Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 24 aprilie 2019

Denia de după Denie. Sau cum m-a făcut un taximetrist să plâng.


Denia de după Denie. 
Sau cum m-a făcut un taximetrist să plâng.

Plec de la biserică, iau un taxi. Taximetristul tânăr, abia aude ce-i spun, e foarte prins de o convorbire telefonică. ”Da, spune-mi ce să-ți mai iau, am zis că-ți iau trei de Salam de Sibiu, iau și niște cârnați de Pleșcoi, lasă că-ți iau, îți iau așa vreo cinci kile să ai, iți dau și vreo trei- patru calupuri de brânză de Sibiu, nu mă că am eu ciobanul meu, știu eu, lucrează cu cheag adevărat, nu pune prostii, dar știi că ți-am mai luat eu ...ia spune ce să-ți mai iau, vrei și niște cașcaval din ăla afumat, sau mai bine în lemn de brad, da, exact ca ală de Crăciun...pește afumat vrei, batog, da...hai spune ce să-ți mai iau...nu măi, nu-i nici o problemă, îți fac un pachet mare și ți-l trimit cu Uzo că vine el mâine la Londra, nu Luton, da, ma mă normal că la low,dar mă descurcă, vorbesc eu cu Uzo nu mă nu iau nimic de la mama, calmează-te...am zis că nu iau, da normal și pască și cozonaci, și prăjitura cu nucă, i-am luat eu și nucă și tot ce i-a trebuit, mă descurc... mă dacă-ți zic că mă descurc...lasă mă că nu-i problemă, mă descurc eu, dacă nu poate Uzo ți-l trimit eu cumva, mâine seară sigur le ai...măi, termină, dacă-ți zic că mă descurc mă descurc...hai fugi, ne azuim mai pe seară” 


Aceasta a fost o listă de cumpărături plasată din Londra UK în București , România. Unul din frați era la muncă în Londra și celălalt îi făcea cumpărăturile de aici, că e mai ieftin. Așa cum făceau de mult timp.După avalanșa de ”mă descurc” era limpede că nu era un serviciu plătit, ba ca să fiu sinceră mă îndoiesc că erau plătite fie și produsele .Cred că cel de la Londra se spetea să trimită bani în țară și făcea economii la sânge și cei de aici îi luau cele necesare din țară, tot din spirit de economie.Erau o echipă ei. Era multă solicitiudine, ca să nu spun iubire în tonul taximetristului. Cred că cel plecat era fratele mai mare. Cred că le e greu din toate punctele de vedere. Cred că totuși bunătatea și generozitatea nu au dispărut din gena noastră.Cred că mai avem de câteva generații, zic.
Ivona Boitan

joi, 18 aprilie 2019

Stalin mi-a furat copilăria, de Boris Vasiliev



" „Stalin mi-a furat copilăria”, mărturie scrisă de regretatul Boris Vasiliev, al cărui tată a fost arestat de sovietici pe motiv ca „era culac și agent român”, pentru că fusese primar. A murit peste doar 1 an și câteva luni de detenție într-un lagăr de muncă forțată, epuizat de chinuri, hrană puțina și frig. Mama cu copiii – micul Boris și surorile lui – au fost trimiși în lagăr în Siberia, de unde au „îndrăznit” să evadeze și să se întoarcă acasă, în Moldova. Aici mama a fost prinsă din nou și aruncată în pușcărie pentru crima de a fi evadat de dragul copiilor ei. Sora mai mare a lui Boris, gravidă, a fost și ea întemnițată în pușcărie la Orhei, unde a născut. Apoi, cu bebelusul Ilieș, trimisă la Cercul Polar.

Acolo pruncul s-a prăpădit și mama-sa l-a ingropat într-un troian de zăpadă, fiind imposibil să sape mormânt în pământul înghețat bocnă.

Asta e comunismul."

miercuri, 17 aprilie 2019

Legat de Notre Dame și suferința populară.

Legat de Notre Dame și suferința populară
Am trecut prin comuna Rotbav de zeci de ori și la intrare in comună era o biserică fortificată construită de sași, veche de peste 700 de ani. (foto 1)

Acum câțiva ani, mai precis in 2016, a căzut singură la pământ din cauza nepăsării tuturor. A căzut ca un castel de nisip și nici măcar Victor Hugo nu o imortalizase in opera sa.

Au căzut 700 de ani de istorie românească transilvană in câteva secunde și la pământ au rămas. (vezi foto 2)

Știu, nu era simbol european, era doar pentru noi, in caz că era, dar n-a mai plăns nimeni, nu s-a mai dat cu fundul de pământ absolut nici o autoritate și a intrat in uitare.
Se supără cineva dacă spun că imi pare mult mai rău pentru biserica fortificată din Rotbav decât de Notre Dame de Paris?