Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 7 martie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Simplu, un indemn la calm!

 


Simplu, un indemn la calm!

Update, radiatii!

Vad prea multa ingrijorare. Urmaresc continuu situatia, ora de ora, pe trei retele diferite de monitorizare. Totul este in limite normale, suntem in fondul natural al radiatiilor. Inclusiv in Romania, incepind din Iasi spre vestul tarii, "in lung si in lat". Eu ma simt in siguranta, nu am nici un motiv de panica, nu ma bombardez cu pastile cu iod (KI), nu am si nu voi intra in panica, pentru ca nu am motive. Prea mult potasiu rezultat din acele pastile, la anumite persoane, ar poate face rau. Din acest motiv, avem medici de familie si rude care lucreaza in sistemul medical si sa le intrebam. Pastilele nu se iau decit in cazul cind in aer ar exista aerosoli cu iod radioactiv. Daca in aer exista alti aerosoli, cu alta radioactivitate, pastilele clamate sunt acea frectie la piciorul de lemn. Dar, desigur, e bine ca in casa sa avem mereu, nu numai acum, ci oricind: si pastile, si cite o lanterna, si baterii, si cite o baterie zdravana externa, sa va tineti aprins bine telefonul mobil, si un radiou, si apa, si hrana (conserve, mai ales).
Refuz sa cred ca un accident nuclear se va produce acolo. Daca, daca e sa traim un film cu un asa incident, iar noi sa fim actori, pentru ca exista viteze, azi, de reactie, formidabile, senzori, internet, noi, in Romania si chiar si in Rep. Moldova vom avem timp suficient sa luam masuri, sa ne adapostim, sa facem ce trebuie. Potential, citeva ore sau poate mai mult.
Eu nu am motive sa induc panica in rindul populatiei, sa pronunt sus si apasat, ca.. iodul, ca.. depozite, ca.. locuri. Dar autoritatile, ele trebuiau si trebuie, regulat, "nu AZI", sa informeze populatia, cu rol educativ: aici se afla locul x, aici se iau masuri y, cind se ia KI, cind nu se ia KI, etc. Cu rol educativ.
In Iasi, sunt locuri specifice, asa numitele adaposturi, care nu sunt create pt conflictul din Ucraina, ci pentru orice situatie de urgenta. Din acest motiv, pina si copiii, la Scoala, trebuia sa stie. Nu mai zic de adulti. Exista chiar si o lista cu coordonate GPS, facuta pentru Iasi, pentru a gasi un traseu optim. Dar, trezi-ne-vom alta data, dupa ce se termina cu "paranghelia" din Ucraina, sa aducem in Scoala o normalitate si in privinta unor reguli precise, intuitive, logice, de siguranta. Reguli pe care copiii sa le inteleaga nu sa le memoreze....Mai trebuie inca ceva mai multa fizica in Scoala. Poate mai multe ore, poate si mai multe laboratoare. Ca ne va minca "mama ciorilor", in acest ritm de cunoastere a naturii, tot mai complexe. Conteaza sa intelegem, sa judecam, sa aplicam. Si mai putin cum apasam tastele unui telefon, unui computer, a unei tablete. In situatii critice ne salveaza mintea, in primul rind, nu tableta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu