Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 7 noiembrie 2022

Acum 80 de ani! Sâmbătă, 7 noiembrie 1942. A 504-a zi de război! - Dr.Alesandru Dutu


Acum 80 de ani! Sâmbătă, 7 noiembrie 1942. A 504-a zi de război!

• Generalul Constantin Sănătescu: ,,Nu am muniţie suficientă pentru artileria grea... Lipseşte, de asemenea, benzina, iar artileria grea nu mai are niciun tractor; noroc că terenul este îngheţat”.

🔸Colonelul Radu Davidescu informează pe colonelul Ion Gheorghe, ataşatul militar de la Berlin, că mareșalul Ion Antonescu dorește să meargă pe front pentru a vizita trupele române, ,,fără a deranja comandamentele locale germane” și ar vrea să știe dacă Comandamentul german avea ceva ,,de zis”.
• Şeful Cabinetului militar mai face cunoscut că Ion Antonescu a fost informat că ,,atât oamenii cât și caii armatei noastre nu primesc același tratament ca cei ai armatei germane”, că ,,se scade din rația cailor și oamenilor noştri ceea ce se trimite sporadic unităților române din țară”, şi că dorește ,,să cunoască măsurile ce s-au luat pentru realizarea egalității de tratament”; mai cere ,,să se pună în circulație cât mai curând trenurile directe de permisionari dinainte stabilite” care să circule ,,fără transbordare, adică așa cum circulă nu numai pentru armata germană, dar și pentru cele italiene și ungare”.
🔸În Cotul Donului, generalul Constantin Sănătescu consemnează din nou: ,,Mare mişcare la inamic; pregătiri serioase. Nu am muniţie suficientă pentru artileria grea, din care cauză iau hotărârea să retrag trei baterii de pe front, rămânând totalul muniţiei pentru celelalte baterii, aceasta ca o măsură de prevedere pentru cazul ruperii frontului. Armata nu-mi aprobă măsura, deşi am numai 400 lovituri în total. Lipseşte, de asemenea, benzina, iar artileria grea nu mai are niciun tractor; noroc că terenul este îngheţat”.
🔸În Caucaz, Batalionul 7 vânători de munte, subordonat Diviziei 23 blindată germană, atacă spre Mairamadag, încercând învăluirea satului pe la nord, în legătură cu unitățile germane. Rezistența puternică opusă de inamic a oprit unitatea română la est de sat, de o parte și de alta a șoselei. În aceeaşi zi, localitatea este atacată şi de Batalionul 8 vânători de munte, cu Compania 3, în timp ce Compania 2 manevra pe la sud.
🔸 Pe alte fronturi:
• Prevăzând succesul viitoarei contraofensivei sovietice de la Stalingrad (din 19 şi 20 noiembrie 1942), I.V. Stalin declară: ,,Va fi sărbătoare şi pe uliţa noastră!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu