Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 3 decembrie 2022

Asociația Medici pentru Consimțământ Informat - APEL PENTRU ACTIUNE! SOLICITATI DEZBATERE PUBLICA MINISTERULUI SANATATII PT PROIECTUL DE HG REF LA STRATEGIA NATIONALA DE SANATATE 2022-2030


Mesaj de la Medici pentru Consimtamant Informat:

La data de 29 noiembrie 2022 s-a postat in transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2022-2030.
Am atasat acestui e-mail cele 3 documente aferente proiectului, postate pe site-ul MS.
Proiectul include, printre altele, si o strategie referitoare la vaccinarea populației (copii si adulti).
Mai precis, programul prevede realizarea unei acoperiri vaccinale de peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și 70% pentru vaccinarea grupelor la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare.
Conform actualului Calendar național de vaccinare, vaccinarea grupelor la risc include:
- vaccinarea gravidelor cu vaccinul DTPa (care se doreste sa ajunga la 70% acoperire)
- vaccinarea fetitelor de 12-18 ani cu vaccinul HPV (similar, se doreste sa ajunga la 70% acoperire vaccinala)
- vaccinarea contactilor din focarele de rujeola (adulti si copii)
- vaccinarea antigripala la batrani, copii
De asemenea, Strategia prevede si „Îmbunătățirea performanței Programului Național de Vaccinare inclusiv prin creșterea acceptabilității și sustenabilității vaccinării la orice vârstă”
In ansamblu, strategia referitoare la vaccinare din cadrul acestui proiect de HG, alături de alte cateva proiecte de Ordine de ministrul al sanatatii care sunt, in aceasta perioada, in diferite faze de aprobare, exprima insistenta autoritatilor in a implementa „acceptabilitatea vaccinarii la orice vârstă”, deci atât la copii cât și la adulți, cu un număr tot mai mare de vaccinuri.
Desi proiectul nu contine obligativitatea vaccinarii exprimată ca atare, prin prevederile lui reprezinta o incercare de a introduce obligativitatea de facto a vaccinarii.
Deoarece acest proiect de HG implica aprobarea unei Strategii foarte importante de sanatate, care ne va afecta pe toti, este necesar sa solicitam dezbatere publica, la care să se poată participa atât fizic, cât si online.
Cererea de dezbatere publica se poate trimite pana in a 10-a zi de la publicarea pe site, adică pana cel târziu 08 decembrie 2022, pe adresa de mail:
alexandru.rogobete@ms.ro
Ca formulare, puteti folosi:
„Subsemnatul/a.... ...., solicit Ministerului Sănătății să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2022-2030, postat in transparenta decizionala pe site-ul instituției dvs.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu