ca să vadă ce era acest strigăt și de către cine era el înălțat la Dumnezeu. Era străină minune să-i vezi în cetate pe toți oamenii alergând, tineri și bătrâni, și toată vârsta, nu numai a bărbaților, ci și a femeilor, a tuturor celor care erau în putere și a bătrânilor sprijinindu-se în toiege.
Era un strigăt mare la năvălirea tuturor în biserică, ba încă mulți și dintre străini, și dintre cei ce erau la lucru la câmp au venit în cetate și în biserică, fiindcă răsunetul acela se auzea pretutindeni. Și chiar mai înainte de a intra în biserică, pe când erau încă pe afară și alergau, s-a auzit glasul acela al sfintelor puteri ca venind de la o mare mulțime. Dar când au intrat în biserică, nu au văzut pe nimeni, afară numai de drept și de cei dim-preună cu el, săvârșind sfânta slujire a lui Dumnezeu.
Dar cum toți erau uimiți și se minunau și alergau cu-prinși de multă frică, îi întrebau pe cei care erau împreună cu sfântul în biserică despre aceasta. Iar aceia răspundeau zicând că mulțime de sfinți îngeri s-au arătat rugându-se împreună cu dreptul pentru mai multe ceasuri. S-a împlinit atunci ceea ce s-a scris de fericitul David: Glas de veselie și mântuire în corturile drepților[1], și iarăși: Voi trece în locașul cortului minunat până la casa lui Dumnezeu în glas de veselie și mărturisire, în sunet de sărbătoare[2]. Căci se puteau vedea sfinții îngeri împreună cu arhiereul lui Dumnezeu bucurându-se și veselindu-se pentru slavoslovia lui Dumnezeu. Auzind poporul acestea și minunându-se și neputând să nu creadă, fiindcă încă se mai auzea în chip nevăzut glasul sfinților îngeri, temându-se și tremurând, dar nu numai atât, ci și bucurându-se, după ce s-a terminat vecernia, s-a dus fiecare la casa lui, slăvindu-L pe Dumnezeu pentru glasurile pe care le-au auzit înălțate de sfinții aceia îngeri și că au aflat de la cei ce erau împreună cu sfântul că li s-au arătat lor sfintele acelea puteri liturghisind împreună cu ei, și slăveau pe Dumnezeu, și de atunci au învățat să nu mai disprețuiască slujba lui Dumnezeu cea săvârșită la timpul rânduit în Sfânta lui Biserică, ci cu toată râvna și frica lui Dumnezeu să vină la biserica Lui și să săvârșească slujba cuvenită creștinilor, fiecare în rânduiala lui. Dar nu numai poporul, ci și preoții care erau cu sfântul în biserică și slujitorii au fost stârniți la un dor și o frică mai mare de Dumnezeu, ca să răspundă mai cu râvnă și mai cu evlavie, cu bucurie și cu strădanie în biserica lui Dumnezeu la vremea rânduită slavoslovirii lui Dumnezeu.

LUPTA SFINŢILOR PROOROCI ENOH ŞI ILIE CU ANTIHRISTUL SE VA TRANSMITE LA TELEVIZOR


LUPTA SFINŢILOR PROOROCI ENOH ŞI ILIE CU ANTIHRISTUL SE VA TRANSMITE LA TELEVIZOR
ÎN PERIOADA VREMURILOR DE PE URMĂ NU VĂ UITAŢI LA CER: AŢI PUTEA FI ÎNŞELAŢI DE MINUNILE CE SE VOR PETRECE ACOLO – PUTEŢI SĂ GREŞIŢI ŞI SĂ VĂ PIERDEŢI.
Adepţii lui antihrist vor umbla dezgoliţi. Creştinii însă vor fi îmbrăcaţi cuviincios. Conform canoanelor bisericeşti femeia nu trebuie să poarte haine bărbăteşti. Îmbrăcămintea omului arată starea lui duhovnicească.
Diavolul are 666 de mreje. În timpurile lui antihrist oamenii vor aştepta salvarea din cosmos. Aceasta va fi cea mai mare înşelare (momeală) a diavolului: omenirea va cere ajutor de la extratereştri, neştiind că aceea sunt demoni.
Despre lupta sfinţilor proroci Enoh şi Ilie cu antihristul se va transmite la televizor.
Când icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Iviru („Portăriţa”) va purcede să părăsească Athosul, va începe dangătul clopotelor, bisericile în mod văzut i se vor închina, pentru a o petrece. Toate acestea vor fi arătate la televizor.
”ACEASTA-I MILA DOMNULUI”, SPUNEA STAREŢUL.
Va veni timpul, oamenii vor pleca în munţi. Dar să nu vă duceţi câte unul… În păduri şi munţi să mergeţi în grupuri mici.
Pentru creştini cel mai mare chin va fi faptul, că ei singuri vor pleca în păduri, apropiaţii lor însă vor primi pecetea lui antihrist. Produsele pe care pun semnul lui antihrist nu vă pot dăuna. Aceasta încă nu este pecetea. Trebuie rostită rugăciunea „Tatăl nostru”, de însemnat cu sfânta cruce, de stropit cu aghiasmă şi astfel se va sfinţi orice hrană.
Dacă vei fura, vei încălca una dintre cele zece porunci. Cine va proceda astfel îl va primi pe antihrist.
Omul credincios va nădăjdui în Dumnezeu. Iar Domnul în ultimele vremuri va săvârşi aşa minuni pentru poporul său, încât o mică frunzuliţă din copac îi va ajunge pentru o lună întreagă. Şi pământul nu va scădea; îi vei face cruce şi îţi va da pâine.
Nu vă temeţi. Principalul este să nu fie primită pecetea lui antihrist pe mâna dreaptă şi pe frunte.
NU MÂNCAŢI PÂINEA CELUI CARE A PRIMIT PECETEA LUI ANTIHRIST.
În ultimele vremuri adepţii lui antihrist vor umbla la biserică, se vor boteza şi vor predica poruncile evanghelice. Însă nu-i credeţi pe cei care nu au fapte bune. Doar după fapte se poate recunoaşte adevăratul creştin.
Credinţa adevărată îşi află loc în inimă, şi nu în minte (raţiune). Antihrist va fi urmat de cel ce are credinţa în minte, iar cel ce are credinţă în inimă, lesne îl va recunoaşte.
Acum se încep evenimente importante. Astfel de pericol n-a fost pe pământ de la facerea lumii. Este ultimul… Imaginaţi-vă mama a cinci copii: cum poate să-i hrănească, fără a primi pecetea lui antihrist? Vedeţi ce curse întinde antihristul oamenilor.
La început aceasta se va face benevol. Dar când antihristul se va înscăuna şi va deveni stăpânul lumii, îi va impune pe toţi să primească această pecete. Pe cei care nu o vor primi îi va declara trădători.
Atunci va trebui de plecat în păduri; grupuri a câte zece-cincisprezece oameni. Însă nu vă duceţi câte unul sau doi: nu vă veţi salva… Veţi fi păziţi de Duhul Sfânt. Niciodată să nu vă pierdeţi nădejdea. Dumnezeu vă va da înţelepciune cum să procedaţi.
La sfârşitul vremurilor oamenii se vor mântui prin dragoste, smerenie şi bunătate. Bunătatea va deschide porţile Raiului, smerenia îi va duce încolo, iar dragostea îl va arăta pe Dumnezeu.
Schitul Sfantul Ilie

miercuri, 25 martie 2020

Un gând la sărbătoarea Bunei Vestiri 2020


Un gând la sărbătoarea Bunei Vestiri 2020
În secolul al XI-lea, califul musulman Al-Hakim a decretat închiderea bisericilor creștine in Egipt pe o perioadă de 9 ani. A fost un timp dificil pentru toți creștinii. Intr-o zi califul umbla pe străzile unde creștinii locuiau și a auzit vocile lor preamărind pe Dumnezeu și rugându-se in fiecare casă. Atunci el a spus: “Deschideți din nou bisericile și lăsați creștinii să se roage cum doresc ei. Am vrut sa închid o biserica pe fiecare strada. Dar azi am descoperit ca atunci când am dat acest decret, o biserica s-a deschis in fiecare casa.”

marți, 24 martie 2020

Medici obligatii si fortatii sa lucreze cu cei infectatii fara sa aibe protectie sau consimtamantul dat!


