Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 9 mai 2021

Sfântul Apostol Simon Zilotul, care se mai numea și Natanael, fiind unul din cei 12 Apostoli ai Domnului (I)

 

Pomenirea Sfîntului Apostol Simon Zilotul
(10 mai)

Acesta este Simon, care se numeşte şi Natanael, cel ce a fost mire la nunta cea din Cana, unde a fost chemat Hristos cu ucenicii Săi şi a prefăcut apa în vin. Deci văzând Simon minunea aceasta a lăsat mireasa, nunta şi casa, şi a urmat după Hristos, prietenul şi făcătorul de minuni şi aducătorul de mireasă, şi Mirele sufletelor celor curate. El a fost cu apostolii în foişor, când s-a pogorât Duhul Sfânt în chip de limbi de foc, şi umplându-se de Acesta şi înconjurând mai tot pământul, a ars toată înşelăciunea mulţimii zeilor, şi trecând prin toată Mauritania şi prin Africa a propovăduit pe Hristos. Şi după aceea mergând în Britania, şi luminând pe mulţi cu cuvântul Evangheliei, a fost răstignit şi îngropat acolo; şi precum a avut râvnă fierbinte spre Atotţiitorul Dumnezeu, a dobândit şi numele după chipurile şi obiceiurile sale.

***

Acest Simon a fost unul dintre cei doisprezece apostoli mari. El s-a născut în Cana Galileii. Stăpînul Hristos, împreună cu Maica şi cu ucenicii Săi au venit la prăznuirea cununiei lui. Cînd vinul s-a terminat, Domnul a preschimbat apa în vin (loan 2: 1-11). Văzînd această minune, mirele Simon şi-a lăsat casă, părinţi şi mireasă şi a urmat lui Hristos. Acest Simon s-a numit Zilotul din cauza marii lui rîvne pentru Mîntuitorul şi pentru Sfînta Evanghelie. După ce a primit de sus harul Duhului Sfînt, Simon a mers să vestească Scriptura în Mauritania şi în Africa. Avînd în vedere roadele minunate pe care predicarea lui le aducea, căci prin cuvîntul lui mulţi veneau la sfînta credinţă, el a fost prins de păgîni, chinuit, iar în final răstignit precum Domnul, Care în ceruri a primit sufletul lui de mucenic şi 1a încununat cu cununa slavei Nemuritoarei Lui împărăţii.

***

Acest sfânt Apostol era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat şi Iisus cu ucenicii acolo, unde, neajungân-du-le vinul, Domnul a prefăcut apa în vin. Mirele, văzând o minune ca aceea, îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi, lăsându-şi nunta şi casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit "Zilotul", adică râvnitor. Deci s-a aprins cu atât de mare dragoste dumnezeiască către Hristos, încât şi mireasa sa şi pe toate cele lumeşti le-a trecut cu vederea pentru dragostea lui Dumnezeu, şi şi-a făcut sufletul său mireasă Mirelui Celui fără de moarte, numărându-se în ceata ucenicilor lui Hristos, şi a fost unul din cei doisprezece Apostoli.

Iar după ce a primit cu ceilalţi Sfinţi Apostoli pe Preasfântul Duh, Cel ce S-a pogorât în chip de limbi de foc, a trecut în Mauritania şi în Africa, propovăduind pe Hristos şi răbdând pentru El cu râvnă înfocată. După aceea, fiind în Britania şi luminând pe mulţi prin cuvântul Evangheliei, a fost răstignit de cei necredincioşi şi s-a sfârşit prin pătimirea cea de un chip cu a lui Hristos.

Viețile Sfinților Mai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu