Un pasaj din textul academicului kurd Salar Adnan, tradus și publicat online de Lee Brickley, spune totul:
„Pentru cei care nu au înțeles ce se întâmplă cu kurzii în acest moment, iată o mică lecție de istorie (simplificată): kurzii trăiesc în această zonă pe care acum o numesc patria lor de mii de ani. După Primul Război Mondial și căderea Imperiului Otoman, britanicii și francezii le-au promis kurzilor că vor putea continua să trăiască în pace în aceste zone, deoarece intenționau să creeze o țară care să se numească Kurdistan. Au schimbat această promisiune și au împărțit patria kurdă în patru, creând Irak, Iran, Turcia și Siria.
Toate aceste patru țări și-au persecutat populațiile kurde de atunci. Turcia comisese cele mai grave atrocități la acea vreme, iar până de curând limba kurdă, numele kurde și altele au fost toate interzise. Turcia încă refuză să numească acești oameni kurzi și îi etichetează drept „turci de munte” – o denaturare menită să-i eticheteze pe kurzi drept barbari și needucați.
Mii de kurzi au murit în anii 1980 și 1990 luptând împotriva asupritorilor turci, iar situația încă nu se îmbunătățește.
Urmează invazia Irakului din 2003. Când SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale au invadat Irakul, kurzii au luptat alături de aliați și împotriva armatei lui Saddam. Au reușit să creeze o regiune autonomă în Irak. Când ISIS a început să cucerească zone masive din Irak, kurzii au ripostat cu ajutorul aliaților și i-au alungat.
Când ISIS a început să captureze teritorii și să ucidă mii de oameni în Siria, președintele sirian Assad a ordonat armatei sale să iasă din regiune și a lăsat milioane de kurzi să moară acolo. Ei ar fi făcut-o chiar și fără ajutorul loviturilor aeriene ale coaliției și al armelor care le-au permis să respingă ISIS și să creeze o altă regiune autonomă în patria lor.
Această regiune este Rojava. Oamenii de acolo trăiesc sub un sistem numit Confederația Democrată bazat pe drepturile muncitorilor, egalitate, feminism și ecologie. O versiune a democrației care este mult mai democratică decât orice sistem folosit astăzi în orice țară occidentală.
Pentru kurzi, colaborarea cu SUA în Siria era singura cale, dacă nu voiau să moară, deoarece nu aveau de ales după ce au fost abandonați de Assad.
Acum SUA i-au abandonat pe kurzi și i-au lăsat să moară și ei. Nu mai sunt „utile” și se pare că America nu are obiceiul, dincolo de propriile interese, să ajute popoarele care nu cedează cartelului bancar internațional și sunt hotărâte să trăiască într-o democrație reală.
SUA au spus că vor să aducă „democrație” în Orientul Mijlociu, dar nu acest tip de democrație. Assad și Rusia refuză acum să-i sprijine pe kurzi pentru că aceștia au cooperat cu SUA în loc să fie uciși. Și Turcia (cel mai mare opresor al poporului kurd și țara care a finanțat literalmente ISIS) și-a invadat țara cu una dintre cele mai mari armate din NATO în scopul curățării etnice, genocidului și eliberării prizonierilor ISIS.
Poporul kurd nu poate câștiga. Fiecare mare putere mondială le folosește atunci când se potrivește agendei lor și apoi le aruncă lupilor ca mâncare.
SUA nu vor fi de partea kurzilor. Guvernul Siriei nu va fi de partea lor și nici Iranul, nici Rusia. Acesta este motivul pentru care fiecare persoană cu inimă care citește asta ar trebui să ridice vocea acum!
Există o veche zicală kurdă că NUMAI MUNȚII SUNT PRIETENI. Să le arătăm kurzilor că acest lucru nu este adevărat. Lăsați fiecare dintre noi să facă ce poate. Acest popor nu poate fi lăsat la soarta lor”.
L-au abandonat din nou...