În acest moment, la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, asistente și medici confirmați cu Sars-Cov-2 sunt la spital, la muncă. Au fost puși în contact direct cu colegii sănătoși. Patru cadre medicale mi-au povestit că personalul a fost chemat de către directorul medical, Mircea Alexandru Macovei, care i-a amenințat că le rupe contractele de muncă dacă nu se prezintă la spital.
Mai multe surse din spital spun că ieri erau infectați cel puțin 18 doctori de pe secțiile de infecțioase, pneumologie, ortopedie, urologie și cardiologie, dar și 8 asistente medicale. Oficial, într-un comunicat citat de @Libertatea, instituția spune că i-a internat și i-a sfătuit să stea acasă pe cei infectați, dar neoficial angajații spun că unii dintre ei sunt, de fapt, la muncă.
Astăzi, directorul medical i-a obligat pe toți să își părăsească locuințele și să vină la serviciu. I-a băgat în aceiași sală și pe cei infectați, și pe cei neinfectați.
Azi-noapte, la ora 1, toți doctorii au primit acest mesaj:
„Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmati pozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru! Dr. Macovei”
De fapt, nici un ordin de ministru nu spune că cei bolnavi fac horă cu cei sănătoși.
La ora 6 dimineața, angajații spitalului au primit încă un mesaj:
„Bună dimineața! Tot personalul este așteptat la spital la ora 7:30. Ordin de ministru. Va avea loc o discuție despre situația epidemiologică a spitalului cu ministrul!!! Vă mulțumesc!”
Și au ajuns și doctorii, și personalul auxiliar, „ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi”, mi-a povestit o asistentă. „Ca oile am stat.” Oamenii au fost chemați pentru o ședință, au stat împreună, unul lîngă celălalt, iar apoi au fost trimiși acasă ori la testare fără să vorbească nimeni cu ei.
„Vă rog să faceți lumină că e jale”, mi-a spus una dintre asistente. „Mi-am îmbolnăvit și familia pentru că n-am avut mănuși, măști, nimic… Am supt 12 ore o singură mască cumpărată de mine”.
În acest moment, Spitalul Județean „Sf. Ioan” din Suceava e unul dintre cele mai mari focare instituționale din România, alături de Spitalul Gerota din București. S-a întîmplat tocmai pe dos față de ce ne avertizau italienii: Protejați-vă doctorii pentru că ei vă protejează mai departe pe voi!
Directorul medical Macovei nu răspunde la telefon și nici la mesaje, dar ar trebui să răspundă la cel puțin trei întrebări:


1. De ce i-a adunat împreună pe cei bolnavi și cei sănătoși sau doar suspecți?

2. De ce i-a amenințat pe medici și asistente că își pot pierde locurile de muncă, dacă nu își părăsesc locuințele?
3. Ce ordin de ministru a invocat pentru asta?

luni, 23 martie 2020

Numele meu e România. Locuiesc pe strada Europa de 13 ani, din ianuarie 2007

Numele meu e România. Locuiesc pe strada Europa de 13 ani, din ianuarie 2007
Am o casă veche, care a fost mare și frumoasă cândva. Acum e tot mare, dar dărăpănată. Cade tencuiala, acoperișul a vechi și uneori îmi plouă în casă.
Dar nu mă plâng. Am o grădină mare. Cândva aveam o livadă aici, dar ai mei au tăiat toți pomii pentru că am avut nevoie de lemne de foc. O parte au vândut vecinelor mele. E aici, aproape de mine, o doamnă Austria. Ei îi dădeau ai mei mai toate lemnele. Iarba e și ea cam uscată pentru că nu am mai udat-o demult.
Sunt la școală cu vecinele mele: Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria și mai am câteva. E și Anglia cu mine în clasă, dar de câteva luni s-a mutat de pe strada mea. Am înțeles că era certată cu Germania și cu Franța. Pe primar nu știu cum îl cheamă, dar îi știu inițialele: U.E.
El tot vine la noi pe stradă, dar nu se oprește decât la cei mai înstăriți. L-am văzut de multe ori că intra și la familia Germaniei și a Franței. Pe mine doar mă salută când mă vede pe la stradă și rar mă întreabă ce mai fac.
Italia s-a îmbolnăvit. În urmă cu câteva săptămâni a venit la școală și a făcut febră. Strănuta într-una și tușea, dar a stat la toate orele. A doua zi nu a mai venit, dar am răcit toate de la ea. Italia este cea mai frumoasă de pe stradă. În fiecare zi vine altfel îmbrăcată la școală, parcă e din revistă. Germania, îi este vecină, dar moare de invidie când o vede cât e de frumoasă. Bolnavă fiind, Italia a avut nevoie de medicamente și s-a dus la ușa Germaniei. A sunat o dată și nimic, a sunat a doua oară, niciun răspuns. A ieșit la un moment dat cineva și i-a spus: „Am, dar nu pot să îți dau că poate și ai mei se îmbolnăvesc”. Apoi i-a închis ușa în nas… S-a dus apoi la Franța și tot așa, nu a primit nimic.
Spania este și ea o frumusețe. E brunetă și puțin creolă, iar la școală stă în aceeași bancă cu Italia. S-a îmbolnăvit și ea. De câteva săptămâni nici nu au mai ieșit din casă. Le văd doar la geam când mai trec și mă plimb singură pe stradă. Acum stau acasă toate. Nici la școală nu mai mergem. Eu mă mai duc prin parc sau mă mai plimb cu bicicleta. Tușesc puțin, dar sunt bine. Nu mi se poate întâmpla chiar mie să pățesc ceva.
Acum, că mai toate stau acasă, au venit să îmi aducă jucăriile pe care li le-am dat. Toate mi-au adus jucăriile stricate, iar pe cele bune și le-au păstrat și Italia și Spania și Germania. Credeam că măcar Anglia să mi le ducă toate, mai ales că ea nu mai stă pe stradă cu noi. Nici măcar nu mi le-a trimis mie. Le-a dat Franței și Germaniei să mi le ducă, iar ele mi le-au dus tot pe cele stricate, însă abia după ce le-a lăsat Ungaria. M-am uitat printre jucării. Cu câteva excepții, toate sunt defecte.
După colț, pe cealaltă stradă, locuiește Serbia. Părinții ei tot caută o casă pe strada noastră, dar încă nu au găsit. Și ea e cu noi în clasă. Tot ca și noi, stă și ea acasă, dar a rămas fără medicamente, pansamente, măști, ceea ce îți trebuie la răceală… Mai departe de aici, în altă localitate, locuiește China și ea cam are de toate. Serbia i-a cerut ei, dar Germania a sărit imediat să nu ia de la ea că ale ei sunt mai bune. Serbia, naivă, a ascultat și acum când s-a dus să-i bată în poartă Germaniei, aceasta nici nu i-a răspuns… Iar China le-a dat apoi la alții.
Când totul era bine, păream ca o mare familie. Germania mă suna tot la două zile, Italia mă chema des pe la ea, Franța îmi trimitea cărți și eu îi dădeam jucării, cu Spania făceam schimb de haine, iar cu Ungaria, deși nu eram prietene, ne înțelegeam așa ca între vecine.
Acum, de când cu răceala asta, nu mai vorbește nimeni cu nimeni. Parcă am fi niște străine. A trecut și primarul pe aici, domnul ăla la care-i știu doar inițialele: U.E. Mi-au zis ai mei că l-au văzut când a vorbit cu familia Germaniei. Le-a promis mulți bani de la Primărie. Tot așa a spus că îi dă și Franței, iar Italia și Spania se descurcă și ele.
Nouă ne va da doar ce rămâne după… Ne-am obișnuit să nu primim nimic, deși nici ai mei nu mai merg la lucru pentru că stau acasă să aibă grijă de mine. Asta e, banul la ban trage. De când stăm aici cam tot așa a făcut. U.E. venea pe la noi doar când trebuia să ajutăm cu ceva la Primărie, sau pe la firmele pe care le au familiile Germaniei, Angliei, Spaniei și Italiei. Sunt familii bogate, se vede și după casele și mașinile pe care le au…
Ce trist e pe strada mea în aceste zile… Va trece și asta și iar vor veni la mine să se joace, să fim prietene, să fim ca o familie.
Dar asta nu e familie. Strada Europa e acum toată bolnavă și a devenit ca un camping: fiecare cu cortul lui…
Mă numesc România și locuiesc pe strada Europa din anul 2007. Stau chiar la capăt într-o casă dărăpănată. Dar nu mă plâng. M-am obișnuit ca de câte ori e o problemă să nu mă ajute nimeni…

Paramedicul NHS evacuat de acasă de teama că va răspândi Covid-19

Paramedicul NHS evacuat de acasă de teama că va răspândi Covid-19

Un paramedic a descris că a fost evacuat din locuința sa, deoarece proprietarul său era îngrijorat că ar putea răspândi Covid-19 la proprietate, ridicând în continuare îngrijorarea că personalul medical este stigmatizat din cauza contactului cu virusul.
Joseph Hoar, un paramedic pentru serviciul de ambulanță South Western, a replicat, sâmbătă seară, că i s-a cerut să părăsească locuința prin mesaj text în termen de 24 de ore, deoarece proprietarul era „super nervos de faptul că are cineva de la NHS aici”.
„Este doar o chestiune de timp înainte să fiți în contact cu virusul”, a spus o captură de ecran a mesajului WhatsApp. „Puteți organiza un Airbnb și vă puteți colecta lucrurile mâine. Îmi pare rău, în mod normal, nu aș face asta niciodată, dar nu merită riscul. ”

vineri, 20 martie 2020

DIAMANTUL DE MARE PRET SI CELE 100 DE INIMI


DIAMANTUL DE MARE PRET SI CELE 100 DE INIMI

Se zice că un împărat avea odată un diamant de mare preţ. Din admiraţie pentru acea rară bijuterie, el a poruncit să se sape pe diamant următoarele cuvinte: „Cine mă are pe mine, nu va fi sărac niciodată“. Cu mai multă dreptate putem zice noi despre Sfânta Liturghie: „Cine o are şi se împărtăşeste din harurile ei, nu va fi sărac niciodată“. Prin jertfa Sfintei Liturghii, creştinul îşi poate satisface toate năzuinţele sale, toate trebuinţele sufleteşti şi trupeşti, îşi poate împlini desăvârşit o sfântă datorie faţă de Dumnezeu. A-L adora pe Făcătorul cerului şi al pământului, a-L lăuda şi a-L recunoaşte ca Stăpân şi Binefăcător al tău, a-I mulţumi pentru toate binefacerile primite, iată, rostul nostru pe pământ.

Un suflet evlavios regretă odată că n-are 1000 de inimi să le închine ca prinos de dragoste lui Dumnezeu. „Ia parte la Sfânta Liturghie!“, i-a zis un tainic glas. „Ia parte la Sfânta Liturghie şi astfel îl vei preamări pe Dumnezeu mai bine decât dacă i-ai jertfi 1000 de inimi“. Într-adevăr, toate laudele ce le poate aduce omul Creatorului, toate faptele bune la un loc, nu valorează cât o Sfântă Liturghie. Căci acelea sunt lucruri omeneşti, aceasta este o lucrare dumnezeiască.

Arhimandritul Zaharia de la Essex Cuvânt de mângâiere la vreme de pandemie (17 martie 2020)

Arhimandritul Zaharia de la Essex
Cuvânt de mângâiere la vreme de pandemie
(17 martie 2020)

Mulți oameni sunt confuzi și alții se panichează din pricina amenințării epidemiei de Coronavirus care a cuprins toată lumea. Eu însă cred că n-ar trebui să fim așa, pentru că orice face Dumnezeu cu noi, o face din dragoste. Dumnezeul creștinilor este un Dumnezeu bun, un Dumnezeu al milei și al iubirii de oameni, Care iubește lumea. Dumnezeu ne-a creat din bunătate, ca să ne împărtășească viața Sa, ba chiar și slava Sa. Când am căzut în păcat, tot din bunătate a îngăduit morții să pătrundă în viața noastră, ca să nu ajungem nemuritori în răutate, ci să căutăm o cale de mântuire. Deși am căzut, nicicând Dumnezeu n-a încetat să Se îngrijească de noi, nu doar cu bunurile materiale necesare pentru dăinuirea neamului nostru [omenesc], ci a trimis proroci și drepți să-I pregătească calea, ca să poată veni și dezlega tragedia noastră, și să poată aduce mântuirea cea veșnică prin Cruce și prin Învierea negrăitei Sale iubiri. A venit și a luat asupra Sa blestemul păcatului, și ne-a arătat până la sfârșit dragostea Sa: „Iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit”. Tot ce a făcut Dumnezeu când ne-a creat, când a asigurat cele necesare pentru dăinuirea lumii, când Și-a pregătit calea pentru a veni pe pământ, când Însuși a venit, în persoană, și ne-a lucrat mântuirea în chip așa de minunat – pe toate acestea le-a făcut din bunătate. Și bunătatea Sa este nemărginită. Ne mântuiește și este atât de îndelung-răbdător cu noi, așteptând până ce venim la cunoașterea adevărului și aducem pocăință adevărată, ca să putem fi cu El pe vecie. Așa, în fiecare etapă a relației Sale cu omul, Dumnezeul nostru ne arată doar bunătate și milă, care „mai bună este decât viața”; bunătatea este Firea Sa, și pe toate le face spre folosul și mântuirea omului.

Prin urmare, când iarăși va să vină ca să judece lumea, o va judeca un alt Dumnezeu? Nu va fi același Dumnezeu, Dumnezeul milei și iubirii de oameni, Care iubește omenirea? Să nu ne îndoim că ne vom înfățișa înaintea a nimeni altcuiva decât a Dumnezeului Care ne-a făcut și ne-a mântuit. Și iarăși, cu aceeași milă și dragoste ne va judeca. De aceea, să nu ne panicăm, nici să ne clătinăm [în credință], căci același Dumnezeu ne va întâmpina în viața cealaltă și ne va judeca cu aceeași bunătate și îndurare. Unii se tem că le-a sosit ceasul sfârșitului. Epidemia aceasta a Coronavirusului are și o parte bună, pentru că avem câteva săptămâni din clipa în care ne va lovi până la sfârșitul nostru. Putem închina, așadar, acest timp pregătirii pentru întâlnirea cu Dumnezeu, ca mutarea noastră să nu fie pe neașteptate și pe nepregătite, ci după ce ne-am cercetat întreaga viață la fiecare şedere în rugăciune înaintea lui Dumnezeu, uneori mulțumind până la sfârșit pentru tot ce-a făcut Dumnezeu pentru noi, alteori cu pocăință, cerând iertarea fărădelegilor noastre. Nimic nu ne poate vătăma când avem un astfel de Dumnezeu, Care îngăduie toate din bunătatea Sa. Trebuie doar să continuăm să fim mulțumitori până la sfârșit și să facem smerita rugăciune de pocăință pentru iertarea păcatelor noastre.

În ce mă privește, epidemia aceasta mă ajută. Tânjeam să regăsesc rugăciunea pe care am avut-o înainte, cu care pot să-mi cercetez întreaga viață, de la naștere până acum, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale „cele întru știință și cele întru neștiință”; și, totodată, cu care pot să-mi cercetez întreaga viață pocăindu-mă pentru toate păcatele și fărădelegile mele. Ce minunat să-ți poți cerceta viața în rugăciune, să le pui pe toate înaintea lui Dumnezeu stăruind în rugăciune! Simți atunci că viața ți se răscumpără. De aceea, situația de acum cu adevărat mă ajută. Nu mă panichez, ci „mă voi îngriji pentru păcatul meu”

Trebuie să vedem bunătatea lui Dumnezeu în tot ce se petrece acum. Sfinții Părinți au văzut iubirea Sa de oameni. O molimă asemănătoare a avut loc în veacul al patrulea, în pustia Egiptului, secerând mai bine de o treime dintre monahi, iar Părinții ziceau cu mare însuflare că „Dumnezeu seceră sufletele sfinților pentru Împărăția Sa”, și nu se clătinau [în credință]. Domnul Însuși vorbește în Evanghelie despre zilele din urmă, despre încercările și necazurile prin care va trece lumea înainte de a Doua Sa Venire. Nu discernem însă în cuvintele Sale nici tristețe morbidă, nici disperare. Domnul, Care S-a rugat în grădina Ghethsimaniului cu sudoare de sânge pentru mântuirea întregii lumi, spune că atunci când vom vedea grozăviile ce vor premerge cea de-a Doua Venire a Sa, să ne ridicăm însuflețiți capetele, pentru că răscumpărarea noastră se apropie. Unii îmi spun: „Dumnezeu să-Și întindă mâna Sa cea ajutătoare!” – dar tocmai aceasta este mâna lui Dumnezeu! El dorește și lucrează mântuirea noastră „în multe rânduri şi în multe chipuri”: „Tatăl Meu până acum lucrează; şi Eu lucrez”. Virusul acesta poate fi un mijloc pe care Dumnezeu să-l folosească pentru ca mulți să-și vină în fire și la pocăință, și pentru a secera multe suflete pregătite de Împărăția Sa cea veșnică. De aceea, pentru cei ce se predau și se încredințează dumnezeieștii purtări de grijă, toate vor contribui la binele lor: „Celor ce iubesc pe Dumnezeu toate li se lucrează spre bine”.

Nu este loc, așadar, de tulburare morbidă. Nici nu trebuie să ne împotrivim măsurilor luate de guvern pentru a reduce răspândirea afecțiunilor pe care le vedem la atâția oameni. Este greșit să acționăm împotriva autorităților. Să facem ce ne spune guvernul, pentru că nu ni se cere să ne lepădăm de credința noastră, ci doar să luăm câteva măsuri pentru binele comun al tuturor, ca să trecem peste încercarea aceasta – și nu sunt deloc nerezonabile. Unii o iau prea mărturisitor, ridică stindardul și fac pe mucenicii și mărturisitorii. Noi, să nu ne îndoim: vom arăta doar supunere față de ordinele guvernului. Este nedrept să facem neascultare de guvern de vreme ce, când ne vom îmbolnăvi, la spitalele lor vom alerga și ei vor fi cei care să suporte cheltuielile și să ne îngrijească. De ce să nu-i ascultăm?

Acesta este cugetul lui Hristos, pe care Dumnezeu l-a arătat în viața Sa pământească, aceasta este porunca apostolească pe care am primit-o: „…să se supună stăpânirilor şi dregătorilor, să asculte, să fie gata la orice lucru bun, să nu defaime pe nimeni, să nu fie sfăditori, ci îngăduitori, arătând întreaga blândeţe faţă de toţi oamenii”, și: „Supuneţi-vă, pentru Domnul, oricărei orânduiri omeneşti, fie împăratului, ca înalt stăpânitor, fie dregătorilor…”. Dacă nu ne supunem stăpânitorilor noștri, care nu ne cer mult, cum ne vom supune lui Dumnezeu, Care ne dă o lege dumnezeiască, mult mai înaltă decât orice lege omenească? Dacă păzim legea lui Dumnezeu, nu suntem mai presus de legile omenești, spuneau apologeții celui de-a doilea veac, când Imperiul Roman îi prigonea pe creștini. 

De mirare că în țara în care trăim, Marea Britanie, fotbaliștii arată atâta înțelegere și discernământ încât sunt primii care să-și întrerupă activitatea, supunându-se indicațiilor guvernului de a lua măsuri profilactice! Și ar fi trist ca tocmai noi, cei credincioși, să nu ne ridicăm la măsura fotbaliștilor și să nu arătăm aceeași supunere de autoritățile pentru care se roagă Biserica noastră.

Dacă ne vor cere să înceteze slujbele Bisericii, să ne supunem pur și simplu, și să binecuvântăm pronia lui Dumnezeu. Mai mult, acest lucru ne aduce aminte de o veche predanie a Părinților din Palestina: în Marele Post, în Duminica Lăsatului-sec de brânză, după iertarea reciprocă, [monahii] ieșeau în pustie timp de patruzeci de zile, fără Liturghie, stăruind, pentru a se pregăti, în post și rugăciune, și se întorceau în Duminica Floriilor ca să prăznuiască după cuviință Patima și Învierea Domnului. Așa și contextul de astăzi ne silește să trăim iarăşi ceea ce se păstrase din vechime în sânul Bisericii. Ne vor obliga, adică, să trăim o viață mai isihastă, cu mai multă rugăciune, care va compensa cumva lipsa Dumnezeieștii Liturghii și ne va pregăti să prăznuim cu mai mare dorință și însuflare Patima și Învierea Domnului Iisus. Astfel vom preschimba epidemia aceasta într-o biruință a isihasmului. În tot cazul, orice îngăduie Dumnezeu în viața noastră este din bunătatea Sa și pentru binele omului, căci El niciodată nu dorește să se vatăme în vreun fel zidirea Sa.

Negreșit, și de vom fi lipsiți mai mult timp de Dumnezeiasca Liturghie, vom răbda. Ce primim la Liturghie? Ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, ce sunt pline de harul Său. Pentru noi, este o mare cinste și binefacere – dar primim, totodată, harul lui Dumnezeu în multe alte feluri. Când săvârșim rugăciunea isihastă, sălășluim în prezența lui Dumnezeu cu mintea în inimă, chemând sfântul Nume al lui Hristos. Dumnezeiescul Nume ne aduce harul lui Hristos, pentru că este nedespărțit de Persoana Sa, și ne duce în prezența Sa. Această Prezență a lui Hristos este curățitoare, ne curățește de fărădelegi și păcate, ne înnoiește și ne luminează inima, ca să ia formă înlăuntru chipul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Hristos.

De nu vom avea Paștile în biserică, să ne aducem aminte că fiecare contact cu Hristos este Paști. Primim har în Dumnezeiasca Liturghie pentru că Domnul Iisus este prezent acolo, El săvârșește taina și El este Cel ce se împarte credincioșilor. Când însă chemăm Numele Său, pătrundem în aceeași Prezență a lui Hristos și primim același har. De aceea, chiar dacă suntem lipsiți de Liturghie, vom avea pururea Numele Său – nu suntem lipsiți de Domnul. Mai mult, avem și cuvântul Său, și mai ales Evanghelia Sa. Dacă cuvântul Său sălășluiește neîncetat în inima noastră, dacă îl cercetăm și ne rugăm cu acesta, dacă devine limbajul nostru, cu care vorbim lui Dumnezeu tot așa cum ne-a vorbit El – atunci vom avea iarăși harul Domnului. Pentru că cuvintele Sale sunt cuvinte ale vieții veșnice, și se săvârșește aceeași taină: primim harul Său și ne sfințim.

Mai mult, cu fiecare prilej în care arătăm bunătate fraților noștri, Domnul se bucură, socotind că am făcut-o în Numele Său, și ne răsplătește. Arătăm bunătate fraților noștri și Domnul ne răsplătește cu harul Său. Este un alt mod prin care putem trăi în Prezența Domnului. Putem primi harul Domnului prin post, prin milostenii și prin orice faptă bună. Așa că, dacă suntem siliți să nu ne adunăm în biserică, ne putem uni în duh, prin aceste sfinte virtuți pe care le știm, înlăuntrul Trupului lui Hristos, Sfânta Biserică, care păstrează unitatea credincioșilor cu Hristos și cu celelalte mădulare ale Trupului Său. Tot ceea ce facem pentru Dumnezeu este o liturghie, căci slujește mântuirii noastre. Liturghia este cel mai mare eveniment din viața Bisericii, în care credincioșii au putința să facă schimb între viețișoara lor și nemărginita viață a lui Dumnezeu. Impactul acestui eveniment ține însă de pregătirea pe care o facem, prin tot ce am amintit: prin rugăciune, fapte bune, post, iubire de aproapele, pocăință.

Pentru aceasta, iubiții mei frați, nu este nevoie să facem mărturisiri eroice împotriva guvernului pentru măsurile profilactice pe care le ia spre binele tuturor oamenilor. Nici să nu deznădăjduim, ci să meșteșugim cu înțelepciune căi prin care să nu pierdem părtășia vie cu Persoana lui Hristos. Nimic nu ne poate vătăma, trebuie doar să facem răbdare un răstimp anume – și Dumnezeu va vedea răbdarea noastră, și va înlătura toată piedica, toată ispita, și vom vedea iarăși zorii zilelor de bucurie, și vom prăznui împreună nădejdea și dragostea noastră în Hristos Iisus.

Traducere de Radu Hagiu

sâmbătă, 14 martie 2020

Mândria aeronauticii româneşti, călcată cu tancul.

Mândria aeronauticii româneşti, călcată cu tancul
Istoricul de aviaţie Valeriu Avram spune că a plâns când a văzut cum erau distruse avioanele IAR-93
România se putea număra printre ţările cu aviaţie militară puternică, dacă cei care au condus ţara nu picau pradă intereselor politice. Este părerea istoricului de aviaţie Valeriu Avram, care spune că cea mai mare lovitură suferită de Forţele Aeriene Române o reprezintă distrugerea lotului de avioane subsonice IAR-93 Vultur sau Eagle, în terminologie NATO.
Prezent la Buzău, pentru lansarea unei cărţi, ”Războiul aerian deasupra României 1916 - 1918”, realizat în colaborare cu istoricul buzoian Valeriu Nicolescu, Valeriu Avram şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la soarta pe care a avut-o aviaţia română în ultimele decenii.
”În anul de graţie 1986, România avea 900 de avioane reactive, de la Mig 15, până la Mig 21 MRF (Multi Role Fighter). Câte avem acum, nu ştiu. De ce s-a ajuns aici? O crimă împotriva aviaţiei s-a produs cu puţin timp înainte de intrarea noastră în NATO. Personal am văzut 73 de avioane IAR-93 la Craiova cum au fost tăiate şi s-au suit cu tancurile pe ele. Nimeni nu plăteşte crima asta extraordinară? Am fost acolo cu inginerul şef al aviaţiei militare şi am plâns amândoi ca doi copii. Să vezi avioane noi, cu zece ore de zbor, cum le taie. Avioanele acelea aveau garanţie 30 de ani, se puteau moderniza la Bacău, unde avem ingineri extraordinari şi firma israeliană Elbit. Era un avion foarte bun pentru atac la sol, cu putere foarte mare de foc. Nu s-a vrut”, a declarat profesorul universitar Valeriu Avram.
Istoricul consideră că distrugerea lotului de avioane româneşti IAR-93 a avut la bază interese politice. ”S-au scuzat atunci că nu ne-a dat NATO voie să avem această categorie de arme. Nu este adevărat şi vă dau un exemplu. Cehii scot L-39, cu caracteristici mai modeste. Cehii l-au modernizat şi acum îl exportă mai ales în ţări ale Africii. La noi industria a fost distrusă”, este de părere Valeriu Avram.
Valeriu Avram (Foto jos) este unul dintre puţinii istorici care s-au dedicat aviaţiei române, studiind mii de documente în decursul a peste 40 de ani de activitate.
Avionul subsonic bimotor de vânătoare-bombardament şi atac la sol IAR-93 a reprezentat cea mai mare realizare a industriei aeronautice române după Al Doilea Război Mondial, fiind un produs al programului româno-iugoslav YUROM.
Pentru a reduce dependenţa de tehnica militară de provenienţă sovietică, conducerea politică a României a decis la sfârşitul anilor '60 demararea unei cooperări în domeniul aeronautic cu Iugoslavia. Astfel, la data de 20 mai 1971, s-a semnat un acord guvernamental pentru acest program de construcţie în comun al unui avion subsonic de vânătoare-bombardament. Acordul prevedea ca aripile şi ampenajele să fie construite de partenerul iugoslav, în timp ce fuselajul de către partea română. Cu toate că acordul prevedea construcţia a câte 200 de exemplare de fiecare parte, exemplarele livrate intern au fost în număr de numai 86 bucăţi, construite în perioada 1975 – 1992.
Destinat misiunilor de vânătoare-bombardament şi atac la sol, avionul IAR-93 a întrat, începând cu anul 1981 în înzestrarea Regimentelor 49 şi 67 Aviaţie Vânătoare, Vânătoare-Bombardament, regimente bazate pe Ianca, respectiv Craiova.
Era conceput şi dotat cu echipament corespunzător pentru interceptarea ţintelor aeriene subsonice la înălţimi mici, pentru recunoaştere şi fotografiere aerienă. Dotarea cu aparatură modernă şi instalaţii radioelectrice de vârf îi permiteau operarea în orice condiţii meteorologice, atât ziua cât şi noaptea. Pentru îndeplinirea misiunilor de luptă, avionul IAR-93 putea acţiona de pe piste de categoria a doua, sumar amenajate.

Mânăstirea Neamt prima care a ieșit în întâmpinarea celor care vin din Diasporă!


Mânăstirea Neamt prima care a ieșit în întâmpinarea celor care vin din Diasporă!

Cu binecuvantarea IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, părintele Arhim. Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamț a pus la dispoziția Prefecturii Neamț Centrul Social ,,Sf. Paisie de la Neamț" unde deja au fost cazați cei care au venit din Diaspora și sunt puși în izolare.

Apel către organele abilitate din Romania pt a rezolva situatia celor peste 300 de camioane romanești blocate in punctele de frontieră Gorizia si Fernetti (Italia-Slovenia) de peste 30 ore !!!!


Buna seara !!
Facem un apel către organele abilitate din Romania pt a rezolva situatia celor peste 300 de camioane romanești blocate in punctele de frontieră Gorizia si Fernetti (Italia-Slovenia) de peste 30 ore !!!!
Doar colegilor cu numere de Romania le este interzisă trecerea in Slovenia, celorlalți colegi unguri, italieni și sloveni li se acorda drept de trecere .
Mai mult de atat, in acesta seara cativa colegi ai nostri care au cerut explicatii, la limita rabdării, au fost bruscati de catre autoritati.
Exista informatii de la colegii nostri ca unul dintre colegi chiar a fost bătut la Fernetti de catre cei de la politie.
Oamenii respectivi in proportie de 90% fac curse tur retur Italia-Romania și nu dețin in camioane suficiente provizii de apa și mancare pt a putea ramane incă o perioadă de timp acolo.
Intelegem ca este o situatie sensibilă in aceste zile, dar acei oameni sunt compatrioti ai nostri, colegi ai nostri, ajunsi la capatul rabdarii,ținuți ca si animalele pe marginea drumului fara o toaleta, fara posibilitatea de a se aproviziona, fară informatii clare despre ce urmeaza.
Sunt sute de camioane frigorifice care risca să piardă marfurile avand in vedere ca motorina ce asigura rularea motoarelor la agregatele frigorifice este pe terminate.
Apelul meu, al nostru, se indreapta catre ambasada Romaniei in Italia, Ministerul Transporturilor și oricarui organ abilitat din Romania care poate găsi o solutie de compromis ce ar scoate oamenii afara din acel camp unde stau de 2 zile !!
Multumim !!
Pe sosele ne avem doar unii pe ceilalți !!

Ce se întâmplă dacă se decretează starea de urgență!!!

Ce se întâmplă dacă se decretează starea de urgență!!!
Iată ce spune articolul menționat din Legea fundamentală: „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

Pe timpul stării de urgență poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți

„Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției”, spune OUG menționată anterior.
Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgență, revine, în principal, Ministerului de Interne, care va avea următoarele atribuții și răspunderi:
a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;
b) să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;
c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;
e) să efectueze razii;
f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;
h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;
j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
I) să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
n) să emită ordonanțe militare;
o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;
p) dreptul de a ordona unităților Ministerului de Interne competente să efectueze rețineri pe timp de 24 de ore. Arestarea persoanei reținute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat”, arată Articolul 20 al OUG 1/1999.

vineri, 13 martie 2020

Din Spital Bogdan Aaron


Buna ziua,
Ultimele 4 zile au fost intense. Am obosit. Am incercat dupa cum ziceam sa raspund tuturor celor care mi-au scris ingrijorati fiind. Din pacate, cand autoritatile nu raspund, oamenii intreaba alti oameni. Desi, in continuare cel mai bine e sa insistati pe canelele oficiale.
Eu sunt usor mai bine in fiecare zi. Sunt bine ingrijit. Pentru ca ma intreba cineva: n-am simtit pana acum ca imi este viata pusa in primejdie si n-am fost la terapie intensiva. Sper sa fie macar ca si pana acum: cate un pic mai bine in fiecare zi. Toate testele cunoscutilor mei sunt negative pana acum. Din pacate, mai avem insa multe zile (pana pe 24 martie pentru ultimul contact) pana cand pericolul va fi trecut pentru ei.
Ma rog ca toti cei cu care am intrat in contact sa fie bine. Initial m-am ocupat sa-i organizez si pe ei si sa le explic ce au de facut. Apoi, cei din jurul meu si cu mine am muncit mult in aceste zile in locul autoritatilor in ceea ce priveste organizarea noastra pentru carantina. Am luat informatii din franturi de raspunsuri si am facut proceduri, am analizat, am luat decizii, am insitat sa primim raspuns acolo unde nu stiam.
Dar cand realizezi ca problema e serioasa faci tot ce poti ca sa te asiguri ca va fi bine. Am descoperit niste probleme la care inca nu avem solutie: cine duce gunoiul celor care sunt in carantina? Cum pleaca din spital cineva care trebuie sa ajunga acasa si sa stea in carantina? Cine o duce pe mama bolnava a unei colege la medic? etc. Slava Domnului ca mai avem si o multime de alti oameni in jur cu care n-am avut contact si care ne-au putut ajuta. Multumim 
Pentru ca de-a lungul vietii m-am inconjurat de oameni ok, toti au fost super receptivi, sunt izolati, o parte au reusit sa-si faca testele, ne ridicam moralul unui altuia etc. Sunt oameni cu care am interactionat doar o data, sunt si parinti si prieteni de-o viata, dar cumva parca simtim ca suntem impreuna in asta. Nimeni n-a vrut sa-si asume responsabilitatea imbolnavirii altor oameni asa ca fiecare dintre noi face tot ce poate sa evite asta.
Uneori pare in zadar ce facem noi. Aud acum pe holul spitalului o asistenta care ii explica unei doamne: "Nu v-am spus doamna ca nu aveti voie sa iesiti pe hol. Sunteti in carantina. Ne sunati daca aveti nevoie de orice." De ce o mai fi iesit pe hol daca cineva i-a zis sa nu iasa?! Ignoranta si lipsa de educatia ma sperie si ma fac sa cred ca in curand cu totii vom cunoaste pe cineva bolnav de coronavirus. Posibil chiar mai rau. Panica nu ajuta in momentul asta, dar va fi mai rau daca oamenii nu inteleg si nu respecta izolarea si carantina. Nu e nevoie de panica, doar de precautie: evita cat se poate de mult aglomeratiile, daca ai avut contact cu cineva suspecta stai in casa 14 zile. Suna la numerele de telefon puse la dispozitie pana iti raspunde cineva. Da, e singura varianta. Daca suni de 200 de ori iti va raspunde cineva.
Am inceput sa interactionez si cu oameni cu capacitati si calitati extraordinare. Au inceput sa simta ca se poate face mai mult si sper sa gaseasca pe cineva cu care sa poata comunica. Sper ca dupa aproape 5 ani de la Colectiv cei care vor sa ajute sa nu primeasca raspunsul: "Nu avem nevoie de nimic." Pentru ca de la firul ierbii se vede ca e nevoie. Iar eu am un sentiment ca fiind printre primii am avut norocul sa am parte de o ingrijire mai buna, intr-un spital mai bun.
Ma gandeam doar cat de mult difera un sistem de call center de la o multinationala fata de felul in care spre exemplu functioneaza centrala telefonica de la DSP. Din punctul meu de vedere, in acest moment, ar face o diferenta fantastica daca oamenii ar putea sa vorbeasca mai usor cu cineva din partea autoritatilor. Si tot o diferenta fantastica ar face-o o baza de date comuna cu informatii despre cei in carantina sau izolare. In timp ce era in spital internata in carantina pe sotia mea au sunat-o din fata blocului sa-i spuna ca in 5 minute cineva urca sa-i faca testul de coronavirus. Si am auzit zeci de cazuri de genul.
Aveti grija de voi si de ai vostri.
Disclaimer: sunt opiniile mele, povestea mea si a apropiatilor mei in lupta cu coronavirusul. Nu stiu daca reflecta parerea majoritatii sau majoritatea intampina aceleasi probleme.

miercuri, 11 martie 2020

Internat la Victor Babes cu diagnosticul confirmat de coronavirus.

Buna dimineata, prieteni,
La ora la care scriu acest mesaj sunt internat la Victor Babes cu diagnosticul confirmat de coronavirus. Am ajuns in urma cu aproximativ 1 ora, dupa ce am asteptat ambulanta 12 ore.
Luni seara am facut febra 39.2, iar medicii de la Matei Bals mi-au facut si testul de coronavirus. Fusesem in Londra intre 25-27 februarie, dar pana zilele trecute Marea Britanie nu era considerata o zona cu risc. Prin urmare toata lumea a crezut ca sansele de a fi infectat sunt minime. Inclusiv eu. M-am izolat la domiciliu in asteptarea rezultatului.

Rezultatul l-am aflat din presa. In jurul orei 17:30 am citit ca: “Bărbat, 34 ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.”
Era o sansa buna sa fiu cazul 7 din 10 martie. Insa pe mine nu ma anuntase nimeni nimic. Am sunat la toate numerele pe care le-am gasit si am vorbit cu toate persoanele despre care stiam ca ar putea avea chiar si o minima informatie. Voiam evident sa aflu daca intr-adevar era vorba despre mine. N-am aflat nimic. Dupa zeci de telefoane pe care le-am dat eu la toate numerele oficiale puse la dispozitie, am fost sunat la 2 ore dupa ce aflasem informatia din presa. Mi s-a confirmat ca sunt pozitiv si am fost informat ca urmeaza sa vina o salvare (acea “izoleta”) sa ma preia.

Am asteptat 12 ore salvarea. In acest timp am vorbit sper cu toti oamenii cu care am fost in contact in ultimele 2 saptamani. Le-am recomandat sa ia legatura cu DSP, sa sune la numarul 0800 800 358 sau la 112 in functie de caz. Imi doresc din tot sufletul ca toata lumea sa fie in regula.

Desi in povestea mea de pana acum am intalnit multe probleme (pe o parte le-am enumerat) si multa lipsa de empatie din partea unor autoritati, am incredere in medici si cred ca aplicand masurile corecte o sa fie bine. Voi incerca sa trimit feedback-ul meu cat mai detaliat catre persoanele care pot schimba ceva chiar si in al 11-lea? ceas. Sunt multe lucruri care scartie cand vorbim despre comunicarea cu pacientul, relatia cu 112, relatia cu autoritatile care se ocupa de problema. Medicii si asistentele de la Matei Bals si Victor Babes s-au comportat pana acum exemplar. Au fost cu totii empatici si dornici sa ajute.
Altfel, pare ca parascovenia asta e mai contagioasa decat credeam. M-am gandit si eu: “N-o sa fiu chiar eu afectat”. Nu sunt in masura sa dau sfaturi complexe despre coronavirus, dar stati in casa. Lucrati de acasa in masura in care puteti. Aplicati tot ceea ce va indeamna medicii. Protejati-i pe cei dragi. Multi dintre cei care se ocup de problema par a fi buni profesionisti, dar la fel pare si ca limitele sistemului sanitar sunt incercate la 29 de cazuri. Nu stiu ce se va intampla daca acest numar va creste. Si pare ca va creste. Prin urmare, faceti orice ca sa evitati sa va imbolnaviti voi sau sa-i imbolnaviti pe cei dragi.

Am vorbit deja cu cei din familie si cu prietenii. Ei sunt in izolare la domiciliu si o parte au facut deja testele. Ii iubesc si sper sa le fie bine.


Colegii mei de la 2Performant sunt toti in izolare la domiciliu. Imi pare rau ca i-am pus si pe ei si pe familiile lor in situatia asta. Sper din toata inima sa fie sanatosi pentru ca asta e cel mai important. Sunt convins ca se vor descurca de minune sa duca pentru urmatoarele saptamani povestea mai departe si remote. #theshowmustgoon
Vor reveni ei cu detalii oficiale si alte informatii in orele, zilele si saptamanile urmatoare. Ma voi intoarce si eu alaturi de ei macar remote imediat ce sanatatea imi va permite si voi avea acceptul medicilor.

Sper sa-mi revin cat de repede si ma rog ca toata lumea sa fie bine. Insa nu cred ca va fi asa daca nu ia fiecare masuri in momentul asta. #ACUM
Aveti grija de voi si de ai vostri,

Daniel Siegfriedsohn - Arhive istorice București (anul 1812)… Trupe rusești de ocupație.


București (anul 1812)…
 Trupe rusești de ocupație. 


În aceste condiții Rusia a semnat Tratatul cu Turcia din 16/28 mai în sala de recepţii a Hanului Manuc, prin care răpea principatului românesc Moldova jumătatea dintre Prut și Nistru, numită de atunci Basarabia.

Iniţial Rusia a cerut ambele Principate, apoi doar Moldova, apoi hotarul la Siret, oprindu-se în cele din urmă la Prut…

În timpul Războiului ruso-turc dintre anii 1806-1812 Rusia a ocupat Principatele Române fără vreo rezistenţă, luptele se duceau mai mult peste Dunăre, dar în marea parte a timpului armatele se aflau sub armistiţiu. Autorităţile ruse au instalat în Principate o administraţie proprie, după anul 1807 le spuneau ambasadorilor străini că le-au încorporat deja, iar Napoleon la Erfurt (1808) a recunoscut acest rapt (unele hărţi franceze publicate în acea perioadă arătau hotarul rus la Dunăre).

În luna februarie 1811, cancelarul Nicolae Rumeanţev, şeful diplomaţiei ruseşti, îl avertiza pe comandantul armatei dunărene, generalul Kaminski, responsabil de tratative, că împăratul Alexandru I nu va accepta un alt hotar între Rusia şi Poartă decât Dunărea. Cam în acelaşi timp este trimis la Bucureşti ca negociator ambasadorul de la Constantinopol, Italinski. Generalul rus A. Langeron, emigrant francez intrat în slujba Rusiei martor al evenimentelor, considera că era o greşeală din partea ruşilor să le arate turcilor că vor să încheie pacea.

La 26 ianuarie 1811, la Bucureşti, vine un sol turc, Numan-efendi, pentru a purta negocieri. A fost găzduit la hanul său de pe malul Dâmboviţei de către Manuc bei. În apartamentul de alături era primit solul rus, Italinski. Mediator în aceste negocieri a fost numit din partea otomanilor chiar Manuc bei, proprietarul acelui local care va deveni centrul evenimentelor.

O calitate a lui Manuc bei, pe care o apreciau ambele părţi, era că acesta adesea suporta cheltuielile tot mai mari ale militarilor ruşi şi otomani. Astfel, Langeron scrie că numai generalul Miloradovici a lăsat 60.000 de ruble datorii la Bucureşti, pe care nu le-a mai plătit niciodată Într-adevăr, această datorie a fost preluată de Manuc bei, aşa cum aflăm şi din testamentul său. Tot din el aflăm că şi factori de decizie otomani îi erau datori cu sume enorme.

Ruşii cereau ambele Principate, otomanii nu erau dispuşi să cedeze nimic, astfel încât negocierile intră în impas. În luna aprilie 1811 se produc schimbări importante în conducerea ambelor părţi beligerante. Comandant general al armatei dunărene şi responsabil pentru încheierea păcii a fost numit generalul Mihail Ilarionovici Kutuzov, un iscusit militar şi diplomat care avea să joace un rol decisiv în această campanie. Consulul austriac îl informa pe Metternich că armeanul Manuc era unul dintre „intimii” lui Kutuzov. Cam în aceeaşi perioadă, mare vizir a fost numit Ahmed-paşa Laz (Trabzonglu). A fost un start bun pentru negocieri. Însă prima tentativă, de la începutul lui iunie 1811, a eşuat din cauza intransigenţei otomanilor, care refuzau să accepte orice cedare teritorială. Situaţia trebuia iarăşi decisă pe câmpul de luptă… Generalul Kutuzov a reuşit să le aplice turcilor o înfrângere zdrobitoare la Rusciuc, în iulie. În octombrie 1811 ostilităţile s-au reluat, dar armata otomană condusă de marele vizir a fost blocată şi apoi încercuită de Kutuzov la Slobozia, fiind luaţi ca prizonieri 35.000 de oameni, în frunte cu mai mulţi generali de vază.

Negocierile încep la Giurgiu în ziua de 1 noiembrie 1811, într-un cort rusesc, apoi într-o clădire modestă a unui fost cabaret. Langeron scria despre aceasta: ”… şedinţele se ţineau într-o fostă cârciumă foarte cunoscută voluntarilor şi tinerilor din armată; şi în acest loc rău famat se trata soarta a două imperii”…

Profitând de amiciţia lui Manuc, Kutuzov a instalat la hanul acestuia chiar birourile comandamentului rus, inclusiv pe cele ale serviciului de informaţii. Iubitor să trăiască pe picior mare, generalul rus era adesea văzut la restaurantul de la han, petrecând cu lăutari şi ”podărese” (femei de moravuri uşoare) în tovărăşia diplomatului armean. Acest local, plin de contraste, ”un amestec de murdărie şi de lux, de indolenţă şi opulenţă”, atrăgea prin pitorescul său oriental şi exotic. Generalul iubea acest loc, ca şi Bucureştiul, pe care îl descria în termeni adulativi ca fiind ”plin de viaţă”

În timpul şederii sale la Bucureşti, generalul Kutuzov nu s-a mai jenat de nimic. S-a dedat celui mai ruşinos desfrâu, sfidând în chipul cel mai scandalos orice urmă de respect uman. Şi-a transformat casa într-un adevărat lupanar. A lăsat deoparte orice pudoare şi orice bună-cuviinţă până într-atâta încât a răpit-o în mod public soţului ei pe Luxandra Giuliano de 14 ani (nepoata marelui vistier Constantin Varlaam)... La baruri, în cluburi, în locurile publice era văzută tot timpul alături de el. Se aşeza adesea pe genunchii amantului ei de 70 de ani, se juca cu decoraţiile lui şi se lăsa sărutată, hohotind de râs.

Negocierile de la Bucureşti se ţineau în aceeaşi cheie ca la Giurgiu. Pe 1/12 ianuarie, Alexandru I se arată nemulţumit de preliminariile semnate şi cere revenirea la acordurile discutate anterior. Într-o scrisoare dură adresată lui Kutuzov, împăratul îl face responsabil de tărăgănările încheierii păcii şi cere ca o condiţie a reluării tratativelor stabilirea hotarului pe Siret.

Kutuzov este nevoit să declare încheierea armistiţiului şi reluarea ostilităţilor. Trupele otomane încercuite la Slobozia erau declarate prizonieri de război. Pe de altă parte, Kutuzov permite delegaţiei Sultanului să rămână la Bucureşti, iar Manuc bei o ”împrumută” cu 50.000 de ruble, girate de Italinski. Era o sumă suficientă pentru a gusta din ”festivalurile intime de întrunire pentru emisari”, organizate mărinimos de armean…

În lunile martie şi aprilie se înregistrează o atmosferă de maximă secretizare privind negocierile de la Hanul lui Manuc. Pe de o parte, oficialii tot mai mult se aruncă în plăcerile oferite cu dărnicie de către Manuc bei şi sponsorii săi, pe de altă parte nimic nu transpiră din ce se discută. Consulul francez Ledoulx se plângea în mai multe rapoarte că nu poate afla sub niciun chip la ce stadiu au ajuns negocierile.

La 22 martie/2 aprilie 1812 împăratul Alexandru I îi trimite lui Kutuzov o scrisoare secretă în care îi cere să încheie cât mai grabnic pacea cu Poarta şi, ca ultimă cedare, îi permite să accepte drept hotar râul Prut. În acest caz, se condiţiona semnarea unui tratat de alianţă.

Langeron scrie că, odată ce a avut permisiunea lui Alexandru I de a pune hotarul pe Prut, ”acesta n-a mai lăsat niciun moment de odihnă negociatorilor şi, spre marea noastră uimire, ca şi spre marea noastră mulţumire, pacea a fost semnată de Kutuzov la sfârşitul lui aprilie.

Kutuzov cedează linia Siretului şi fixează hotarul pe Prut, până la vărsarea în Dunăre. Încercările otomanilor de a rupe măcar Chilia au fost imediat respinse. Preliminariile au fost semnate la Bucureşti pe 5/17 mai.

Tratatul a fost semnat la 16/28 mai 1812 în sala de recepţii a Hanului lui Manuc de către plenipotenţiari. Urma să fie reconfirmat de ambii împăraţi. Alexandru I l-a ratificat cu gratitudine (spunea că este un tratat dat de Dumnezeu) la Vilno, pe 11/23 iunie 1812, cu doar o zi înainte ca marea armată napoleoniană să invadeze Rusia.

Instrumentele de ratificare au fost schimbate pe 2/14 iulie 1812, dată la care tratatul intră în vigoare. Aceasta este de fapt ziua în care Rusia a sfâşiat Moldova…

Iniţial Rusia a cerut ambele Principate, apoi doar Moldova, apoi hotarul la Siret, oprindu-se în cele din urmă la Prut…